Lassen.

L a s s e n ? ?

Wat moeten we daarmee aan op de videoclub? Inderdaad eigenlijk niets, want aan ijzerwerk doen we niet. Maar wanneer er wordt gesproken over een harde- of een zachte las, dan gaat er hopelijk een belletje rinkelen in het videoland. Toch maar een opfrissertje. We gaan onze geschoten video film monteren.

Dit noemde men het knippen en plakken van de film.

Zelfs in de video branche is deze term een begrip, met al dat er totaal niet geknipt wordt. Laat staan het plakken.

Bij het lineair monteren van videobeelden, waarbij we gebruik maken van een player en een recorder, doen we niets anders dan via de player een stukje beeld en geluid door de recorder op te laten nemen.

De player laat je spoelen naar de juiste lokatie op de band, houdt rekening met de pré-roll en laat de recorder dit stukje vervolgens opnemen. Op de montage band komen dan allemaal stukjes beeld en geluid te staan, gekopieerd vanaf de ruwe band.

Wanneer het allemaal goed en zo nauwkeurig mogelijk was uitgevoerd, dan was het resultaat dat er op de montage band een stuk film was te zien die het aanzien waard was. We hadden nu als het ware diverse video shots "gelast". Deze lassen waren zogenoemde harde lassen. De beelden verschilden netjes van elkaar, zodat er geen sprake was van een springer, maar het originele geluid, daar was nog wel het een en ander mee te stellen. De ene keer was het geluid zeer nadrukkelijk aanwezig en het volgende stukje was niet te horen of er was geen geluid bij.

Gevolg: Je zat constant met de afstandsbediening van de televisie in je hand, om het volume te kunnen regelen. Het mocht dan wel HiFi geluid zijn, maar het echte genot van goed geluid bij de film was er niet. Hieraan zijn de lassen vaak te onderscheiden en noemde men die lassen "hard". Maar wat is dan een zachte las?? Een zachte las onderscheid zich van een harde las doordat het geluid van het eerste stukje film doorloopt onder het beeld van het tweede stukje filmmateriaal. Of onder het beeld van een scène begint alvast het geluid van de daarop volgend scène.

De snede tussen twee scènes liggen niet op dezelfde lijn voor beeld en geluid maar zijn t.o.v. elkaar verschoven. Een keurig metsel verband a.h.w. Wat moest er echter gebeuren als er een fout in de montage was gemaakt??? Een "insert" hoor ik al noemen. Gewoon een stukje beeld over de fout zetten of bij grotere fouten opnieuw beginnen vanaf het punt waar de fout zat.

Wat ging er echter gebeuren met ons HiFi geluid bij zo’n insert? Het originele geluid wat HiFi was, zat ingebakken in het beeld. Dat beeld gingen we overschrijven met een nieuw stukje film. Dus ook het geluid werd overschreven. Weg was onze zachte las als we die daar hadden aangebracht.

Door het overschrijven van een stukje beeld op onze montage band, zijn we de zachte las op het HiFi spoor kwijt geraakt. Tot ons geluk kunnen we op een HiFi recorder deze kanalen uitschakelen, zodat we alleen nog maar het mono kanaal kunnen laten horen.En daar staat het originele geluid nog op. De één vindt dit een bezwaar terwijl een ander er niet al te zwaar aan tilt. Wat is het dan toch weer voor ons makkelijk gemaakt op de Computer. Met simpele muisklikken zet u het beeld en geluid neer daar waar u het wilt hebben. Ook wordt nauwkeurig in de gaten gehouden of het beeld en bijbehorend geluid synchroon zijn of dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Dat wordt duidelijk aangegeven, zodat men weet dat het niet meer synchroon is. Op eenvoudige wijze laat het zich weer corrigeren. Wil men origineel geluid weglaten maar alleen op bepaalde plekken??? Een simpele klik met de muis en weg is het geluid!

Er moet een stukje worden ingesproken en bij gevoegd worden?? Pak de muis en sleep het naar de juiste positie in de film. Achtergrond muziek dat wil je er ook nog eventjes bij zetten.

Het lijkt wel of alles mogelijk is binnen de Pc. En er kan ook van alles, zolang hij maar goed functioneert. Wanneer ik terug denk aan mijn eigen pogingen om met behulp van een audio mengpaneel al dit soort zaken te regelen om goed geluid te krijgen op het mono spoor, dan kwam ik altijd handen te kort om al die schuiven goed in te regelen. Het resultaat was dan ook niet altijd bevredigend te noemen. Maar je was wat sneller tevreden met het resultaat omdat het anders weer geheel opnieuw moest worden gedaan. En dat is een groot voordeel van de computer. Je plaats al die geluidsmodules die je erbij wil hebben in je project en denk je dat alles goed is dan kan je eerst het audio gedeelte renderen( Uitrekenen). Bij het afspelen kan je op eenvoudige wijze verbeteringen of wijzigingen aanbrengen. Het volume in de gaten houden zodat alle geluidsfragmenten op goed niveau hoorbaar zijn. Resultaat is : kijken zonder de afstandsbediening van de TV in de hand houden, om zonodig het geluid te regelen tijdens het draaien van je film. De Voice-over duidelijk te laten klinken boven al het andere geluid uit.

Wilt u het ook eens zien dat "zachte lassen"? Dat kan!!! Woensdag avond 6 december gaan we zacht en hard "LASSEN".

Leo
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]