Montage (editing) 

Nadat je video opgenomen is bestaat deze uit een groot aantal scènes die nog ongeordend op de tape staan. Nu moet je al die scènes nog zo herschikken dat ze een goed en logisch verhaal vormen. Je scenario is daarbij je basis. Maak aan de hand van je scenario een montagelijst, waarop de volgorde van je shots staat. Voordat je gaat monteren kun je beter eerst bepalen wat weg kan. Alles wat niet scherp is, slecht belicht of te veel bewogen kun je maar beter gelijk in de elektronische prullenbak gooien. Je gebruikt voor je eindmontage alleen maar goede opnames en wijkt daar absoluut niet vanaf. Een goed opgenomen en gemonteerde videofilm kan worden verpest door slechts één onscherpe of onrustige scène. 


Offline en online montage 

De tape die uit de videocamera komt en al je ruwe opnames bevat noem je de master tape. Het is niet verstandig om deze master tape gelijk te gaan gebruiken voor het montagewerk. Een eenmaal foutief weggegooide scène heb je dan niet meer ter beschikking. Je kunt beter een kopie maken van je master tape en daarmee gaan werken. Je hebt dan altijd nog een reservekopie wanneer er iets mis mocht gaan. Beeldverhaal Bij het monteren van je film kun je met je beelden het verhaal versterken. Je kunt de kijker door verschillende scènes te combineren een verhaal vertellen. De kijker legt dan namelijk automatisch verband tussen de opeenvolgende scènes. 

Wanneer je het onderstaande plaatje bekijkt zie je een vrouw die verwonderd kijkt. 


 

Bij deze combinatie leg je het verband dat de vrouw verwonderd kijkt naar de kat. 

 
En bij deze combinatie zie je haar denken: „als dat maar goed gaat”. 

Zo zie je dat je door de montage het verhaal al kan vertellen zonder woorden. Lengte van de scènes De duur van de scènes heeft een bepaalde invloed op de kijker. Maak in het algemeen je scènes daarom niet te lang. Wanneer je de spanning wilt opvoeren zorg je ervoor dat je veel beeldwisselingen hebt in je montage. Voor een documentaire (verslag) is kun je de scènes wat langer laten duren. Uit elkaar halen van handelingen Wanneer je een totaalopname laat zien van iets, dan weet de kijker gelijk wat er gebeurt. Je kunt een handeling ook opsplitsen in allemaal kleine deelhandelingen. Dat noemt men decoupage. 

Decoupage geeft gelijk een veel spannender effect dan een totaalopname. Zonder dat je alles ziet weet je toch wat er gebeurt. Bijvoorbeeld: je eerste shot een close up is van een paar voeten die een trap opgaan; het tweede is een close up van een hand met zwarte handschoenen en grote bos sleutels rommelend bij een deur; bij het derde shot gaat gaan de voeten in close up door de deur. Nu is het voor jou zeker dat dit een inbreker is. Hoewel? 

Parallelmontage 

Bij paralellmontage toon je afwisselend scènes met tegengestelde bewegingsrichting. Die afwisseling van twee scènes suggereert dat die gelijkertijd plaatsvinden en iets met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld: 

1e scène: Man stapt waggelend in rode sportwagen. 

2e scène: Jongen komt uit huis en loopt naar brommer. 

3e scène: Man rijdt met grote snelheid over de weg. 
                  (bewegingsrichting van links naar rechts) 

4e scene: Jongen start brommer en rijdt weg. 
                  (bewegingsrichting van rechts naar links) 

5e scène: Man rijdt met grote snelheid door rood. 

6e scène: Jongen met brommer nadert kruispunt. 

7e scène: Man nadert met grote snelheid datzelfde kruispunt 

Bij het zien van deze beelden verwacht de kijker dat de brommer op het kruispunt zal worden geschept. 

Tijdsverloop 

Het werkelijke tijdsverloop van een gebeurtenis die je opneemt kan uren, dagen, of zelfs jaren in beslag nemen. Je zult dat in je video willen laten zien in een tijdsbestek van enkele minuten. Je zult dus een heleboel moeten weglaten. Je gaat daarom alleen maar laten zien wat voor het verhaal belangrijk is. Dit noemen we tijdsverdichting. Bijvoorbeeld: 

1e scène: Jongen loopt op schoolplein naar brommer. 

2e scène: Jongen start brommer en rijdt weg. 

3e scène: Jongen passeert met brommer weiland met koeien. 

4e scène: Jongen stapt van brommer en rijdt deze schuur in. 

5e scène: Jongen zit in kamer een boekje te lezen. 

Hiermee heb je verteld dat de jongen van school naar huis is gegaan en dat hij in een andere plaats woont. De totale rit heeft misschien wel een uur geduurd, maar in jouw video duurde het maar twee minuten. Je kunt om je opnames spannender te maken ook gebruik maken van tijdsuitbreiding. Dan laat je de gebeurtenis langer duren dan de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld maar aan opnames waarbij de hoofdpersoon mensen probeert te redden uit het wrak van een auto op een spoorovergang met in de verte de aanstormende trein. Afwisselend laat je opnames zien en van de aanstormende trein en de hulpverleners bij het wrak van de auto. De trein zal normaal binnen een minuut bij de auto zijn. Door dit in je film wel drie minuten te laten duren voer je de spanning op. Hierdoor dramatiseer je de scène. 


Samengevat: 

1.  Maak aan de hand van je scenario een lijst met de volgorde van je shots. 
2.  Je gebruikt voor je eindmontage alleen maar goede opnames. 
3. Je kunt beter een kopie maken van je master tape en daarmee gaan werken
4.  Maak in het algemeen je scènes niet te lang. 
5.  Voor documentaire (verslag) is kun je de scènes wat langer laten duren 
6. Opsplitsen in kleine deelhandelingen geeft een veel spannender effect dan een totaalopname. 
7.  Parallelmontage van twee scènes suggereert dat die gelijkertijd plaatsvinden en iets met elkaar te maken hebben. 
8.  Met tijdsverdichting laat je alleen maar zien wat voor het verhaal belangrijk is.  maken.
9.  Met tijdsuitbreiding laat je opnames langer duren dan de werkelijkheid en daardoor kun je ze extra spannend

 
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]