Video deLuxe van Magix

Alweer een programma om video mee te monteren. Houdt dat dan nooit op? Het is te hopen van niet. Tot nu toe zijn er twee hoofd groepen van montageprogamma’s te onderscheiden. Aan de ene kant heb je de programma’s de werken met een tijdlijn en aan de andere kant de programma’s die werken met een story board. Toen er nog met twee recorders werd gemonteerd had je twee beeldschermen. Op het ene scherm (meestal het linker) waren de gemaakte opnamen te zien en op het andere scherm dat bij de montage recorder hoorde kon je zien hoe ver de montage was gevorderd en waar je de volgende beelden achter kon opnemen. Als je die manier van monteren gewend bent is het een hele overstap om door een hele rits beeldjes van postzegelformaat te ploegen en het juiste stukje te vinden. Je werkte in het begin met bewegende beelden en als je een goed stukje had gevonden kon dat in de montage worden opgenomen. Het enige wat er moest gebeuren was een goed begin van de toe te voegen beelden te vinden. Je liet het beeld gewoon doorlopen tot je vond dat er genoeg van op de montageband stond. Dit werkt heel vlot. Nadeel was natuurlijk dat je van alle beelden moest onthouden waar ze stonden en hoe ze eruit zagen.

Wat dat betreft zijn de programma’s die gebruik maken van een story board handig want er is meestal een deel van je computerscherm gevuld met plaatjes die de inhoud van de verschillende stukjes video weergeven. Zo heb je een goed geheugensteuntje.

Als je verder niet al te veel eisen stelt kun je de plaatjes sorteren op de volgorde waarin ze in de montage moeten komen. Als er aan de stukjes video verder niets mankeert ben je eigenlijk klaar en kan het montageprogramma het verder wel alleen af. Er is echter altijd wel wat te corrigeren aan het ruwe materiaal. De correcties kunnen de kwaliteit van het beeld betreffen maar meestal de lengte van de opnamen. Ook moeten het begin en eind precies ingesteld kunnen worden. Nu kun je dus het beste voor het selecteren van videobeelden een story boardsysteem gebruiken. Dit werkt overzichtelijk en snel. Voor het op maat maken van de videobeelden is een tijdlijn weer het eenvoudigst en dan liefst één waarbij je ergens op het scherm vergroot kunt zien in welk beeld je de schaar zet.

De programma’s die bij de club in omloop zijn hebben de combinatie story board – tijdlijn allemaal wel aan boord. Er zijn alleen verschillen in gebruiksgemak. Nou is het wel zo dat als je eenmaal ergens aan gewend bent het gebruiksgemak ook groter lijkt. Verder hebben alle programma’s hun specifieke voordelen en extra mogelijkheden.

Wat je er altijd mee moet kunnen doen is:

- Het selecteren van opnamen
- Het maken van goede lassen
- Het maken van overvloeiers en andere overgangen
- Het toevoegen van achtergrondkleuren en titels
- Het toevoegen van geluid

Het programma Video deLuxe van Magix kan natuurlijk al deze basishandelingen uitvoeren. Het grote pluspunt is dat je heel snel de eigenschappen tussen de verschillende montage methoden kunt omschakelen.

Door gebruik te maken van scèneherkenning en een soort diasorteerraam kun je overbodige fragmenten eenvoudig verwijderen. Daarna kun je een story board maken door de afbeeldingen in de juiste volgorde te zetten door ze te verslepen. Het is op elk gewenst moment mogelijk bewegende beelden te bekijken door boven de afbeeldingen een markering aan te brengen en vervolgens het afspelen te starten. Dit werkt met de bekende bedieningsknopjes zoals van een videospeler.

Door om te schakelen naar de tijdlijn zie je de bewegende beelden en tegelijk de positie op de tijdlijn. Het aantal beeldjes op de tijdlijn is instelbaar. De verschillende stukjes video zijn herkenbaar aan wat symbooltjes waarmee je effecten kunt toevoegen en heel precies de lengte kunt instellen.

Overgangen worden ingesteld door botweg twee stukjes video over elkaar heen te schuiven. Als je verder niets instelt wordt dit een overvloeier. Er is een enorme voorraad speciale overgangen. Door de symbooltjes hiervan op de plaats te schuiven van een overlapping zal dit effect als overgang dienen. De overgangen zijn direct te zien.

In tegenstelling tot de meeste story board georiënteerde programma’s beschikt Magix over een groot aantal sporen. Deze sporen kun je gebruiken voor alle media die je in je montage wilt gebruiken. Foto’s, video, tekst, muziek, geluidseffecten kortom alles wat digitaal voor handen is kun je op de sporen kwijt.

Video deLuxe werkt met een soort mengpaneel waarmee je elk spoor speciale effecten mee kan geven. Je kunt bijvoorbeeld op het eerste spoor een achtergrondplaatje zetten. Als dit een foto is kun je die net zolang laten zien als je wilt. Gewoon op de tijdlijn uitrekken. Laten we aannemen dat op de volgende vier sporen verschillende video's staan die je als vier kleine schermpjes op de achtergrond wilt plaatsen. Per spoor kun je dan het mengpaneel gebruiken om de video’s te verkleinen en te positioneren op de achtergrond. Vervolgens kun je er nog verschillende titels door elkaar bij plaatsen en muziek toevoegen.

Eigenlijk is Video deLuxe afgeleid van een muziekprogramma dat al zo’n twintig jaar bestaat. Bij dat programma kon je het geluid van allerlei instrumenten ook al op verschillende sporen zetten en gelijktijdig afspelen. Deze techniek is handig voor de nieuwe media aangepast maar men blijft in de gebruiksaanwijzing over arrangementen spreken in plaats van montages.

Het meest verrassende van Video deLuxe is nog wel de prijs. Er zijn verschillende uitvoeringen maar de prijs komt niet boven de € 100,00

 
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]