Het einde van een tijdperk

Het maken van ons boekje gaat weer en nieuw tijdperk in. Maar eerst een kleine terugblik op hoe wij -Wim en ik- het boekje in elkaar hebben gezet.

Toen ik er voor een "X"-aantal jaar geleden bij kwam ging alles nog handmatig. Alles werd op getypte A4-vellen aangeleverd. Het moest dan over getypt worden om het in hetzelfde lettertype te krijgen als alles binnen was, en op tijd, want daar mankeerde het nog wel eens aan, werd alles opnieuw uitgeprint op A4 formaat en kon ik aan de slag. 

Alle A4-tjes werden op A3 geplakt en maar hopen dat het op de goede plaats kwam. Nu ben ik altijd rotatiedrukker geweest en daar geldt de regel: "oneven pagina's links en even rechts". Maar bij het samenstellen van het boekje moest het net andersom. Dus ging het goed fout, het boekje zat achterstevoren in elkaar. Gelukkig had de drukker het in de gaten. Hij heeft alles losgeknipt, in de juiste volgorde gelegd en verkleind tot A5; ons formaat.

Het werd al een stuk beter toen alle kopij op diskette werd aangeleverd. Het kon meteen via de computer aangepast worden en uitgeprint. Maar het plakken en knippen bleef. De grote sprong kwam toen de kopij via E-mail binnen kwam. Wij gingen digitaal. Alleen de penningmeester bleef de flop nog lang trouw maar intussen is hij ook door de bocht en danst hij vrolijk digitaal mee. 

Het opmaken gaat via de computer inbranden op een CD en naar de drukker. 
Het handwerk behoort tot het verleden.

Nu gaat alles op het web. Maar toch blijft het nog verschijnen op papier, want Henk Kiopper heeft aangeboden dit op zich te nemen. Wij wensen Henk veel succes met deze werkzaamheden. Zo ziet U dat er heel wat werk werd verzet voordat u het boekje in uw luie stoel kon lezen.

Peter
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]