STOOMMUSEUM

Medemblik

2000

 

 

 

   


0006_Stoom_1.JPG (15995 bytes)

Verslag van de VIDEO-RALLY 2000

En wat er allemaal aan vooraf is gegaan.

Op de algemene ledenvergadering van 9 februari 2000 werd door de voorzitter gevraagd, wie de taak op zich wil nemen om de komende "Video-Rally" uit te zetten. Als eerste melde zich hiervoor Dick van der Meijden. Op de vraag wie hem zou willen assisteren heb Ik me opgegeven.

Het bestuur stelde voor om een datum te prikken in het voorjaar en wel op 21 mei.

Na enkele voorbesprekingen samen met Dick, over o.a. welke locatie, b.v. Broek op Langedijk de veiling, de Schoorlse duinen, Medemblik, het Stoommachinemuseum of het Bakkerijmuseum ook in Medemblik.

Is na wijs beraad en overleg, uiteindelijk de keuze gevallen op Medemblikker binnenstad.

Na het aanschaffen van een Plattegrond van Medemblik, de ANWB stadswandelroute en documentatie van het Stoommuseum en het Bakkerijmuseum, hebben we een datum geprikt op woensdag 10 mei om op verkenning te gaan .

Om 11 uur stond Dick bij mij voor de deur om samen de Video-Rally uit te gaan zetten in Medemblik, na een bakje koffie zijn we met prachtig weer op pad gegaan.

Ik woon nu al bijna 12 jaar in dit stadje, maar heb tijdens deze stadswandeling verbaasd gestaan over de mooie historische plekjes die Medemblik, binnen zijn poorten zolang verscholen heeft weten te houden.
  

0006_Stoom_8.JPG (18284 bytes)
  
0006_Stoom_4.JPG (20561 bytes)

 
Rond een uur of halftwee, werden de wandelaars en filmers met kamera en statief, toch wel een beetje vermoeid en hongerig daarom besloten we wat te gaan eten en drinken op het terrasje, waar ook " Kol Umpje " zat te kijken en te schrijven.

Zo genietend in het zonnetje zat ik te denken stel dat het op 21e mei, de regen met bakken de hemel uit valt wat dan, het is immers al zolang mooi weer, dat zou toch best kunnen. IK zeg zo tegen

Dick, zou het gek zijn om een alternatief, ergens binnen te organiseren, b.v. het Stoommachinemuseum of het Bakkerijmuseum. Dick en (m)ik als ouwe techneuten stonden ons het stoomgebeuren wel aan, want koekenbakkers zijn we zeker niet. Zo gingen we weer op pad om de wandeling en het filmen af te ronden, het was inmiddels al over drien geworden, gauw even een glaasje fris gedronken en op naar het stoommuseum.

Daar aan gekomen hebben we onze plannen voor gelegd, we kregen toestemming in het museum met een grote groep te filmen, met als voorwaarden, dat de opname niet commercieel gebruikt zouden worden. We mochten het museum bekijken of er wel voldoende licht aanwezig was, nou het hield niet over maar voor onze camera’s was het best haalbaar mooie en levendige opname te kunnen maken.

Dus zodoende moesten we tw scenario’s maken en de beschrijving van de stadswandeling en de uitnodigingen nog verzorgen. We spraken af dat we allebei apart de scenario’s zouden schrijven, Dick met kwinkslag van Kol Umpje en ik een zakelijke omschrijving ervan. Omdat ik het eerste klaar was en alles al had uitgeprint en Dick het nog te druk had en daardoor nog niets op papier had staan. Hebben we besloten mijn scenario’s en conceptuitnodigingen te gebruiken.

Zondag 21 mei, ik stond om halfnegen op, om te kijken wat voor weer het was en ja hoor Jan Visser had het deze keer bij het goede eind, de hele lucht was grijs met een druilige regen, gewoon klote weer. Dus ik Dick gebeld, dat hadden we afgesproken, dat het scenario van de mooie stadswandeling compleet met route beschrijving van alle bezienswaardigheden van Medemblik, in de koelkast kon blijven liggen en dat we op konden "stomen" naar het museum in Medemblik.

Om 11uur kwam zowat de hele club binnen wandelen zowaar totaal 12 clubleden waren aanwezig. Dat was een mooie opkomst voor zo’n regenachtige zondagmorgen. Jammergenoeg was de groep te klein om voor groepskorting ( 20 pers.) in aanmerking te komen en zodoende moesten de videoleden zelf hun kaartje gaan kopen. Na een warme bak koffie, zijn we gestart met de "Rally" door het museum, met wat fantasie en creativiteit werden er mooie plaatjes van hele grote stoommachines geschoten, zelfs werden

hier en daar nog interviews afgenomen, heel spannend, ook buiten het museum stonden nog tientallen machines opgesteld, die allemaal met een krukas werden aangedreven, want deze zondag was een speciaal thema, over de krukasaandrijvingen, besteed.
 

0006_Stoom_5.JPG (17255 bytes)
 
0006_Stoom_9.JPG (19655 bytes)

  
Ook de miniaturen van stoommachines waren prachtig nagebouwd en niet te vergeten de speelhoek voor de kinderen, die daar zelf een stoommachientje konden laten draaien, die op zijn beurt weer verschillende machines aandreven zoals een boormachine, zaagmachine en een slijpsteen. Het ketelhuis was ook zeer interessant en zeker geen koude aangelegenheid.

Zelfs de smederij zoals die vroeger bestond lag "onder vuur", en werden demonstraties gegeven van een knoop smeden in rond staal tot het torderen van een staaf staal van vier bij vier centimeter.

Rond n uur in de middag waren de meeste filmers klaar met hun opname en zaten ze nog wat na te praten en te genieten van een pilsje of een ander drankje of hapje, in de restauratie van het stoommuseum. Hierna ging ieder zijn weg en konden we terug zien naar een geslaagde "Video-Rally".

Op de uitnodiging van de Video-Rally stond vermeld dat de

gemaakte film van het stoomgebeuren op woensdag 14 juni, om

20:00 uur in het clubgebouw in Hoorn de gemonteerde filmpjes vertoond zouden worden en gejureerd door Dick en mij. Op dat moment heb ik er niet bij stilgestaan dat de voetbalgekte zou zijn uitgebroken, met als gevolg dat er op woensdag 14 juni, vijf enthousiaste filmers met hun gemonteerde film kwamen opdagen en al de andere filmers jammergenoeg verstek lieten gaan. Ook nog bleek het jurylid Dick verhinderd te zijn en had het bestuur door een misverstand geen prijzen ingekocht. Des al niet te min zijn deze vijf filmpjes door de jury, bekeken en op hun waarden beoordeeld door het vervangende jurylid Hans Pronk en mij. De filmpjes waren stuk voor stuk van een hoog niveau. Omdat de verkeerde planning van 14 juni door mij is genomen, bied ik hiervoor mijn excuses aan. Daarom wil ik dat goed maken, om die leden die alsnog hun montage willen vertonen en deze te laten beoordelen door dezelfde jury, krijgen een tweede kans om misschien ook nog in de prijzen te vallen. Om te verkomen dat er al leden zijn die reeds op vakantie zijn wordt deze herkansing gehouden op:

woensdag 13 september 2000.

Op deze avond zullen de prijswinnaars bekend worden gemaakt en zullen de mooie prijzen aan hen worden uitgereikt.

 

Noteer deze datum alvast in uw agenda !!! 13 – 09 – 2000

heeft u dat ja, mooi!

Gust Torremans
  

0006_Stoom_7.JPG (19214 bytes)
 
0006_Stoom_2.JPG (19227 bytes)
 
0006_Stoom_6.JPG (16380 bytes)
 
0006_Stoom_3.JPG (24805 bytes)[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]