WAAROM (vervolg)

Nu ik vraag mezelf af wat u van mijn belevenis hebt gevonden. Maar vooral of het u bekend voorkomt. Ben ik de enige geweest die het door schade en schande heeft moeten leren? Of heeft u ook van dit soort filmpjes in uw bezit. Als schrale troost maar dan ook echt zeer schraal kunt u ook net als ik opnieuw gaan monteren en zo uw oude opnames nieuw leven inblazen. Opnames die je eigenlijk niet meer zo draaien wil wegens de vele persoonlijke missers en ergernissen. Alleen het kost echt extra veel tijd en doorzettings vermogen. In dit verband kan ik melden dat ik mijn film als klaar kan beschouwen. 

Alles staat gesorteerd en geknipt in de Pc. Een stukje muziek heb ik er onder gezet en af en toe een plaatsnaam in beeld gebracht. Een tekst erbij schrijven en inspreken, dat doe ik niet. Dat is ook teveel gevraagd aan mij want het heeft erg veel tijd gekost om het zover te krijgen. 

Deze film krijgt u van mij niet te zien. Dat is niet omdat hij wat langer is uitgevallen maar omdat het toch niet helemaal lekker zit met alle opnames. Om toch wat te doen aan de lengte van de diverse scene’s heb ik bijvoorbeeld het volgende gedaan.

Uiteraard eerst een goed stukje eruit gehaald maar dat stukje op zich was nog veel te lang. Stelt u zich voor: ik maak een pan vanaf de muur van Dubrovnik en tijdens deze pan zoom ik in op een groot gebouw, ik zoom weer uit en ga door met mijn pan. Gedurende deze pan nog enige malen in en uit gezoomd. Een scene van een zestig seconden is in dit geval niets.

Dus heb ik om te beginnen deze 'scène' in stukjes geknipt en alle zoom bewegingen eruit verwijderd. Daardoor kreeg ik als het ware een pan, bestaande uit diverse stukjes film. Van de beelden die ingezoomd waren heb ik een 'vast' plaatje gemaakt en die als insert gebruikt in de pan. Maar nog duurt het veel te lang.

Nu is er nog een trucje dat wel werkte. Namelijk het versnellen van de pan door de 'Speed' te verhogen. Alleen wel opletten dat wanneer je er lopende mensen op ziet staan het wel heel erg onnatuurlijk kan overkomen. De mensen  lijken dan te rennen. Ook de geluiden worden in verhoogde snelheid weer gegeven met als gevolg de bekende hoge stemmetjes.

Wanneer je niet aan lipsynchroniteit hoeft te voldoen kun je het volgende doen: De scène loskoppelen van het bijbehorend geluid en het videogedeelte versnellen. Het geluid laat je dan ongemoeid, zodat dat normaal blijft klinken. Moet echter alles lipsynchroon blijven kun je dit echter niet gebruiken. Dan heb je alleen nog de keus de scène zo lang te laten duren als hij is of er toch maar een stukje van gebruiken.

Wat mezelf ook heel erg is opgevallen, is dat er ontzettend veel beweging met de camera is gemaakt. De ene pan na de ander en dan van links naar rechts, de volgende van rechts naar links enz. Zeeziek word je ervan. Ook hier heb ik voor mezelf een aanvaardbare oplossing gevonden. Ik heb twee panbewegingen aan elkaar gekoppeld op de volgende manier. De eerste pan gaat van rechts naar links en de te koppelen net tegenovergesteld. Beide scène’s ingekort en de tweede pan gespiegeld zodat ze beide in dezelfde richting gaan. Door er een overvloeier tussen te plaatsten ist het effect dat ze vloeiend in elkaar overgaan.

Hierna nog even de snelheid verhoogd en zie daar: van twee scène’s er eentje weten te maken die tenminste niet meer zo heel erg lang is. Wel opletten dat bij het spiegelen van een scene er geen opschiften of bewegende mensen in beeld zijn want opschriften zijn dan in spiegelbeeld en de mensen lopen dan uiteraard achteruit!

Misschien heeft u ook zelf wel zoiets bij de hand gehad en ook wat trucjes toegepast om uw doel te bereiken. Laat eens horen wat u zoal hebt bedacht. 

Al met al heb ik van mijn vier uur durende film nog slechts 47 minuten over. Toch mis ik niet al te veel. Alle belangrijke zaken die ik toen ben tegen gekomen heb ik erop staan. Echter voor buitenstaanders is hij nog steeds te lang. Maar dat vind ik niet erg. Het is toch mijn film waar ik nu met meer plezier naar kan kijken!

In dit kader was het ook een leuke ervaring om met een aantal nieuwe mensen op zondag 14 april door Hoorn te lopen en wat opnames te gaan maken. De start van onze video introductie cursus. Prachtige opmerkingen hoorde ik zoals: '"Moet ik me camera stil houden terwijl ik nu bewegende beelden kan gaan maken!". Dit gezegde is zo ontzettend herkenbaar! Daar herken je jezelf in. "Ze lopen toch maar vaak voor je lens langs, je moest die mensen eigenlijk tegen kunnen houden". En dan moet u zich voorstellen dat ze aan de haven staan. Midden op het voetgangers gedeelte. Een paar passen vooruit en ze staan aan de waterkant. Nu geen mens loopt dan nog voor de lens langs.

Wat gaat u doen met het ruwe filmmateriaal? Nou het wordt wel overgezet op een grote VHS band. Hoe dat moet zien we nog wel….. Iets over monteren gehoord? Nu dat bedoel ik toch…ik ga hem toch overzetten!

Heel wat mensen met een videocamera kunnen nog best een heleboel van ons opsteken. Het zou leuk zijn om weer wat nieuwe clubleden welkom te mogen heten.

Leo.
  

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]