Waarom.

Het komt weleens ter sprake het lid zijn van een vereniging of club. Ben je bijv. lid van een voetbalclub, dan wordt het gewoon als normaal geaccepteerd. Vermeld je dat je lid bent van een video club, dan komt meestal direkt de vraag….WAAROM?????

Ja en waarom nu eigenlijk. Een avondje bij praten met gelijkgestemden? Of voor de gezelligheid wat drinken .
Of zijn er nog andere reden te bedenken om lid te zijn van een club, waar menigeen het nut er niet van inziet. De video camera is zo’n algemeen goed geworden zodat je veronderstellen mag dat een ieder met behulp van de allerlaatste nieuwste snufjes, een prachtige rolprent kan voor toveren.

Nu naar mijn bescheiden mening kun je dat echt wel vergeten.Ja hoe kom ik daar nu zo op. Het verhaal hier achter ligt zeer voor de hand en ik ben er wel haast zeker van dat elke lezer van dit stukje hetzelfde kan beamen.

Kijk voor de aardigheid eens in je kast. Juist, daar waar je je eigen video opnames en montages koestert. Een imposante rij met bandjes en banden staan daar klaar om vertoond te worden en in een opwelling pak je een bandje.

Je steekt hem in de afspeler en daar is dan het kijk genot.

Geen gezeur met irritante reklameboodschappen er tussen door, maar een film waar je ook nog eens met plezier aan terug denkt.

En dan slaat het afgrijzen toe.

HEB IK DAT TOEN GEFILMD???????

Wat een ontzettend balen wordt het. Je ergert je overal aan. De beeld uitsnede is niet goed.

De camera staat op automaat, zodat wanneer je met de camera omhoog ging, er teveel licht in de lens is gevallen. Alles zwart natuurlijk. Ook kon je alles wat je filmde aan een ander laten zien. Nu daar maakte je dan ook gretig gebruik van. Het motto was toch voordelig filmen en niet goed dan filmde je op dezelfde band het maar weer over. En er kon zelfs extra veel op wanneer je de camera in de LP stand zette. Tweemaal zoveel kon er nu op je bandje. Ja dat was nog eens erg voordelig ten opzichte van super acht en smalfilm!

Verder kon je nu prachtig op afstand filmen. Gewoon wat inzoomen of zelfs heel veel inzoomen en je had je beeld. Bij een gebouw heerlijk pannen zodat de kijker echt elke steen kon zien en het totaal aantal stenen heeft kunnen tellen. Dat was toch bijzonder!! Maar nu deze beelden weer verschijnen ben je er niet echt meer zo blij mee. Oeps een slechte las. Nu ja , dat mag weleens gebeuren. Het was toch een tijd die wat primitiever was dan nu. Met de camera en videorecorder monteren. En maar letten op het beeld en op tijd de pauze toetsen indrukken! Dus ach een foute las, daar kan je wel mee leven. Wat.. alweer een slechte las. en nog een rot las. En zo rijgt de ellende zich aaneen.

Hoe kom ik nu op dit relaas.

Ik begin nu aardig op schema te geraken met de diverse montages die nog liggen te wachten. En ik wist dat er een montage bij is, die echt slecht is. Die ga ik opnieuw monteren. Met de huidige techniek ga ik dat eventjes voor mezelf opknappen. En dan gaat het gebeuren. Je wordt geconfronteerd met beeld materiaal dat ook al niet goed is. Eindeloos veel materiaal is voorhanden, maar eigenlijk heb je er weinig aan.

Toch heb je er best prettige herinneringen aan dus wegdoen wil je het ook niet. Twee bandjes vol heb ik aan beeldmateriaal van Joegoslavie uit 1987. Fijn in de LP stand gefilmd dus ruim vier uur materiaal. Ik ben er mee bezig maar het zal veel tijd en geduld kosten om dit project tot een goed einde te laten komen. Alle mogelijke grapjes en foefjes zal ik uit de kast moeten zien te halen om er iets van te maken dat voor mezelf prettig is om naar te kijken met alle leuke herinneringen erin die ik daar toen heb gehad.

Op zo’n moment denk ik bij mezelf…. Dit is een goede reden om te vertellen waarom ik lid ben van de videoclub. Daar heb ik geleerd om bij te scholen en me op te trekken aan anderen, omdat die weer wat meer gevorderd waren dan ikzelf. Het leuke ervan is dat het nog steeds door gaat. Dat leerproces. Misschien trekken nieuwe leden zich een klein beetje aan mijn vergaarde kennis op.

Wanneer het in uw omgeving weer eens ter sprake gebracht wordt, waarom lid van onze videoclub te zijn, dan heeft u nu een pasklaar antwoord. Zelf ga ik weer verder met het bewerken van mijn slecht filmmateriaal.


Leo

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]