VAKANTIE

De vakantie periode is alweer aangebroken. Sommigen zijn al geweest en anderen gaan nu met gezwinde spoed. En een echte geluksvogel is al geweest maar gaat nogmaals.

Maar alle leden van de videoclub hebben wel iets gemeen: "de Videocamera!" Als zeer trouw metgezel vergezelt hij ons juist in deze periode. Veel nieuwe dingen vallen er vaak te zien en het lijkt wel alsof je toch met wat andere ogen om je heen kijkt wanneer je op vakantie bent. Wat thuis in je eigen omgeving niet opvalt valt wel op op je vakantie stek. Ja en wat doe je dan. De camera bungelt toch om je nek dus….

Thuis gekomen ga je dan je geschoten beelden bekijken en sta je telkens weer versteld van de hoeveelheid beelden die je hebt opgenomen. Of het allemaal te gebruiken is voor de samenvatting van je vakantie film, dat is van tevoren niet te zeggen. Uiteindelijk film je niet volgens een draaiboek. Je filmt datgene wat leuk bij je overkomt. Dus over een draaiboek zijn we snel uitgepraat.

Nu gaat het er echter wel om dat er van de beelden een filmpje gemaakt kan worden die een indruk gaan geven van je vakantie. Dat is niet zozeer voor anderen bedoeld maar meer voor de deelnemers aan je vakantie. Ook voor hen moet het een aantrekkelijk filmpje worden, want dan kijk je er met plezier naar.

Bij het terug zien na een aantal jaren moet als het ware de gehele vakantie van toen weer in herinnering komen. Dus we gaan dapper aan de gang de beelden te ordenen en er toch een soort volgorde in aan te brengen, waarbij vooral gelet moet worden op goede overgangen zodat er geen "springers" in komen. Zit iemand boven op de top van een berg, dan is het een slechte overgang wanneer die zelfde persoon meteen erna heerlijk aan het zwemmen is in een meer bijv. Het is natuurlijk wel erg prettig om lekker te zwemmen, maar dat beeld past niet zo goed bij die bergtop. Dus daar moet toch wel eventjes iets anders tussen om zo een zeker tijdsverloop te suggereren.

Wanneer je op verschillende dagen ergens in dezelfde omgeving bent geweest, dan kan het zich voordoen dat je dat dubbel hebt gefilmd. Eerst regende het er en de andere keer scheen de zon uitbundig. Dan is het opnieuw opletten geblazen wanneer je de beelden bij elkaar wilt voegen. Regen en zon bij elkaar kan natuurlijk wel maar niet echt op hetzelfde moment. Dus ook daar opletten dat het toch een beetje wordt afgebakend, zodat het geen situatie gaat scheppen van :"Moet je zien het regent er en de zon schijnt er tegelijk".

Gaat ook op bij de ene dag fel zonlicht en een andere dag slechts een grauwe lucht. Dat het vakantie tijd is valt ook te merken op de videoclub. Slechts kleine groepjes zijn aanwezig en zelfs aan de dikte van het clubmagazine is het te merken. Weinig leden zijn thuis.

Toch zal het u verbazen wat er tot nog toe in deze periode al weer is gedaan. Maar dat hoort en ziet u wel weer wanneer u weer aanwezig kunt zijn. Waar ik nu ook nog eventjes aan moet denken is het volgende: Het filmpje van maximaal vijf minuten dat u geacht wordt te gaan maken voor het videofilmfestival van komende november 2002. Op de jaarvergadering is er gevraagd om hulp te bieden bij het maken van zo’n filmpje.

Dat is toen besproken en het volgende is afgesproken. Met elkaar gaan we filmen en dat ruwe materiaal zullen we dan gaan gebruiken om een filmpje voor het videofilmfestival te maken. Slechts zeer weinig leden zijn mee geweest om te filmen. (Mijzenpolder)

Geen ruw materiaal voor een filmpje. Maar het is natuurlijk niet verplicht om over dit onderwerp een filmpje te maken. Ook ander ruw eigen materiaal mag worden gebruikt. Ziet u echter moeilijkheden om daarvan een filmpje van vijf minuten samen te stellen, dan mag u uiteraard toch om hulp vragen. Geneer u niet!

Een ieder is langzaamaan begonnen met het omgaan van de videocamera en het daaruit komende ruwe materiaal te monteren. Ook nu zijn er nog steeds mensen die geheel blanco beginnen. 

Dat blijkt bijv uit de volgende vraag die werd gesteld: "Ik heb een Sony camera (dig.) en die heb ik op de computer aangesloten. De beelden staan op de harde schijf maar het is niet om aan te zien. Alles bibbert. " Wat schreef die persoon echter ook nog: "De instelling van mijn Videomontage kaart in de computer staat ingesteld op Ntsc." Nu dat is dan wel duidelijk. Er worden tweevideosystemen gebruikt. Pal voor de camera en Ntsc voor de montagekaart. Dat is natuurlijk niet goed. De kaart moet ook worden ingesteld op Pal. Nu zal een ieder kunnen denken dat zoiets logisch is, maar wanneer je er nooit over hebt gehoord, dan weet je dat gewoonweg niet. En zo is het met alle dingen. Wanneer je het weet zijn alle vragen makkelijk te beantwoorden. Weet je het niet, dan zul je moeten zoeken om een antwoord of oplossing te vinden.

Binnen de videoclub is er veel kennis op elk gebied aanwezig. Elk lid heeft specifieke kennis aan boord. Met die kennis is een ander weer goed te helpen. Maar iemand die niets vraagt valt moeilijk te helpen. Beste mensen, laat uw bestuur weten waar u moeilijkheden mee hebt(uitsluitend alles wat te maken heeft met video en digitale fotgrafie). Een mailtje of het mondeling aandragen bij uw bestuur is voldoende. Er wordt dan beslist aandacht aan besteed of er wordt indien mogelijk, uitgebreid op in gegaan op een eerst volgende clubavond.

Zo dat is het dan voor deze keer. Denk er echter wel aan, dat wanneer u dit leest u nog slechts een kleine vier maanden de tijd hebt om voor het videofilmfestival een filmpje te maken. Recent eigen materiaal ervoor gebruiken en met een totale lengte van maximaal vijf minuten!

Het onderwerp mag U zelf kiezen!

Leo
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]