Vakantie

Gaat u nog?

Nu ik heb al eventjes geroken aan het leven op de camping. En het is goed bevallen. Weer werkte heerlijk mee en we waren er met onze kinderen en kleinkinderen. Weer heel wat junkfood achter de kiezen en elke dag in de weer met voetballen, schommelen en ander vermaak. En natuurlijk gewapend met de video camera. 

Wanneer ik dan de gemaakte opnames terug zie, denk ik bij mezelf: Deze bewegende beelden spreken mij meer aan dan foto’s. Zelfs de digitale foto’s leggen het af tegen mijn bewegende beelden, althans dat is mijn persoonlijke mening. Nu ben ik al driftig bezig om van deze voorjaarsvakantie een montage te maken en tot mijn eigen verbazing heb ik er een paar foto’s tussen gezet. Dat is eigenlijk ook best leuk. Maar het moeten er niet teveel gaan worden.

Er zitten toch nog wel wat nadelen aan het digitale fotograferen. Om een voorbeeld te noemen: Op een dorpsplein staan diverse machtige beukenbomen. Door ziekte aangetast zal er zo’n reus moeten worden verwijderd. Ik kom daar aan op het moment dat alle zijtakken reeds zijn verwijderd. Alleen de stam van een vijftien meter hoog staat er nog. Hangend aan een lijn met aan zijn schoenen stijgijzers en gewapend met een kettingzaag, is een man het bovenste gedeelte van de stam aan het afzagen, zodat de stomp in moten naar beneden zal komen.

Dat tafereel film ik. Later bij het terug kijken van de film zie ik prachtig hoe of een stuk van de stam wankelt en naar beneden valt. Nu die beelden wil ik wel eens terug zien op foto’s gemaakt met een digitale camera. Meestal zit er toch wel wat wachttijd tussen het foto’s maken in doordat de beelden moeten worden opgeslagen. Ja zult u zeggen, maar de nieuwere digitale fotocamera’s kunnen ook een stukje videofilm opnemen. En dat is waar. Maar hoe is de kwaliteit dan wanneer dat wordt afgespeeld op een Tv?

Toch is het een feit dat ook de digitale fotocamera al goed is ingeburgerd. Wie heeft er nu nog geen digitale camera!? Ook is dat te zien aan het grote aantal programma’s dat gebruikt kan worden om aan de vraag van de mensen te kunnen voldoen, om tenminste een foto archief te kunnen aanleggen en om makkelijk foto’s te

laten zien. Om er wat te noemen: Digital Camera Enhancer, PixVue, Oriens Enhancer, Pixia, Irfanvieuw, Cheez, Gimp. Aan de ontwikkeling van al deze programma’s kun je zien hoe veel vraag er is naar programma’s voor bewaren en bewerken van digitaal beeldmateriaal.

Of wilt u liever stitchen? Ook hiervoor zijn al diverse goed werkende programma’s op de markt zoals: Panorama Factory, RealViz Stitcher, 3d Vista Studio, PanaVieuw Image Assembler enz.

O u weet niet wat stitchen is? Nu daarmee kunt u fotografisch een panorama maken. Met de videocamera maakt u een horizontale pan en dat kan ook met foto’s. Maak foto’s vanaf dezelfde positie maar tussen elke foto draait u een stukje meer naar rechts of links. De zo onstane serie foto’s overlappen elkaar. Met de afgedrukte foto’s was het vroeger een heel geklooi om met de schaar de foto’s zo te verknippen tot een grote panoramafoto ontstond. Nu gaat dat op electronische wijze een stuk eenvoudiger.

Toch moet je wel iets in gedachten hierbij houden. Je foto’s opbergen en ervoor zorgen dat ze niet alleen maar op je harde schijf staan van je Pc. Je moet er toch niet aan denken dat je harde schijf crasht. Alle foto’s weg! Wil het digitale fotograferen leuk en interessant voor je blijven, dan moet je er tijd insteken. Doe je dat niet dan heb je binnen de kortste tijd ook weer net zoals voorheen, een grote schoenendoes vol met foto’s. Alleen nu zijn het digitale.

Leo
  

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]