Vakantiefilm

Hoe langer hoe meer worden de leden van de club minder actief! Niet meteen geërgerd raken, maar ik zal uitleggen hoe of ik het bedoel. Het aantal leden dat actief is op videogebied is goed te noemen, maar het aantal werkenden neemt zienderogen af. Dus is er meer tijd om aandacht aan het monteren van de vakantie video’s te verwachten!!??? 

Toch is dat elke keer weer een afwachten. Het aantal vakantie filmpjes is zeer wisselend te noemen en daar zijn zeker diverse oorzaken voor te noemen. De maker moet er aardigheid in hebben om iets te willen laten zien van zijn toch wel privé opnames en bovendien moet de maker ervan respect ontvangen. Met andere woorden: Wanneer iemand zijn filmpje laat zien, dan is het erg aangenaam voor de maker en bijna alle kijkers en om er dan ook naar te kijken.

Bijval in de vorm van: "Goed Shot hoor", "beetje donker", " Oh, daar ben ik ook geweest, wat is het daar mooi hé " kan beter achterwege gelaten worden.

Kijk eerst en praat erna zou eigenlijk een motto van ons moeten gaan worden. Laat de beelden en de uitvoering van de montage eerst eens op je inwerken. Na de film kan er dan uitgebreid over worden gesproken. Over de opnames zelf, over die mooie omgeving waar hij of zij ook is geweest en al het andere wat met het getoonde filmpje te maken heeft. Elke toeschouwer maar ook de maker kan er dan misschien veel meer van opsteken.

Maar ook de maker moet er natuurlijk rekening mee houden, dat er geen tijden met aandacht gekeken kan worden naar een veel te lange montage. Is het een lange montage geworden, uiteindelijk is zo’n film voor jezelf veel meer zeggend dan voor een toevallige medekijker, laat dan een kort en interessant stukje zien.

Zo dat is er eventjes uit!

Ja waarom schrijf ik dit nu. Omdat er weinig filmpjes worden getoond en omdat het een geluid is binnen de videoclub dat ik opvang. Maar mede door het lezen van diverse bladen waarin diverse tips worden aangedragen voor het maken van een vakantie film.

Er zijn hele goede tips bij zoals: Maak diverse close ups. Niet steeds panorama’s maar wissel het af met detailopnames. Let op de belichting enz. Het gehele verhaal wordt dan geïllustreerd met prachtige voorbeelden in de trant van: Dit is de gemaakte opname maar zo en zo opgenomen is diezelfde opname veel beter. En wanneer je dan die voorbeelden ziet, dan heeft de schrijver voor 100 procent gelijk! Maar bij mij komt dan al gauw de vraag naar boven: Hoe vaak is er dat shot gemaakt voordat hij zo perfect is geworden?

En vooral wanneer je met vakantie aan het filmen bent, weet je niet wat je zo onderweg tegen kan komen. Een perfecte positie innemen kan je meestal wel op je buik schrijven, want er zijn meer mensen die komen kijken naar dat spektakel. Die wisten het al langer dan jij die er toevallig passeert. Of wat te denken van de tijd die je eraan kan besteden wanneer je op stap bent met een georganiseerde reis. Dat is echt werken geblazen en eigenlijk geen vakantie te noemen. Al die reisleiders willen je van alles en nog wat laten zien en persen op deze manier een dag boordevol indrukken.

Ga maar eens naar India. De ene tempel is nog mooier, groter, enz dan die andere en dan ga je naar binnen en kijk je je ogen uit. Natuurlijk eerst eventjes je schoenen bij de ingang uitdoen. Nu ik kan u vertellen dat na zoveel tempels te hebben gezien je interesse enorm aan het dalen is. Alweer mijn schoenen uit, nu ik blijf dit keer wel even buiten. Maar je filmt toch erg veel en bij thuiskomst wil je daar een montage van maken.

En dat is opnieuw een hele grote klus. Je bekijkt de gemaakte opnames en gaat wikken en wegen welke beelden je wilt gebruiken en welke niet. En dan blijft er weinig over van de van tevoren gelezen tips, want ja, dat is voor jouw gevoel toch een unieke opname die je niet meer zo gauw zult maken. Dat moet erin blijven.

Wat is dan eigenlijk de waarde van die goed bedoelde tips? Weinig! Je kan slechts hopen dat je beelden filmt met een zeker automatisme in je hoofd dat je als kennis met je mee draagt. Kennis van je camera zelf maar ook kennis van hoe iets op te nemen onder diverse omstandigheden met een zo groot mogelijk kans van goede opnames.

En dit soort bagage kun je opdoen bij de videoclub door je films te laten zien en er met elkaar over te praten .

 

Leo
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]