Monteren

Zolang de videoclub bestaat is dit altijd een onderwerp dat hoog op het verlanglijstje staat van iedere videofilmer. En zoals het er nu naar uitziet is iedereen er wel van overtuigd dat monteren een "must"is. Geen montage, dan is de lol van het zien van een videofilmpje er gauw af. Gelukkig zijn er nu diverse montage middelen die het ons mogelijk maken om het gewenste resultaat te verkrijgen. 

Maar natuurlijk zijn we ook erg afhankelijk van het beschikbare videomateriaal. Wat niet goed is opgenomen kun je niet rechtbreien met een montage. Dus wanneer u aan het filmen bent, houd er rekening mee dat de beelden van een dusdanige kwaliteit zijn om er een montage van te maken.

monteren_Leo1.1JPG.JPG (87324 bytes) 

De montageavonden op de club blijken wel in de smaak te vallen. Diverse computersystemen worden binnen gebracht en dan gaat het beginnen. In kleine groepjes is men bezig om een montage te maken. Vaak was en is dan ook te horen het "Kerstfeest in Nederland". Een lied , ingezongen door diverse leden van de videoclub, wat gemonteerd dient te worden op de correcte muziek van het plaatje zelf. Het is als het ware een play back act geworden, uitgevoerd door onszelf.

Is het lastig om dat nu netjes te monteren zodat het lijkt alsof wij het zingen? Nu eigenlijk niet. Wel kost het veel tijd en nauwkeurigheid. Om de diverse opnames in de goede volgorde te zetten is in het geheel niet lastig. De gezongen tekst is hiervoor de leidraad. De moeilijkheid zit hem echter in het lipsynchroon te krijgen.

Natuurlijk lenen de diverse montageprogramma’s zich beter of minder goed voor dit klusje, maar de grootste moeilijkheid ligt toch bij onszelf. Wanneer er ingezongen wordt, dan is het werkelijk noodzakelijk dat de "artiest" de tekst ook daadwerkelijk kent en de mond goed laat articuleren. Dan zie je later bij de montage dat inderdaad de mond goed open en dicht gaat zodat het net ECHT lijkt dat er live wordt gezongen. 

En daar schort het echt aan. Ook met dit "kerstlied". Daar zit dan precies de grote moeilijkheid van het monteren, want denk nu niet dat je alleen maar af kan gaan op de amplitudes van het geluid. (amplitude is de golfbeweging van het geluid).

Tot slot nog even iets over de diverse montage programma’s.

Dat het ene programma makkelijker lijkt dan het andere dat komt vooral voort uit het kennen van het één en het niet kennen van het ander. Met andere woorden, wat je kent en weet is makkelijk toe te passen en wat je niet weet of kent dat is moeilijk. Maar ook die zaken zijn te leren.

Uiteindelijk komt monteren toch steeds op hetzelfde neer. Je moet per programma alleen de trucjes leren. Maar alleen met trucjes maak je geen hoogstandjes. Een beetje artistieke inslag behoort ook tot benodigde zaken voor een onderhoudende videofilm.

Leo  

  
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]