Laat het zien!

Het zal niet de eerste keer zijn dat u op vakantie bent geweest. Dichtbij of ver weg.

Het zal ook niet de eerste keer zijn dat u dat hebt toevertrouwd aan de videoband.

En ook zal u vast weleens die beelden hebben gemonteerd.

U zult dan vaak begonnen zijn om door middel van tekst aan te geven waar of uw vakantieplekje wel helemaal lag op de wereldbol. Wanneer het een onbekende streek is, dan volgt al snel de vraag waar of het precies ligt. Dit heeft graafwerk in de kast tot gevolg want uitleggen zonder landkaart is vaak niet erg duidelijk. Om u dit werk te besparen zou je ook je film kunnen laten beginnen met een overzichtskaart.

Op deze kaart moet te zien zijn waar vandaan je vertrekt en via welke route je aankomt op jouw vakantiebestemming. De afteleggen route met het vliegtuig kan je lekker makkelijk rechtlijnig doen.

Ga je met de auto dan gaat er veel meer bochtenwerk inzitten.

Zo’n filmische vakantieroute gaan we op 10 november a.s. met elkaar maken door middel van animatie. U zult zien dat het eigenlijk vrij eenvoudig is te realiseren en het echt niet moeilijk is. We hebben de animatie al vaker van stal gehaald. Wanneer je dit eenmaal hebt gezien kan je voor jezelf diverse andere methoden aanleren en gebruiken. Waar het wel op aankomt is precisie en nauwkeurigheid.

Op deze avond werken we met onze camera op statief, landkaarten , piepschuim en punaises. De kaart wordt stevig op het piepschuim bevestigd en de camera wordt daarvoor geplaatst. Zorg nu dat je op de camera het begin en eindpunt in beeld is. Dan neem je daar je eerste opname van.

De tweede opname wordt gemaakt wanneer de eerste punaise is geprikt bij je beginpunt op de kaart.

De derde opname wordt gemaakt wanneer de tweede punaise naast de eerste punaise is geprikt.

Zo ga je zorgvuldig de gehele route op de kaart aangeven met de punaises en steeds een opname ervan maken......

Zorg er tevens voor dat de punaises een kleur hebben die opvallen op de kaart.

Tijdens deze gehele sessie mag noch de kaart noch de camera worden bewogen. Gebeurt dat toch, dan zal je het beslist zien wanneer je de route klaar hebt. Er zal een schokje te zien zijn en dat is niet de bedoeling.

Ook mag er niets anders in beeld zijn. Ook niet je hand of voet of zelfs je schaduw.

Het enige verschil tussen de diverse opnames mag slechts het aantal punaises zijn.

Tijdens het prikken van de punaises, het meest gevaarlijke moment voor wat betreft het bewegen van de kaart, moet je zo voorzichtig mogelijk te werk gaan. En verder is het een veilige manier om de camera te bedienen met behulp van de afstandsbediening!

Om na de montage de route mooi vloeiend te laten bewegen is het nodig om wat te experimenteren.

Het gaat er namelijk om hoeveel beeldjes je van elke opname gaat gebruiken om een vloeiende voortgang te krijgen van de reeks punaises op de kaart. Er wordt niet gesproken over seconden maar over frames.

Zoals u weet is elke seconde PAL video opgebouwd uit 25 frames.

Met zo’n drie frames van elke opname gaat het er al aardig vloeiend uitzien.

Om het lijntje sneller te laten lopen over de kaart, dan kunt u bijv. twee frames per opname gebruiken.

Maar dat is een kwestie van smaak. Bent u op de route ergens in een plaats geweest, dan is het ook wel leuk om dan eventjes een plaatje groot in beeld te brengen precies op dat moment wanneer de lijn op de kaart dat plekje passeren gaat. Als u er wat verder over nadenkt dan zijn er legio leuke ideetjes aan te boren.

Waarom gebruiken we punaises en niet bijv een viltstift waarmee we de route op de kaart per opname steeds een stukje verder inkleuren. Nu dat is vrij eenvoudig te vertellen.

Om de lijn op de kaart vloeiend te houden moet alles zo regelmatig mogelijk gebeuren. Dus ook steeds eenzelfde stukje inkleuren. Alle stukjes steeds even lang. Niet even lang dan ontstaat het gevaar van het schokeffect.

En dat heb je niet bij het gebruik van punaises. Die zijn allemaal even groot. Wel zodanig prikken dat ze steeds aansluiten bij de vorige punaise. Wil je echter dit schokeffect voorkomen, dan zijn er nog andere mogelijkheden.

Er zijn genoeg tekenprogramma’s op de Pc waarmee je een uitstekend effect kunt krijgen. Als ondergrond moet je de kaart nemen (via een Routeplanner misschien)

En dan voeg je steeds een nieuwe laag toe waarop slecht een heel klein stukje van je te volgen route ingekleurd kan worden. Dit geeft ook een heel goed resultaat.

Maar hoe of je het ook wilt doen, het valt en staat met het nauwgezet werken.

We gaan het proberen met elkaar op de komende videoavond van 10 november.
 

Leo. 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]