Film of bioscoopfilm.

Een groot verschil tussen een bioscoopfilm en de filmpjes die wij proberen te maken. Wanneer je in de bioscoopzaal zit, dan is de geluidsinstallatie van de zaal indrukwekkend. In de film worden dan ook vele geluidsfragmenten en geluidseffecten toegepast. Dit ter ondersteuning van de sfeer die men op dat moment wil creren.

Diverse componisten proberen die illusie muzikaal te versterken door hun arrangementen. Van diverse kanten krijgen ze informatie hoe of het een en ander eruit moet gaan zien en wat er gelijktijdig bij gehoord dient te worden. Je hoort dan ook bij bijv. een spannend moment dat ook de muziek die spanning probeert te versterken. En door middel van deze muziek krijgt de film zijn accenten. 

Minder belangrijk wordt de toegevoegde muziek wanneer het een documentaire betreft. De stem (voice over) wordt dan belangrijker en verdringt de muziek naar een bijrol. De muziek dient dan eigenlijk te passen bij het karakter van die documentaire maar speelt geen hoofdrol. Wel de stem.

Nog een groot verschil tussen een profesionele film of documantaire is dat e r bij onze filmpjes meestal een en dezelfde persoon alles heeft gedaan, t.w. camerawerk, montage muziekkeuze en de stem voor de voice over. Zelfs de muziek wordt geleend en niet apart er voor gecomponeerd.

Een voice over toevoegen of een stukje muziek, dat was vroeger alleen mogelijk wanneer je in het bezit was van een Hifi videorecorder. Wilde je muziek en stemgeluid toevoegen, dan moest daar eerst een mix van worden gemaakt voordat je dat aan je film toevoegde. En dan kwam vaak het gesprokene niet op zijn juiste plek te staan. Het was moeilijk om dit goed te krijgen. Maar in de wereld met al zijn Pcs zijn er vele verschillende mogelijkheden bijgekomen. 

Nodig heb je: Een film, een Pc en een microfoon. En dan kan je beginnen. Je bekijkt je film en je schrijft er tekst bij. Je leest die voor voor de microfoon en plaatst dan het opgenomen geluidsfragment op het(een) geluidsspoor. Klopt het geheel niet, dan doe je het over totdat je er niet goed van wordt en alles weglaat of totdat je tevreden bent met het resultaat. Niet elke stem is even perfect voor de voice over, maar ja, vaak vindt iedereen zichzelf vreemd klinken door de luidsprekers. 

Het kan natuurlijk op verschillende manieren deze wijze van tekst toevoegen. Extra moeilijk is het om de film af te draaien en er gelijktijdig tekst bij in te spreken. Is de spontane woordkeus wel goed of verspreek je jezelf niet. Ook dit is een kwestie van oefenen en steeds opnieuw beginnen totdat je ook hierover tevreden bent. Op de clubavond van 7 dec. zal ik proberen het te gaan demonstreren.

Leo.

 

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]