Eenvoudig  ??

Was dat maar waar! Om maar meteen een voorbeeld te geven. Hoeveel afstandsbedieningen heeft u zoal in huis? Beslist meer dan...... Dat getal kunt u zelf wel invullen en wanneer u ze echt allemaal hebt teruggevonden en geteld, zult u versteld staan van de hoeveelheid. Allemaal lekker duidelijk en handig in het gebruik.

Sommige zijn door de fabrikant vast voorbereid op toekomstige apparaten, maar werken natuurlijk niet wanneer u daadwerkelijk zo’n apparaat hebt aangeschaft. Er zit slechts een kleine verandering in, maar werken.... ho maar!

U besluit een andere TV aan te schaffen. Nu de verkoper staat u al op te wachten. Klaar om allerlei kretologiën op u los te laten. En u maar knikken. Het is allemaal eenvoudig om te begrijpen. Het komt erop neer dat het te kopen elektronische apparaat eigenlijk alles kan . De nieuwste technologie kan u er met een gerust hart op loslaten, volgens de bereidwillige en deskundige verkoper.

Een nieuwe Pc kopen?

Hoe kom je in vredesnaam door dit oerwoud heen om uiteindelijk met een Pc thuis te komen die aan je verwachtingen voldoet. En heb je van te voren al duidelijk in beeld wat of die nieuwe Pc moet kunnen. Want ook bij dit apparaat zijn de kreten niet van de lucht. En dan komt u ook nog eens voor een gezellig avondje op de videoclub. Daar hebt u de kans dat ook hier de diverse uitdrukklingen de ronde gaan doen, zonder dat het te begrijpen is. Gelukkig weten we nu al wel wat er verstaan wordt onder een AVI. Ja, dat is een videofilmpje, toch? Klopt maar wat is de betekenis ervan.

Avi staat voor audio video interleave wat zoveel wil zeggen dat het beeld met geluid synchroon afgespeeld kan worden. Omdat audio en video niet altijd het zelfde formaat heeft moet er een manier worden gevonden om het correct af te spelen. Dat gebeurt met Riff (resource interchange file format) dat op zijn beurt een afgeleide is van iff ontwikkeld voor de goeie oude commodore. 

Hierdoor is de ene avi file niet gelijk aan de andere avi file. Gevolg niet afspeelbaar op de Pc. Maar om dit ongemak zoveel mogelijk te omzeilen worden diverse “Codecs” in uw Pc opgeslagen zodat het ogenschijnlijk lijkt alsof er geen verschil meer zit in de verschillende formaten. Is het dan toch eenvoudig en simpel? Oordeelt u zelf.WMV

Ook een videobestand maar nu gebaseerd op mpeg4. WMV is de afkorting van windows media video. Dit soort bestand wordt vrij algemeen gebruikt. De compressie is aangepast en geschikt voor gebruik op bijvoorbeeld het internet. Wordt ook gebruikt in windows movie maker. 

Zijn we er nog en is het nog steeds helder?
Nog een verdere poging.

DIVX

Opnieuw een versie van mpeg4. Deze standaard wordt door veel DvD spelers ondersteund.

DvD

Daarmee stappen we naar de dvd-video. Een mpeg2  afgeleide. Ondersteunt  -ha, gelukkig- het ons zo bekende video formaat in de diverse resoluties. Voor Pal is dit formaat 720 x 576 pixels. Andere formaten zijn ook mogelijk.

Bekijken we de inhoud van een DvD dan kunnen we de video beelden terug vinden in de grote VOB bestanden. Nu is al verschillende malen het MPEG format gevallen. Waar staat dat nu toch weer voor? Wel dat staat voor moving picture experts group. Om niet vervelend te doen en uw honger te stillen er nog maar eentje.

FLV

Achter deze afkorting gaat flash video schuil. Dit is een videoformaat dat erg populair is op internet en dat u afspeelt met een flashplayer. Eenvoudig van internet te downloaden.  Snapt u het allemaal nog? Eenvoudig toch?  

O, het duizelt bij u een weinig. Laat ik dan maar niet verder gaan, want het einde is nog niet in zicht. Ook de diverse geluidsformaten voor transport van muziek enz. hebben ook vele varianten en net zoveel afkortingen. Voor ons klinkt de WAV en MP3 wel het bekendst in de oren. We kunnen op diverse manieren in aanraking komen met al deze kreten. Hopelijk hebben we er niet al teveel last van en speelt alles vanzelf af op de apparaten die we in huis hebben. 

Zolang dat het geval is, ga ik me niet druk maken over de diverse mogelijkheden op dit gebied.
Het gaat echter anders worden wanneer je files gaat uitwisselen. Zoals het nog weleens op de videoclub gebeurt. Dan zijn er diverse opnames gemaakt, die thuis gemonteerd kunnen worden.

Externe harddisk meegenomen en dan worden de videofiles er wel even opgezet. Wil je de files gaan inlezen met je videomontage programma en wat denk je: De files worden niet herkend en kunnen niet ingelezen worden. Klaar ben je ermee. En dan merk je pas dat er zo ontzettend veel verschillen zijn tussen de diverse videoformaten. Soms is er een oplossing voor te vinden door de videofiles in te lezen met een ander videoprogramma en dan te exporteren in een ander formaat. Dan is het soms wel mogelijk om het video materiaal te gaan bewerken.

Het blijft echter oppassen geblazen wanneer je hiermee aan de gang gaat. Het wil niet altijd lukken en dat frustrerend.


Leo

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]