[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

Wat deden wij?

We hadden een leuke videorally. De mensen die de rally  hadden uitgezet hebben hun best gedaan. Alleen het weer zat niet erg mee. Om half elf vertrokken de eerste deelnemers. We gingen naar de eerste opdracht. Dat was de Parkschouwburg. We hadden wel eerder gemaakte plaatjes meegekregen waaraan je kon zien hoe de opnamen moesten worden maar in de tussentijd was alles zo begroeid dat we wel goed moesten kijken waar we moesten gaan staan. De kop was er af. Op naar de volgende opdracht. Gelukkig wist Peter waar de machine stond, dus we verloren geen tijd. Op weg naar de volgen de opdracht. Het was een prachtige route. Bij onze volgende opdracht stonden we op de dijk, waaiden we uit ons jasje. We hadden het vreselijk koud maar terwijl wij onze camera’s plaatsten kwam er een hele stoet motorrijders voorbij. Helaas was ik net te laat om de stoet op te nemen. Maar een fraai gezicht was het wel. Langzamerhand werden we zo koud en kregen we trek in koffie. Gelukkig waren we in de buurt van de Breek en kregen we een heerlijk bakje koffie met appelgebak.

Door de warme vloeistof kwamen we weer op temperatuur. Ook konden we even bespreken wat we nog moesten doen. Eenmaal opgewarmd en uitgerust gingen we weer op weg. Tijdens het rijden zagen we een aantal kitesurfers boven de dijk uit springen. Ook naar het Dik Trom huis kwamen we een optocht van allerlei tractoren tegen. Het leek wel feest voor die mensen. We vervolgden onze weg naar Fort Edam en kwamen we nog mooie filmplekjes tegen. Ook het fort was de moeite waard om te bezichtigen. Je staat er helemaal niet bij stil dat in het verleden een dergelijk verdedigingslinie was gemaakt

 
Woensdag 4 juni

We kregen uitleg over montagemogelijkheden van Studio 11. Het lijkt makkelijk om uitleg te geven over een progamma dat je zelf gebruikt. Ik ben niet gewend om zomaar aan het publiek uitleg te geven hoe iets werkt. Hopelijk is het een en ander goed over gekomen.

Hoewel Studio 11 een wat makkelijker programma is dan andere programma’s waarmee je kunt monteren, moet je toch wel veel oefenen om er mee te werken. Door zoveel mogelijk te oefenen met monteren ga je ook je eigen opnamen wat kritischer bekijken. Het is niet allen maar knippen en plakken. Het is meer kijken naar de lopende beelden die goed achter elkaar passen. Maak zo weinig mogelijk harde overgangen. Probeer er een vloeiend geheel van te maken. In Studio 11 zitten heel veel mogelijkheden maar je gebruikt niet alles. Neem nu maar de overvloeiers. Een paar rustige overvloeiers die de fragmenten vloeiend in elkaar laten gaan maakt een film prettig om naar te kijken. Het is nog steeds jammer dat het montagepakket nog geen mogelijkheden geeft om scheve beelden recht te zetten. Dus is het bij het filmen opletten dat  je camera recht staat. Vaak heb je geen tijd om erop te letten vooral als je met vakantie bent. Dan heb je vaak haast want de mensen waar je mee bent lopen verder. We zullen proberen tijdens de clubavonden om studio 11 meer uit te diepen.

 
Woensdag 11 juni

We hebben geoefend in het zwenken met de camera. Een mooi panorama maken valt niet mee. Ook om een begin en een einde van een ‘pan’ te bepalen lijkt makkelijker dan het is. Je hebt vaak de nijging te snel te gaan of te langzaam. Het gevoel dat je moet hebben met je statief moet je door oefenen in de vingers zien te krijgen. We bekeken deze oefening op het grote scherm. Daar kon jiedereen op zien hoe het ging. Wel hadden we daardoor de neiging om bij het bedienen van de camera naar het scherm te kijken en niet zoals gewoonlijk in de zoeker.

 Joop vertelde dat als je begint eerst met 4 tellen in rust te starten en te eindigen met een vast plaatje van vier tellen. Hij had wat voorbeelden gemaakt van hoe het niet moest. Ook vertelde hij dat je moest zorgen dat het statief naar voren leunde en dat je zelf tussen de twee poten moest gaan staan.

Hierover brak een discussie los over dat het niet altijd zo hoefde te zijn het ligt eraan wat je op wilt nemen. Soms kan het ook zo zijn dat het beter is om het ter plaatse te bekijken of je tussen twee poten wilt staan of dat je een poot tussen je benen hebt staan. Sommigen onder ons hebben al veel ervaring met een panorama maken. Ook namen we ons statief onder de loep en zagen we dat er een verscheidenheid aan statieven is.

Henny


Clubavond 23 april

Op die avond namen we de menu’s van de camera onder de loep. Als je het menu openslaat en eens gaat kijken wat er allemaal in staat, sta je versteld wat er allemaal te voorschijn komt. Als je op ‘camera instellen’ drukt dan krijg je een hele reeks van mogelijkheden zoals taal, klok belichting enz. Dit zijn belangrijke functies. Taal is belangrijk om te kunnen lezen wat je wilt opzoeken. De tijd is belangrijk zodat je weet wanneer je iets gefilmd hebt. Wanneer gebruik je de belichting? Volgens het boekje Kun je de helderheid handmatig vastleggen. Dit gebruik je bijvoorbeeld als je binnen wilt filmen en bij de ramen met teveel tegenlicht. Dan kun je de camera zo instellen dat de schaduw niet direct op de personen valt. Je kunt door te plussen of te minnen de juiste belichting vinden. Waardoor alles er beter door uit gaat zien.

Ook de witbalans kun je aanpassen aan de kleuren van je omgeving door een wit papier voor de lens te houden er een paar tellen op te richten zodat de camera zich aan de omgeving aanpast. Zo kan je de witbalans voor buiten als voor binnen gebruiken. Witbalans voor buiten kan worden geregeld voor nachtopnamen, neonreclame en vuurwerk. Zonsopgang of zonsondergang. Witbalans voor binnen, waar lichtomstandigheden snel veranderen zoals bij studiolampen, natriumlampen en gloei lampachtige kleurlampen

Zelf heb ik het wel eens geprobeerd bij nachtelijke buitenopnamen om de witbalans in te stellen. Dan zag ik nauwelijks verschil tussen handmatig of automatische instellingen. Ik heb dan weleens het idee: “heeft het wel zin om je camera handmatig in te stellen, als het automatisch even goed lijkt te gaan”. Maar als ik goed er over na denk dan is het goed als je weet hoe de camera handmatig bediend kan worden.

 

Zo zijn er tal van mogelijkheden met de camera om deze uit te zoeken. Het zijn een paar mogelijkheden die Leo ons heeft laten zien. Als je een avond niets te doen hebt neem dan eens de camera en het boekje in de hand en kijk nog eens wat ons is vertoond op de 23 april 2008. Misschien is het de moeite waard om nog eens gezamenlijk met de camera te oefenen zodat we de camera en de functies beter in de vingers krijgen.

Clubavond 7 mei

We kregen voorlichting hoe je op de pc muziek kon maken en of bewerken. Het is altijd leuk om muziek onder je film te zetten. Ook is het prettig om ongewenst geluid weg te halen en een leuk muziekje op het geluidsspoor te zetten. Wim liet ons zien hoe je met kleine muziekfragmenten een eigen compositie kan maken, door de melodie lichtelijk te veranderen door eventueel de noten hoger of lager te plaatsen. Of door verschillende melodieën in elkaar te flansen zodat het op een eigen compositie gaat lijken. 

Het is vooral leuk om muziek te plaatsen waardoor je film wat meer spanning kan krijgen. Meestal maken wij een documentaireachtige films. Maar ook dan is het leuk om een beetje spanning of gerelateerde muziek op je spoor te zetten waardoor de film er gelikt uit gaat zien. Misschien kunnen we het eens oefenen op de p.c.

Clubavond 14 mei

We gingen we buiten filmen. Het doet altijd goed om buiten te filmen vooral als je met een paar mensen bent. We filmen vaak hetzelfde, maat toch heeft een ieder een eigen inzicht, zodat ieder film toch een eigen gezicht heeft. Nel en ik gingen de Art roette lopen. De andere leden gingen naar de haven. Even over half acht vertrokken wij naar de haven om daar het begin van de ‘art roette’ te volgen. Eenmaal aan de haven kregen we al gauw in de gaten dat het licht om te filmen niet mooi meer was. Voor het goed zijn waren we eigenlijk te laat om te beginnen.


Clubavonden

Hoorn 650 is alweer een poosje terug. Maar op 26 maart was mijnheer Theo Meskers (op uitnodiging wan ons) aanwezig om de film Hoorn 650 toe te lichten.

De heer Meskers gaf aan wat hij tegenkwam bij o.a. het monteren van de film. Ook liet hij weten dat hij met bekende en of bekende gewezen inwoners van Hoorn misschien een meerwaarde aan de film had kunnen toe voegen. Maar volgens de heer Meskers was er geen budget voor bij de stichting Hoorn 650. De moeilijkheidsgraad van de film was dat het een grote fragmentenfilm is geworden waaruit je kon zien wat er allemaal was gebeurd tijdens het afgelopen jaar.

Hij vertelde ook dat de film was gemonteerd uit 70 procent eigen materiaal en 30 procent door de videoclub. Zelf vond ik dat het een redelijk tot goed gemaakte documentaire was geworden. Wel vond ik dat de intro van de film te lang was ten opzichtte van de overige fragmenten. Soms was het net aangetipt en was het alweer voorbij voordat je kon zien wat het was geweest. Het was zeker een hele kunst om de film zo bij elkaar te praten dat het leek dat het een geheel was. Met dank aan de heer Meskers dat hij zo vriendelijk was om ons het een en ander uit te leggen. Wij hebben zeker kunnen zien dat hij flitsend monteerde en dat er vaart in de film zat.

Na de break gingen we verder met ingebrachte filmpjes kijken. Het is altijd weer leuk wat anderen gefilmd en gemonteerd hebben. Je ziet wat anderen doen en je doet vaak leuke ideeën op om zelf ook iets te maken.

Op 2 april probeerden we een animatie film te maken. Leo liet ons met een paar voorbeelden zien hoe een animatie filmpje eruit kon zien. Eenmaal gekeken zag je iedereen zo snel mogelijk zijn/haar plekje innemen om zelf wat te filmen en te oefenen in leuke plaatjes schieten om een leuk filmpje te maken. Voor zover ik het kon zien had een ieder er plezier in om op deze mannier bezig te zijn. Zelf was ik niet erg tevreden over het resultaat wat ik zelf gemaakt had. In ieder geval het leek nergens op. Ik constateerde dat het makkelijker lijkt dan dat je het maakt. In ieder geval thuis nog een keer proberen voor een beter resultaat.

Op 9 april hebben we een meercamera project geoefend. Er werden verschillende groepjes gevormd om met elkaar een opname te maken van een interview. Het was plezier hebben met wat de sprekers zeiden. Je moet maar de nodige fantasie hebben om uit de losse pols iets te zeggen. 

Maar diegene die wat zeiden hadden daar geen moeite mee. De bedoeling van de filmers was dat één persoon het totaal beeld filmde en de anderen één persoon filmden en die zo in beeld kwam dat je later uit het materiaal een leuk filmpje kon maken. We filmden niet langer dan 2 minuten zodat je toch materiaal had van 6 minuten. De start van het filmen werd aangegeven met een klap op de tafel. De bedoeling was dan, dat iedere filmer zijn camera al aan had staan. Later bij het monteren kan dan uitgegaan worden van de klap.

Zo gezegd zo gedaan. Later hebben we het filmpjes ingeladen in de computer en konden we het thuis monteren als je wat bij je had om de videobestanden mee naar huis te nemen. Op de club waren er al een enkele begonnen om te monteren en bleek dat de filmpjes toch niet genoeg op elkaar afgestemd waren. Het was zoeken waar de klap was in de film. Ook bleek later thuis dat de filmpjes niet met de zelfde formaat waren opgenomen. Ikzelf had de film opgenomen inj 9:16 maar anderen in 3:4. Doordat ik de filmpjes via de externe harde schijf had ingelezen kon ik niet de omzetting vinden die de film op hetzelfde formaat kon brengen. Misschien zijn er onder jullie die het weten waar het mogelijk is om deze omzetten naar gelijke beelden in bewerking te vinden. Wel weet ik dat je via de camera kan aangeven hoe de film ingelezen moet worden.

Mochten er onder de leden ideeën zijn laat het ons weten. Het is altijd leuk dat wij support ontvangen en dat de club door ons allen gedragen wordt.

Henny


Spelen met de camera

Op 27 februari hebben we een onderzoek naar het opnemen gedaan in het 16:9 formaat in plaats van het  4:3 formaat. Het was de moeite waard om het verschil te zien. De verschillende camera’s van een zelfde merk lieten toch een verschil zien in hoogte en breedte van de opnamen. Het was raar dat je bij 16:9 een verschil had in de breedte en bij 4:3 in de hoogte. Het was leuk om te onderzoeken hoe de camera’s  zich onderling verhielden. Het is zeker belangrijk om het te weten als we met elkaar gaan filmen en eventueel filmpjes uitwisselen. Ook kwam er uit dat 16:9 opnamen er beter uitzagen dan 4:3. Het was prettiger er naar te kijken. Later hebben we de opnamen gemaakt vanuit een zelfde hoek met de diverse camera’s. We hebben een vaste camera genomen en daarna gekeken hoe de plaatjes van de andere camera’s waren ten opzichte van de vaste camera door het zelfde kader  te filmen. Het bleek dat er weinig of geen verschil was zowel in kleur als de uitsnede van de opname.

5 maart heeft Joop een filmpje vertoond waarbij hij liet  zien wat goed en fout kan gaan. In dat filmpje heeft hij zichzelf opgenomen. Hij vertelt daarin wat hij van plan was te filmen. Hij nam ons mee naar bibliotheek. Daar filmde hij zijn vrouw die een opdracht had gekregen van haar cursus om een collage te maken. Zij vroeg daar om tijdschriften die zij kon gebruiken bij haar onderwerp. Eenmaal thuis gekomen ging zij verwoed zoeken en scheuren om het materiaal bij elkaar te krijgen dat zij kon gebruiken. Tijdens het hele gebeuren heeft Joop de opbouw van de collage gefilmd. Het was niet zomaar de bedoeling om zijn vrouw te filmen, maar meer om ons te laten zien wat je goed en fout kon gaan tijdens de opnamen. Hij had zowel een foute versie als een wat betere versie gemonteerd om aan ons te laten zien. Bij het tonen van de film zag je goed waar hij tegen aan liep. Bij het filmen van zichzelf kon je zien dat hij las van een monitor. Hij keek niet goed in de camera, waardoor het leek dat hij scheef naar beneden keek. Ook de letters waren erg groot en dat kon wel wat kleiner. Zo waren er wel wat meer opmerkingen. Maar toch doe het maar eens na. Het is niet makkelijk als amateur filmer direct een gelikte film te maken met doel uitleg te geven wat goed en fout kan gaan bij het filmen. Ik vond het knap hoe hij het filmpje had op gebouwd en het gaf je een idee om voor je zelf ook zoiets te maken. Later hebben wij getracht om de dingen die Joop was tegen gekomen te veranderen.

12 maart. Oefenen opnemen interview. Leo gaf uitleg wat de bedoeling was met het oefenen van een interview met meer cameraposities. Het was de bedoeling om het interview zo te nemen dat de personen in een totaal beeld kwam. De personen ieder apart. Half totaal etc.. Ook was het de bedoeling om de personen zo op te nemen dat het net een echt interview was. Het is gek je denkt dat doe ik wel even. Maar toen we naar de beelden keken zag je al gauw dat het niet zo was gegaan als je gedacht had. Bij de eerste beelden van mij zag ik direct wat eraan mankeerde. De personen hadden een te ruime achtergrond of de film was wat scheef. Er was niet voldoende gelet op de achtergrond. Er was niet 'over shoulder' gefilmd en ga maar zo door. Een ieder van ons wist eigenlijk wel hoe het wel moet, maar toch werden er fouten gemaakt. Er waren  ook beelden bij die er goed uitzagen. Het was best een leuke oefening. We moesten het nog maar een paar keer doen zodat we het wat meer in de vingers krijgen. Het spreekwoord is er niet voor niks 'oefening baart kunst'.

Henny


Woordje van de penningmeester

Het was alweer mijn derde jaar als penningmeester. Als ik eraan denk hoe ik ben begonnen. Het financieelverslag was eerst wat eenvoudig maar met de jaren werd het wat uitgebreider. Men wilde meer weten van wat het een en ander opbracht als we een leuk project hadden gedaan. Wat de kosten zijn enz. Ook de kosten van de clubavonden heb ik weergegeven. Ik heb mijn best gedaan om het financieel verslag zo duidelijk mogelijk te maken zodat een ieder goed kan zien hoe het financieel met de club gaat. Het afgelopen jaar hebben wij een leuk financieel jaar gehad. We hebben wat geld in kas gekregen. Hopelijk kunnen we er leuke dingen mee doen om de club zo aantrekkelijk mogelijk te houden.

Ook verzoek ik de leden om de contributie te voldoen die we met da algemene leden vergadering hebben besproken en met de meeste stemmen zijn goed gekeurd. Ik heb via de e-mail de leden een factuur gestuurd. Hopelijk is dat bij een ieder aangekomen. Zo niet laat het even weten dan stuur ik alsnog een factuur toe. Ook langs deze weg geef ik jullie het postgironummer door.

Ik verzoek u het bedrag te storten op:

Postgirorekening 7817356
Videoclub Hoorn en de Regio
Hoorn

Het valt niet altijd  mee om mee te denken om leuke avonden te organiseren voor de club. Vooral omdat het boeiend moet zijn en men het gevoel moet hebben we wat doen en wat leren. Op 30 januari werd er uitleg gegeven en geoefend met het menu van de videocamera. Hoewel ik er zelf niet bij was hoorde ik dat men het een leuke avond vond. Uit mijn eigen ervaring lees ik het menu van de camera wel eens door en denk dan: "Ik weet het wel!". Maar als het dan een keer nodig is om de camera handmatig in te stellen  moet ik toch weer zoeken, hoe moet het ook alweer. Ik denk dat, als we allemaal wat meer bezig zouden zijn met de camera, het er vanzelf wat meer in slijt. Ook door het maken van kleine filmpjes, het filmen en monteren raakt je wat meer vertrouwt met wat je aan het doen bent.

Ook zou het leuk zijn als de leden wat meer met elkaar het monteren zouden bespreken. De een weet dit de andere weet dat. Zo kom je met elkaar een stuk verder. Ook de band met de leden zou er meer versterkt mee door worden. Het is altijd leuk om met een maatje(s) met je hobby bezig te zijn.

Als je een externe harde schijf hebt neem het dan eens mee om de filmpjes de we maken in te laden om thuis af te monteren. Zodat je makkelijker een filmpje hebt om deze te laten zien op de club. Je leert er wat mee en wij leren ook als we dit met elkaar bespreken.

Ook zou het plezierig zijn als de leden eens met wat leuke ideeën kwamen zodat we met elkaar daar aan kunnen werken. Ook stel ik voor als het voorjaar is om wat vroeger te beginnen om buiten te kunnen filmen. Vooral als het voorjaar begint dan zijn de kleuren van de natuur erg mooi om te filmen. Alles is dan zo pril en ontluikend. Ook zie je de vogels, eenden weer flink bezig zijn om zich mooi op te doffen om het grote avontuur aan te vangen.

Henny

 


Het samen doen

Op 3 oktober werd er een interview gehouden op de manier van de David Lettermanshow. Dit deden we met meerdere camera’s. Peter was de interviewer en Nico werd geïnterviewd en hij was een gewillig slachtoffer. Ze deden het erg leuk en we moesten er hartelijk om lachen. Voordat er geïnterviewd werd, hadden de cameramensen hun plaats ingenomen en was het een zaak om gelijk te beginnen. Er werd een beginpunt gemaakt zodat we konden filmen. Het proberen om goede close ups te maken valt niet mee, het inzoomen en ook je camera op een rustige mannier bewegen heeft toch een goede beheersing een overzicht nodig van wat je ziet. Later toen we de filmpjes bekeken zag ik bij mijzelf, dat je via de camera de ruimte boven een persoon goed was, bleek later dat de ruimte toch nog hoger was dan je had gedacht. Het blijkt dus dat de camera meer ziet, dan jij door de zoeker of display. Het is dan ook een zaak om daar in de toekomst rekening mee te houden.

Een week later gingen we de filmpjes monteren. Het interview werd gemonteerd in Magix op verschillende sporen en in Pinnacle werd de filmpjes ingeladen die we gemaakt hadden van de Hoorns stadswandeling. Van deze filmpjes willen wij een leuke film maken als een club activiteit. Het is leuk om de dingen die we filmen ook afmaken en dat we later kunnen zien wat we de laatste tijd hebben ondernomen.

Samen met Nel hebben wij bij mij thuis onze filmpjes van de wandelroute samengevoegd. Het kost enorm veel tijd om de juiste shotjes te gebruiken. Het is alsmaar kijken en nog een kijken hoe het eruit ziet en wat je kunt gebruiken. Soms hadden we al twee minuten film op een middag gemonteerd. (Mijn vriendin zou zeggen; het lijkt wel beeldhouwen.) Ik vind wel dat we met twee films samenvoegen er een meerwaarde aan zit. Het blijkt dat wat de één heeft de ander niet heeft, visa versa. Ook het monteren dat je samen doet geeft aan dat je helpt en elkaars inzichten vergroot, je kunt overleggen en bespreken wat de moeite waard is en dat gebruiken. Ook de kunst van weglaten hebben we getracht toe te passen en niet alles te willen gebruiken wat we gefilmd hadden. Ook de muziek onder je filmpje te plaatsen valt niet mee. Het kost veel tijd om een leuk stukje muziek te vinden. Toen we zo bezig waren bleek ook dat tijdens het monteren, dat we elkaar konden aanvullen met het montagepakket. Het blijkt dat je onwillekeurig een ieder op zijn/haar mannier het montagepakket gebruikt. Door het samen te doen kregen we meer inzicht wat het kon en op die manier er een beter gebruik van maken.

Als we op de club ons filmpje tonen zal er best nog aanwijzigen zijn die we in volgend filmpje kunnen gebruiken.

Henny

 

Diverse activiteiten

Op 1 augustus hebben we een DVD-omslag gemaakt op de club. Hoewel ik zelf niet heb gekeken hoe een DVD-omslag gemaakt moest worden, heb ik toch onwillekeurig meegeluisterd en heb ik wat kreten opgevangen over hoe het gedaan werd. (Thuis heb ik ook wel eens geprobeerd een omslag te maken met MS Word. Tot op heden was het mij niet gelukt om zo een omslag te maken). Wim liet ons zien hoe het eruit kon zien als je het in Word maakte. Ik vond het zo leuk dat ik thuis ook ben gaan proberen om een omslag te maken op deze mannier. 

Het was wel even zoeken om te beginnen. Ikzelf ben begonnen met het tekenprogramma in Word. Ik heb dit aangeklikt en toen zag ik een kader om daarbinnen te gaan teken. Eerst het blad liggend maken met 'Paginainstelling'. Het kader flink opgerekt tot de grote van een omslag. Daarna heb ik uitgerekend hoe breed het omslag moest zijn. En heb ik met hulp van tekenlijnen de pagina in kunnen delen zodat ik een  voorkant, een rug en een achterkant had. Toen ik eenmaal zover was heb ik foto’s met invoegen figuur uit bestand binnengehaald. Deze foto’s kun je dan zelf zo neer zetten dat het een leuk geheel wordt. De titels heb ik via WordArt ingevoegd. Vooral bij de rug was dat erg handig. Want dan kon je de letters zo groot maken en plaatsen zoals je wilt. De tekst kan ook via tekstvak op het omslag komen en dat kun je eventueel accentueren met schaduw etc. Ik vond het een leuke ervaring om eens iets anders te maken dan ik gewend was.

Op 8 augustus gingen we buiten filmen. Eerst even lekker koffie drinken met elkaar, daarna gingen we met twee ploegen op pad. Het onderwerp was; De weg vragen. Ons groepje bestond uit een vijftal leden, drie deden mee aan het toneelspelletje, één persoon deed de regie en één deed de filmopnamen. 

Een toerist stond vertwijfeld te zoeken naar iemand die hem de weg kon wijzen. Gelukkig voor hem kwam een echtpaar op zijn pad. Aan deze mensen vroeg hij, hoe hij kon komen waar hij moest zijn. Het echtpaar was het niet met elkaar eens de een wist het nog beter dan de ander. Kort daarop liepen zij door. De toerist in onzekerheid achterlatend. De toerist keek met een onzekere blik wat hij moest doen. Door nog eens om zich heen te kijken zag hij ineens de straatnaam waar hij moest zijn. 

Toen wij alles gefilmd hadden zijn wij gaan monteren. Eerst de film ingeladen, daarna de fragmenten zo neergezet, dat het een leuk filmpje werd. Muziek toegevoegd. De muziek zo geplaatst dat waar gesproken werd dit duidelijk te horen was. Daarna werden de titels geplaatst om het geheel compleet te maken. We vonden met ons allen dat het een leuke avond was. Ook al was het een kleine opname, je leert er altijd weer van.

Henny


Taptoe Hoorn

Op 17 mei was er een Taptoe met een rondgang door Hoorn en later op de dag een grote show in het Juliana-park. Deze taptoe werd gefilmd door Jaap Jillings en Henk Alart. Door contact, kreeg Henk een verzoek of ze een opname konden krijgen van de taptoe. Henk heeft toegezegd om te zorgen dat deze mensen een dvd konden krijgen. Henk en Henny hebben getracht er een leuke montage van te maken. We begonnen eerst de film van Henk te bewerken. Zoveel mogelijk de rommel er uit en toen bekeken waar de film een verbetering kon hebben. Het viel ons op dat de film van Jaap er lichter uitzag dan die van Henk. Waar nodig was hebben we de correctiemiddelen gebruikt om de helderheid van de films op elkaar af te stemmen.

Pinnacle 9 heeft geen meerdere sporen. (Vanaf pinnacle 9.4 en hoger kan je twee sporen gebruiken. Door een fragment op een tweede spoor te zetten, even vasthouden onder het eerste spoor, en het tweede spoor komt te voorschijn en zie je het geheel veranderen. Dan heb je twee sporen. Van sommige stukjes film hebben we het geluid van het spoor vastgezet. Daarna hebben we stukjes uit de film gehaald om ze te vervangen door andere beelden. Het vraagt wel geduld want het is precisiewerk om het goed te laten passen. Door er met z’n tweeën aan te werken konden we elkaar goed helpen. De ene zag dit en de andere dat. Daarna hebben we stukjes film van Jaap toegevoegd. Het was een puzzel om de fragmenten goed op elkaar aan te sluiten zodat beeld en geluid goed op elkaar waren afgestemd.  De taptoe hebben we laten zien op 18 juli. Door het op een groot scherm te zien zagen we dat er wat dingen moesten veranderen. Om het geheel goed af te werken hebben we nog wel een paar avonden nodig om het er goed uit te laten zien.


De Steenvrouwe

Al een aantal weken ben ik bezig om een filmpje te maken van het Beeldhouwcollectief “de Steenvrouwe”.  Deze groep beeldhouwers werkt zo’n tien jaar met elkaar. Zij maken prachtige beelden. Ik volg deze groep nu geruime tijd en je ziet ze door de loop der jaren groeien van eenvoudige beelden naar  alle soorten bewerkte beelden. Van klein naar groot. Van een beeld waarbij je eigen fantasie kunt gebruiken tot leuke beelden waarvan je de vorm kunt zien wat het moet zijn.  

De Steenvrouwe exposeert veel in Noord- Holland, zoals o.a. in Heerhugowaard, Op dit moment loopt er een expositie in het West-Fries museum en eind augustus in de Ned. Herv. Kerk, Westerblokker 105, 25-26 augustus tijdens de jaarmarkt,  1-2 september, 8 september tijdens open monumentendag. Tevens laten zij dan zien hoe de beelden van steen naar kunstvoorwerpen veranderen.  

Het is erg leuk om te zien hoe moeilijk het is als een beeldhouwer een gedachte heeft en dat uit wil werken. De Steen geeft de beeldhouwer vaak inspiratie en een idee hoe het er uit moet zien. Je ziet dan naar gelang de steensoort hoe hard er aan gewerkt moet worden. De steen wordt eerst ontdaan van de overbodige stukken steen. Tot het begin van wat het worden moet. Daarna komen hamer en bijtel er aan te pas en naarmate het werk fijner het wordt, komen er steeds fijnere gereedschappen aan te pas. Als het beeld eenmaal klaar is dan wordt het gepolijst met schuurpapier van grof tot hele fijn.  Al met al gaan er soms maanden overheen d voordat het beeld klaar is. En wij maar denken dat videomonteren veel tijd kost. Mocht je dat weer eens denken, denk dan maar aan de beeldhouwers die hun kunstwerken op hun manier bewerken. Het begin van een beeld tot aan de expositie probeer ik op te nemen en te monteren tot een leuk filmpje.

Henny

 Mocht je hier meer over willen lezen, ga dan; www.Desteenvrouwe.nl


De leuke dingen van het filmen

Op 30 mei gingen we dan eindelijk buiten filmen. We gingen in groepjes de art-route filmen. Als je denkt dat doen we wel even, dan kom je van de koude kermis thuis. Els en ik gingen op pad. Het was best mooi weer en we waren enthousiast en voelden ons uitgelaten. Op weg naar onze eerste Eenhoorn. (Hoe ze het ook verzonnen hebben, de Eenhoorns waren op alle mogelijke plaatsen gezet. Boven op platforms, achter hekken en tralies. Wij lieten ons niet uit het veld slaan en hebben ons in alle bochten gewrongen om maar mooie beelden te maken: van opzij, omhoog, langs de hekken etc. 

Als je denkt dat doe ik wel even, dan heb je het mis. Ook het licht viel niet mee. We moesten opschieten omdat het snel donkerder werd. Op de Roode Steen aangekomen zagen we een aantal Eenhoorns. Het was daar leuk bezet met mensen die daar gezellig vertoefden op de terrassen. We werden met belangstelling begroet. De mensen dachten dat we van een of ander filmploeg waren. Dus we kregen het nodige commentaar en opmerkingen. Els en ik hadden er grote lol in dat de mensen zo met ons meeleefden. Ondanks het toeschouwen van de mensen gingen wij stug door met filmen. 

Terug lopend langs de Gouw zagen we bij de Hema een Eenhoorn tegen de gevel geplaatst. Ondanks dat hij vervelend geplaatst was probeerden wij het zo leuk mogelijk op te nemen. Langzamerhand werd het donker en we hadden er nog een aantal op te nemen. Wij lirpen door naar het eetcafé hoek Nieuwland, want daar moesten we de eenhoorn natuurlijk ook opnemen. Toen nog even langs het water. We hebben deze kunstwerken genomen met de weerspiegeling in het water. Het was een prachtig gezicht. 

Eigenlijk was dat onze laatste punt om op te nemen maar we vonden het nog niet genoeg. Wij zijn toen nog even naar het st. Pietershof gegaan om de Eenhoorns te filmen die zo prachtig in de tuinen stonden. Het werd steeds donkerder en we dachten dat wij vast de laatsten zouden zijn die binnen kwamen. Maar tot onze verbazing waren we de eerste. Nog even wat drinken en dan naar huis. Terwijl we wat dronken kwamen de mensen langzamerhand binnen. Een ieder die mee had gedaan had het reuze naar de zin gehad.

6 juni hebben we de beelden in geladen om te monteren. De avond was al bijna voorbij voordat de beelden geladen waren en we konden beginnen met monteren. Het is een hele beren klus om alles in te brengen op de p.c. Ook hebben een aantal mensen zich bezig gehouden met het opruimen van de zolder.

Ondanks dat het zo laat werd, was er een aantal dat zie bezig hield met de montage van de art-route. Henk en Henny gingen zich bezig houden met de Taptoe die gehouden was in Het Juliana park

Op 13 juni gingen we oefenen het meercamerawerk. Er werd een spel blaasvoetbal gespeeld dat tevens kon dienen om dit op te nemen in het project meercamerawerk. Hierbij heb ik zelf geen rol gespeeld. Henk en Henny gingen samen aan het werk om de taptoe verder te monteren. Bij dit geheel hadden Jaap en Henk leuke beelden opgenomen die wij tesamen wilden uitwerken voor de verschillende verenigingen die daar belangstelling voor hadden.

Henny

  
[
Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]