Problemen met de PC (Windows)

Op woensdagavond 1 maart heb ik het e.e.a. uitgelegd met betrekking tot veel voorkomende problemen met de PC hier volgt een beknopte samenvatting.

Wanneer de Computer niet lekker meer werkt moeten we eerst gaan kijken waar de problemen vandaan komen. Ligt het aan de computer zelf (onderdeel defect)? Is de machine misschien vervuilt of is de harddisk gefragmenteerd? Of zijn er problemen met de software of is de computer besmet met een virus?

Een defecte computer is meestal lastig omdat je hem dan meestal niet zelf kan repareren. (In dat geval een raad, bel gewoon Aad.).

De verschijnselen zijn dan meestal een spontaan herstartende machine, meer dan 1 piep bij het opstarten, in het geheel niet opstarten of blauwe schermen met een foutcode.

Vervuiling van de computer is wel op een eenvoudige manier op te lossen.

We beginnen met het leegmaken van de prefetchmap op de systeemschijf (meestal de C schijf). In de prefetchmap worden alle opstart-entry’s bewaard van de programma’s die zijn gestart. Al deze bestanden zorgen ervoor dat de machine traag wordt met opstarten.

Open de windowsmap en zoek de map prefetch.

 

Open deze map en selecteer alle bestanden in deze map en druk hierna op delete. Hierna alle mappen weer sluiten.

Vervolgens gaan we alle oude bestanden opschonen. Wanneer een bestand gewijzigd wordt, of als een programma in de fout gaat dan wordt er vaak een tijdelijk bestand op de harde schijf opgeslagen. Deze tijdelijke of oude bestanden gaan we nu opruimen.

Ga naar het startmenu en open het zoekprogramma.

Klik op alle bestanden en mappen en type "*.tmp" in de bovenste regel. Vervolgens Selecteren we in de onderste regel (bij zoeken in) "Deze computer" Start nu de zoekopdracht en verwijder alle gevonden bestanden "Ctrl A en daarna delete".

Dit zelfde kan worden gedaan met de zoekopdracht "*.old en *.bak".

Het is ook heel erg belangrijk om de machine te verlossen van eventueel aanwezige Spyware.

Spyware zijn kleine programma’s, register-entry’s of cookies die je in het eenvoudigste geval je surfgewoontes op het internet monitoren en dit doorgeven aan een internetserver die je hebt bezocht en in het ergste geval zelfs je toetsenbordaanslagen controleren op wachtwoorden of creditcard gegevens doorsturen naar een kwaadwillende server.

Gelukkig zijn er ook hier een aantal programma’s vrij op het internet verkrijgbaar (freeware).

Persoonlijk heb ik goede resultaten met het programma "Ad-Aware SE" van Lavasoft www.lavasoft.de

en met het programma "Spybot- Search & destroy" www.spybot.info/nl

Deze twee programma’s wissen vrijwel alle spyware die op de machine aanwezig is.

De computer begint nu al behoorlijk wat lucht te krijgen en kunnen we een freeware programma (gratis) op het systeem loslaten om alle eventuele nog achter gebleven ongebruikte programmaresten en registersleutels op te ruimen. Ook is het mogelijk om (met beperkte mogelijkheden) met dit programma eenvoudige softwareproblemen te verhelpen.

Het programma dat we hiervoor gebruiken is CCleaner en is te downloaden via www.ccleaner.com. Je kunt ook naar de volgende site http://www.jawwi.nl/cptrman/ccleaner.html hier kun je CCleaner ook downloaden en vind je een Nederlandse uitleg en gebruikshandleiding over het programma. (thk’s Leo)

In het volgende nummer ga ik nog uitleggen hoe we het opstartmenu van de machine kunnen opschonen, hoe de harddisk kan worden geoptimaliseerd en een aantal tips geven over de windows instellingen.

Aad.
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]