Problemen met de PC (Windows) 2

In het clubblad van vorige maand heb ik geschreven hoe de computer kan worden opgeschoond, in dit nummer gaan we verder met het sneller maken van de machine. Een aantal programma’s hebben de nare gewoonte om bij de installatie van de software een programmaonderdeel in de opstartroutine van Windows te plaatsen. Wanneer de PC wordt opgestart worden deze programmaonderdelen ook opgestart. De enige reden hiervoor is dat het betreffende programma sneller- of automatisch wordt opgestart. Dit is iets waar we niet op zitten te wachten omdat het de prestatie van de PC benadeeld. (start de motor maar vast want we gaan volgende week rijden.)

Om dit te verhelpen gaan we als eerste naar het "startmenu", dan naar: "Alle programma’s", naar het mapje "Opstarten" en verwijder hier de ongewenste programma’s. ( klik op het programma dat je wilt verwijderen met de rechter muisknop en kies verwijderen) .

Herstart nu de PC.

Als de PC weer is opgestart gaan we weer naar het startmenu vervolgens in dit tabblad rechtsonder naar "Uitvoeren" en tikken daar in "msconfig". Nu wordt het hulpprogramma voor systeemconfiguratie opgestart.

Nu openen we het tabblad opstarten en zien we de programmaonderdelen die samen met windows werden opgestart.

Nu kunnen we alle onderdelen die niet echt nodig zijn uitschakelen door het vinkje weg te halen voor het betreffende opstartbestand. Natuurlijk moeten de bestanden die betrekking hebben op de anti-virussoftware en de firewall wel automatisch worden opgestart dus laten we die staan. Klik nu op "toepassen" en daarna op "OK". Er zal nu een melding komen dat de computer opnieuw opgestart dient te worden om de wijzigingen te verwerken. Wanneer de computer opnieuw is opgestart krijg je een melding dat er wijzigingen in het register zijn uitgevoerd. Klik op deze melding niet meer weergeven en vervolgens op OK.

Als laatste gaan we de harddisk(en) van de computer defragmenteren. Het resultaat van het defragmenteren is uiteindelijk een sneller systeem. Een gefragmenteerde harde schijf betekent dat een groot aantal bestanden waar u vaak mee werkt in delen op uw harde schijf zijn opgeslagen. Dit komt omdat Windows bij het opslaan van een bestand zoekt naar de eerstvolgende beschikbare ruimte op de schijf, zonder te controleren of de ruimte groot genoeg is voor het bestand. Is de ruimte te klein, dan plaatst Windows de rest van het bestand op een andere vrije locatie, net zo vaak totdat het hele bestand geplaatst is. Een groot bestand kan zo in meerdere delen gesplitst op de harde schijf staan, met onnodige vertraging tot gevolg.

Met behulp van het defragmenteren van uw harde schijf kunt u weer wat orde in de chaos creëren en zelfs de volgorde van de bestanden op de schijf aanpassen, zodat de meest gebruikte bestanden vooraan komen te staan. Dit alles met het beoogde resultaat: snelheidswinst. Zeker net na de installatie van Windows op uw systeem is defragmenteren geen overbodige luxe.

Ga naar het "startmenu", dan naar "Alle programma’s", naar het mapje "Bureau-accessoires" vervolgens naar "Systeemwerkset" en klik vervolgens op "Schijfdefragmentie".

Nu wordt het defragmentatieprogramma opgestart.

Selecteer de schijf die je wilt defragmenteren en klik op "Analyseren". Windows kijkt nu in welke mate de schijf is gedefragmenteerd en geeft dit weer in een balkje en geeft een advies over de mate van defragmentatie. Indien nodig klik je op defragmenteren en het programma gaat aan het werk. Het kan een poosje duren totdat het proces klaar is, dit heeft alles te maken met de grootte van de schijf en de mate van fragmentatie.

Nadat het programma klaar is kan het worden afgesloten of kan je de eventueel overige schijven defragmenteren. Door het uitvoeren van de item’s zoals ik deze heb beschreven zal uiteindelijk behoorlijk wat snelheid zijn teruggewonnen, het is alleen wel zo dat bij de hele snelle systemen de prestatieverbetering niet altijd meetbaar is, maar de machine zeer zeker een betere performence zal hebben.

Aad.

  
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]