De afspraken bij meercamera projecten

We hebben een aantal meercamera projecten in de agenda staan. Ook hebben zich wat mensen voor deze projecten opgegeven die dit voor het eerst zullen doen. Het enthousiasme is er dus. Iedereen die zich heeft opgegeven voor medewerking aan één of meer projecten zegt het erg leuk te vinden. Wat niet vergeten mag worden is dat het niet alleen maar leuk is maar dat er ook uiteindelijk een goed resultaat moet worden geboekt. De banden worden verkocht dus de kopers mogen een goed product verwachten.

Apparatuur

Wat je nodig hebt aan apparatuur als je met een project meedraait blijft beperkt tot vier zaken.

Een camera met een composiet video-uitgang. Deze uitgang moet –eventueel via een verloopje- passen op een tulpconnector (RCA/CINCH).

Een netvoedingadapter of voor minimaal drie uur geladen batterij(en) met een reserve batterij.

Een koptelefoon. Dit moet een gesloten model zijn om zoveel mogelijk te zorgen dat de naaste omgeving geen geluid opvangt. De koptelefoon moet voorzien zijn van een jack- of steekplug met een dikte van 6,3mm (dit kan via een verloopstukje).

Een stabiel statief met een goed bewegende ‘videokop’. Deze koppen geven voldoende weerstand om bewegingen soepel te kunnen uitvoeren.

 

Wat je moet kunnen

Het is van belang de volgende functies van je camera blindelings te kunnen vinden en bedienen.

Het scherpstellen (focus)

De belichting (diafragma)

De zoombediening

Verder moet je de mogelijkheden kennen van de witbalans en deze kunnen toepassen. Dit is vooral van belang bij het inregelen vóór de opnamen. Het is ook nodig dat je van alle andere knopjes de effecten kent. Alleen al om deze te kunnen uitschakelen als ze per ongeluk zijn ingeschakeld. Een heel belangrijk knopje is het knopje waarmee je in het videosignaal naar de mengtafel de informatie van het display in en uit kunt schakelen.

Hoe de opnamen zijn georganiseerd

Als je ooit in je eentje een theaterstuk hebt vastgelegd zul je vaak de wens hebben gehad een ander standpunt te kunnen kiezen voor een bepaalde opname. Dit was niet mogelijk want je kon maar vanuit één standpunt opnamen maken. Wat overbleef was inzoomen om wat close-ups te maken en weer uitzoomen voor het maken van totalen en allerlei tussenstanden gebruiken voor andere beelduitsneden. Dit moest allemaal liefst zonder storende bewegingen en je moest het plaatje continu scherp houden. Je kon een bepaalde beelduitsnede niet eerst even proberen. Bij meercamera opnamen is het wel mogelijk, zolang je signaal niet wordt doorgeschakeld naar de opnamemachine. Je kunt eerst de beelduitsnede, de belichting en de scherpte instellen voordat het beeld dat je uiteindelijk aanbiedt naar de opnamemachine wordt geleid. Op dat moment ben je zogenaamd ‘actual’ zeg maar dat jouw beeld dan wordt opgenomen.

Als je weet dat je ‘actual’ bent moet je heel voorzichtig zijn met wat je aan het beeld verandert. Alles wordt opgenomen. Het is helaas zo dat er altijd wel iets moet worden aangepast terwijl je ‘actual’ bent. De beelduitsnede, de belichting en de scherpte moeten vaak tijdens het opnemen aangepast worden omdat het onderwerp in beweging is. Een goede regel is dat als je niet zeker weet of je ‘actual’ bent je beeldaanpassingen altijd moet maken alsof je wel ‘actual’ bent.

Hoe je moet weten wat je moet doen wordt bepaald door de regie. Je staat via de intercom in verbinding met de regie. Het is eenrichtingsverkeer waarbij je in je koptelefoon hoort wat er van je gevraagd wordt. Terugpraten is niet mogelijk en dat is wel zo handig want met een koptelefoon op zou je maar gaan schreeuwen als je tijdens een voorstelling ergens op wilt reageren. Je wordt gewoon met je voornaam aangesproken. Niet met een cameranummer of zo. Vaak mag je ook als je er zeker van bent niet ’actual’ te zijn zelf een leuk plaatje kiezen. Als de regie vindt dat je plaatje past in de opnamen zal deze zeggen dat degene die een goed plaatje aanbiedt dit moet vasthouden en kort daarop ‘actual’ wordt en blijft tot er weer een plaatje van iemand anders wordt gebruikt.


Veel gebruikte termen van de regie

Er zullen in eerste instantie opdrachten worden gegeven om iets bepaalds in beeld te nemen. Dan zal er soms gevraagd worden wat correcties op beeldcompositie, ichtsterkte en/of scherpte uit te voeren.

Van belang zijn de verschillende beelduitsneden:

 

Ruim totaal - geheel groothoek (uitgezoomd) zodat het maximale overzicht wordt verkregen.

Totaal - zover groothoek dat een groepje personen in beeld komt met boven, beneden, links en rechts wat ruimte.

Half totaal (medium) – personen vanaf het middel tot boven het hoofd.

Ruime close-up (medium close) - personen met een deel van de schouders/borst.

Close-up - voorwerp of gezicht beeldvullend

Extreme close-up – deel van voorwerp of gezicht beeldvullend

Bij al deze opnamen moet je ervoor zorgen dat ogen in de bovenste beeldhelft komen. Er moet altijd zogenaamde zichtruimte zijn. Bij personen (en als je goed kijkt ook bij voorwerpen) moet er in de kijkrichting ruimte zijn. Je moet kunnen zien waar de persoon naartoe gaat. Er moet voorkomen worden dat er ruimte is in de tegenovergestelde richting. Ruimte achter iemands hoofd bijvoorbeeld is een blikvanger die voorkomen moet worden.

De uitsneden moeten snel worden ingesteld. Degene die de camera bedient moet al of niet met aanwijzingen van de regie het plaatje zo snel mogelijk geschikt maken voor opname. Hoe beter de plaatjes worden aangeboden hoe soepeler de opnamen zullen verlopen.

Er kan ook gevraagd worden een van de volgende camerabewegingen te maken:

Panorama (pan) – horizontale beweging van links naar rechts of omgekeerd.

Tilt – verticale beweging van boven naar beneden of omgekeerd

Volgen – het meebewegen met het onderwerp dat opgenomen wordt. Hierbij is het vaak nodig tegelijkertijd uit te zoomen om er zeker van te zijn dat het onderwerp goed in beeld blijft.

Bewegingen beginnen en eindigen altijd met een stabiel beeld dat een tijdje moet worden vastgehouden.

Het wil nog wel eens spannend zijn bij meercamera projecten. Het kan wel eens gebeuren dat er niet al te veel rekening wordt gehouden met ‘lief zijn voor elkaar’. Er worden nou eenmaal commando’s gegeven. Wel vaak in de vorm van een verzoek maar in het heetst van de strijd schiet dat er wel eens bij in. Je moet maar zo denken dat als er geslaagde opnamen gemaakt worden we allemaal de voldoening hebben van een project waar we tevreden op kunnen terugkijken. Met een goede band als tastbaar bewijs hiervan.

 
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]