inserts op muziek met de Casablanca

Maar PC gebruikers laat jullie niet afschrikken door dat magische woord want een PC of een Mac heeft ook veel te bieden. Maar ja, waar draait het allemaal om denk je? In Videoclub Magazine van december 2005 is hier al het een en ander over uitgelegd dus we gaan nu direct aan het werk. Juist ja, je moet het wel zelf doen!!

Het maken van een videoclip

De opname

Je begint met een muzieknummer uit te zoeken en te digitaliseren (*.WAV-bestand) met een PC.  In ons geval hebben we een kerstnummer gebruikt.

Vervolgens draai je met een PC (laptop) het bestand versterkt af en playback je de gezongen tekst. Omdat je op de PC precies kunt zien op welke tijd een bepaalde tekst is geplaybacked zijn de beelden later gemakkelijk terug te vinden. 

Je kan dit ook doen met meerdere personen, alleen moet je er wel goed op letten dat alle tekst gezongen is en iedere keer hele regels van een couplet met een ruime inloop en uitloop playbacken.

De teksten kun je het best via een auto cue voor de camera presenteren, zodat de persoon in de cameralens blijft kijken tijdens het playbacken. De tekst gewoon van een blaadje lezen kan natuurlijk maar het is nog beter als je de tekst uit je hoofd kent.

De achtergrond van de persoon die staat te zingen kun je verschillende vormen geven, of je kunt de persoon in verschillende landschappen laten zien.

Dit doe je weer met het blue screen. (Wij werkten nu met kerstkaarten).

Doormiddel van de mixer en het blauwe doek kun je de beste resultaten maken en direct het resultaat opnemen en terug zien.

Nu heb je dus het gehele lied opgenomen op de casablanca, en het zijn nog hele grove stukken, en door verschillende personen en groepen geplaybackt.

Vervolgens nemen we ook nog een keer het hele lied op in het audiomenu van de casablanca.

Splitsen

Nu pak je de tekst erbij en ga je de opnames controleren, je noteert wie welke regels zingt (bij meerdere opnames kies je uit welke de beste is om te gebruiken. (De scènenummers noteer je achter de gezongen regels).

Nu heb je dus: De tekst met een duidelijk overzicht van de verdeling. De muziek als één sample op de casablanca.

En de opnames als losse scènes met een ruime in en uitloop van het zingen.

Nu ga je naar het Audiobewerkingsprogramma van de casablanca en ga je het lied splitsen. (Zie de overzichtlijst met de tekst). Je splitst nu dus op het aantal regels die zijn gezongen door een persoon, en je splitst op het punt waar de persoon begint met zijn eigen tekst te zingen.

Nu heb je dus een verknipt lied in stukken waar we een persoonswisseling willen hebben.

Vervolgens maken we van al deze Samples nu Scènes door op de desbetreffende knop te drukken.

We gaan nu weer naar het bewerkingsmenu en zien daar de scènes staan

We plaatsen al deze scènes op volgorde in het story board en als we het nu afspelen horen we weer één nummer alleen met een zwart beeld.

Een lied begint vaak met een intro, om daar ook beelden te plaatsen moet je daar ook eerst een montage van maken, let op; dit moet de lengte zijn van de eerste scène want hier wordt nog niet gezongen.

 
Insert montage

Nu beginnen we met de montage via de insertmethode, we selecteren de scène die we gemaakt hebben voor het intro en drukken op de insertknop in. We zien nu dat de scène in het intro staat, deze heeft al de juiste lengte maar met de knop [start] schuiven we de scène zo dat het eindpunt, staat waar de eerste tekst wordt gezongen.

We selecteren nu de tweede scène (voor het gemak gaan we via inkorten al de inloop en de uitloop voor het grootste gedeelte eraf halen) we plaatsen weer door de knop insert en bepalen door bereik het in en uit punt. We zorgen er voor dat op het juiste punt iemand begint te zingen. Zodat er lipsynchroon gezongen word. Het eindpunt zetten we weer op het punt waar de volgende begint.

Nu kan het zijn dat de scène soms niet geheel overlapt, maar dit is geen probleem. Wanneer een volgende scène geplaatst wordt sluit hij altijd direct aan tegen de vorige. Verder is het zaak dat je iedere keer goed terug luistert of de plaatsing en de timing goed is, voordat je verder gaat.

Nou dit is eigenlijk alles, verder is het oefenen en oefenen.

De praktische uitleg zal ik geven op woensdag 22 februari 2006.

Als er nog hobbyisten zijn die dit lezen op de site en interesse hier voor hebben om dit ook te doen zijn ze zeker welkom. Geef alleen even van tevoren een mail dan zetten we extra koffie!!

Op deze avond bespreken we ook eerst nog even de opnames die gemaakt zijn met het gitaar duo.

En als de medewerking groot is heeft dit zeker een vervolg!!!

Het wordt echt leuk in 2006.!!!!!

Groetjes Hans Pronk

  
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]