Uitleg van de Blue Screen oefening December 2007 tot maart 2008

De Opnamen in de PC:

We zijn met de hele groep eerst voor het blauwe doek gaan staan en hebben het hele lied gezongen. Voor de variatie is dit enkele malen gedaan met verschillende opstellingen. Ook voor het lipsynchroon meezingen is het beter om dit enkele malen te doen. Vervolgens zijn we close up opnames gaan maken van enkele stukken uit het lied (refrein en verschillende coupletten). Hier geldt ook weer hoe meer hoe beter tijdens het monteren.

Henk ging de fluit bespelen, met het monteren kun je hier wat mee. Tijdens de opnames moet je al weten wat je er mee gaat doen bij de montage, creativiteit is hier heel belangrijk. Vervolgens zijn er opnames gemaakt van de verschillende kerstkaarten, dit moet straks de achtergrond worden waarin wij straks staan te zingen nadat het blauwe doek is weggefilterd.

PC en Casablanca:

De volledige opname is op een DVD schijf gezet zodat een ieder hier eenvoudig over kan beschikken. In mijn geval heb ik deze ingeladen in de Casablanca, daarna ben ik de opnames gaan splitsen in verschillende stukken (coupletten) net hoe en wat er werd gezongen en met welk duo of groepje. Vervolgens ben ik hier een achtergrond bij gaan zoeken (omdat ik de foto’s niet goed van kleur vond, hier is geen goede kleurbalans toegepast. (Dat blijft blijkbaar moeilijk)

Ik had nog opnames van de sneeuw van enkele jaren geleden, de lengte van de sneeuwachtergrond opnames was vaak niet lang genoeg, en verschillende achter elkaar zou niet juist zijn, dus heb ik hier stilstaande beelden van gemaakt en deze gebruikt (een keer zie je mensen lopen bij Henk!!!).


Nu kon ik aan de gang:

1e   Eerst de bleu screen opname maken, dus de zingende groep of persoon en de achtergrond dezelfde lengte maken en naast elkaar plaatsen wel genoeg knip lengte voor en achter behouden, vervolgens het Blue Screen effect ertussen en berekenen. Dit maak je van alle clips en close up’s, daarna maak ik er allemaal scènes van, nu zijn het weer volledige video clips maar met een sneeuw achtergrond deze kan je weer overal voor gebruiken.

2e   Daarna de volledige muziek clip op de casablanca gezet in een zwarte scène. De muziek plaatsen in het storyboard met ervoor en erachter een extra zwarte scène van 5 sec.

3e   Deze scènes plaatste ik volgens de insertmethode op de muziek uiteraard moest dit lipsynchroon gebeuren, wat aan lengte over was haalde ik weer weg (in en uit punt) Als laatste plaatste ik de originele scène van het weglopen van de leden met het originele geluid dit vond ik een mooi laatste shot waar je kon zien hoe het bleu screen was gemaakt.

Toen zo alle clips via de insert geplaatst waren heb ik montage 1 gemaakt en op DVD gezet.

4e   Het was nog niet naar mijn zin, er werd nu alleen geplaybackt en lang niet altijd goed, het was duidelijk zichtbaar dat de stem niet klopte bij de personen. Op het 2e geluidsspoor plaatste ik nu het originele gezongen geluid nog een keer op iedere scène en schoof het zo veel mogelijk synchroon, Nu klonk het wel als of het echt gezongen werd (Lekker door elkaar heen en met de CD muziek).Ook de bel hoorde je nu echt bellen bij de beelden.

4e   Ik vind dat een film een kop en een staart moet hebben, dus teksten plaatsen. Vooraan gewoon infaden en duidelijk maken wat en wanneer. Aan het eind een mooie scroll met wie en waar.

Vervolgens montage 2 op DVD gezet.

Maar ik vond het nog niet genoeg en ik begon me erin vast te bijten.

5e   De close up’s zijn ook niet voor niets gemaakt!!!!!!

Van Henk moest ik meerdere verschillende opnames hebben maar ik had er maar èèn dus ik moest creatief hier mee werken. .Henk in de sneeuw rechts (standaard) Henk in de sneeuw links (Mirror effect) Henk met een bloem (underwater effect) Henk in een verrekijker effect met witte achtergrond. Deze opnamen allemaal weer voorzien van het bleu box effect met een sneeuw achtergrond natuurlijk en Henk was maar aan het fluiten.

6e   Nu ging ik mooie plaatsen voor Henk zoeken maar kwam ik tot de ontdekking dat het 'picture in picture'-effect niet zomaar overal geplaatst kon worden. Dit kan er alleen aan het einde van een scène worden ingezet. Dus van de hele clip een scène gemaakt en weer geknipt op de stukken waar het geluid van de fluit stopte. Vervolgens alles weer plaatsen. Nu kon ik ook meteen weer van alles doen. Dat is de zogenaamde meerlagen techniek van Casablanca je kan  hiermee oneindig doorgaan. (bij de PC zijn dit de videosporen)

7e   Ik plaatste nu Henk via picture en picture in de scènes, maar ook in zijn geheel volgens de insertmethode en door de meerlagen techniek is alles weer mogelijk. Ook korte ik de Henk scènes in, in verschillende lengtes om het wisselend te maken.

Nu maak ik een eind montage nr. 3 en plaats alles op een DVD.

Alles bij elkaar een mooie oefening die zeker door iedereen gemaakt moet worden want dan leer je er wat van.  

Interesse in bleu screen op de PC, mail videoclub Hoorn en de Regio blocq.x11@tiscali.nl of op de Casablanca   hanspronk@quicknet.nl

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]