VIDEOCAMERA MEE OP VAKANTIE

Bij de meeste mensen heeft, voor het meenemen op vakantie, de videocamera de plaats ingenomen van de fotocamera. De camcorder is speciaal ontworpen om overal mee naartoe te kunnen gaan en overal mee op te kunnen nemen. U kunt hem meenemen in zowel een speciaal daarvoor gemaakte tas als in een strandtas met als bescherming tegen zand en stof een plastic tas. Let goed op dat u hem beschermt tegen zon, zand en zee.

Als de apparatuur te warm wordt kan het cassettehuis kromtrekken en moet u het laten vervangen als de cassettes niet meer passen. Zowel zand als zeewater kan veel schade veroorzaken als het in de VCR terecht komt. Sommige camcorders hebben als extra accessoire een waterdichte beschermhoes maar zonder zoiets moet u erg voorzichtig zijn als u hem blootstelt aan de elementen.

Het is handig maar niet absoluut noodzakelijk om op de vakantie video's de plaats en datum van opname te vermelden. Het is handig voor later om die informatie gedurende een paar seconden aan het begin te hebben staan. Dat kunt u doen met een elektronisch titelapparaat met datum in beeld maar het is ook simpel om een recht toe recht aan titel te maken met daarop de datum en de plaats en die thuis op te nemen voordat u vertrekt. U heeft dan een notitie van waar en wanneer alle daarop volgende shots

gemaakt zijn. U zult uw opnamen bij het terugkijken interessanter vinden wanneer er ook mensen in voorkomen in plaats van alleen maar landschappen.

Wanneer u samen met uw familieleden bent neem ze dan op terwijl ze zich vermaken. Op die manier kunt u ook de sfeer van de plaats vastleggen terwijl het de video tegelijkertijd wat persoonlijker maakt voor u en de rest van de familie. Hetzelfde geldt voor wanneer u bij vrienden op vakantie bent. U kunt zelfs proberen om een interview te maken om een interview te maken met de gastvrouw!

Wanneer u een interessante plaats bezoekt zal het uw video verlevendigen als u er van te voren wat informatie over verzameld heeft en een 'voice over' commentaar achter de beelden zet. Probeer de sequenties kort en gevarieerd te houden. Maak een mix van shots en probeer te bedenken waar u als bezoeker van die plaats naar zou willen kijken. U kunt gebruik maken van aanwezige aanwijzingen zoals kant en klare plaatsnaam bordjes om de kijkers te laten weten waar ze zijn.

Streef ernaar een serie van beelden te bedenken die het verloop van uw bezoek verduidelijken. Indien u -laten we zeggen- een historisch gebouw bezoekt begin dan met groothoekopnamen van het gebied waar het staat en de omgeving, dan wat half totalen en ga daarna naar close-ups van de details. Maak een serie opnamen van de entree die meteen van dienst kunnen zijn als verbinding naar de opnamen binnen.

Ga nu niet uit het raam filmen want daarmee brengt u de kijker in verwarring. Blijf binnen en neem een serie half-totalen gevolgd door close-ups op om de details te laten zien. Als u een volgopname maakt in een slecht verlicht gebouw denk dan aan uw scherpte; de scherptediepte zal minimaal zijn. Het is beter om bij slecht licht een serie van stilstaande shots te maken zodat u meer controle heeft over het bepalen van camerastandpunten en waarbij scherpstellen nauwkeuriger kan gebeuren dan wanneer u rondloopt.

Wanneer u bij de zee, een meer of een rivier bent kunnen schitteringen in het water en reflecties het onmogelijk maken een detail of iets wat zich op of in het water bevindt op te nemen. Het is handig indien u voor deze situaties een polarisatie-filter heeft. Daarmee wordt de schittering weggenomen en krijgt u een helderder beeld.

Denk eraan geen auto-focus te gebruiken wanneer u scènes met water filmt. Hetzelfde probleem en dezelfde remedie geldt ook voor het door glas filmen.

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]