HOE FILMEN WE EEN SPORT-EVENEMENT

Filmen met een enkele camcorder kent zijn beperkingen als het gaat om het filmen van een sportevenement. Werken met een enkel groothoekshot zal de beste methode zijn, maar dan zijn er mogelijk niet voldoende details zichtbaar. Wanneer u probeert de actie te volgen, zal de hoeveelheid

beweging na korte tijd vermoeiend werken voor de kijker. De beste benadering is een compromis. Bij voetbal- en rugbywedstrijden bijvoorbeeld, is het speelveld van het ene eind tot het andere in vier stukken verdeeld. Neem dan zoveel mogelijk in beeld van het deel waar het spel plaats vindt.

Panoramiseer alleen als het spel op het punt staat het volgende gedeelte binnen te gaan. Dus u heeft alleen vier basisposities. Dat kan de beweging wat terugbrengen en de kijker helpen de actie te volgen. Als u inserts kunt monteren, film dan montageshots van de menigte en montageshots van de spelers die niet bij een actie betrokken zijn. U kunt ze gebruiken om een hele wedstrijd terug te snijden in gemonteerde hoogtepunten. Als u ook nog zorgt voor lange opnamen waarbij het van de menigte waarbij het voornamelijk gaat om het geluid kunt u dit geluid toevoegen aan de montage waardoor het verschil in geluid tussen twee gemonteerde beelden kan worden verbloemd.

Wanneer de teams van veld wisselen, laat dat dan zien of gebruik een titel met bijvoorbeeld: 'Tweede helft'. De beste positie is: direct in lijn met het middenveld. Hoe hoger u de camera kunt krijgen, hoe beter de beeldhoek zal zijn en hoe meer de kijker zal zien. Sommige voetbalvelden hebben een grote klok in het zicht van de menigte. Als u gaat monteren, vermijdt dan dat deze in beeld komt bij de inserts. Anders zal door iedereen te herkennen zijn dat de beelden niet thuishoren op de plaats waar ze terecht zijn gekomen.

Het is van het grootste belang dat u de 'optische as' bij het filmen van sport- evenementen niet overschrijdt. De 'optische as' is bij voetbal e.d. een denkbeeldige lijn tussen de beide doelen. Als u deze lijn wel overschrijdt brengt u de kijker in verwarring over de spelrichting van de teams. U kunt overal aan één kant van het veld veilig filmen zonder de optische as te kruisen; u kunt ook achter het doel gaan staan voor frontaal shot.

Als u hardlopers filmt, pan dan met de atleten mee wanneer ze door de bochten lopen. Als u bij de montage een shot van de dichtstbijzijnde baan zonder meer snijdt naar een shot van de verste baan, zal het net lijken alsof de lopers plotseling van richting zijn veranderd.
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]