FILMEN OP STRAAT

U hebt het recht om alles wat u wilt op te nemen op een openbare plaats, bijvoorbeeld op straat. U mag mensen opnemen, gebouwen of elke scène in het dagelijks leven. Niemand kan rechtsgeldig bezwaar aanvoeren tegen het opgenomen worden in publiek.

Maar om misverstanden te voorkomen zou u aan iedereen die in een interview voorkomt moeten vragen een bewijs van toestemming voor publicatie te tekenen, waarop simpelweg staat dat hij of zij toestemming geeft om het interview te gebruiken in uw programma.

U bent natuurlijk, net als ieder ander, onderworpen aan de wet van het land. Het maken van een videoregistratie zal u op zichzelf niet in conflict brengen met de wet, maar dat kan indirect toch gebeuren. U kunt bijvoorbeeld vervolgd worden wanneer iemand door over een kabel te struikelen gewond raakt, of zich aan een onzorgvuldig geplaatste lamp heeft gebrand. Wanneer u in een drukke straat filmt, met apparatuur en snoeren over het hele plaveisel verspreid, kunt u er logischerwijze op gewezen worden dat u een opstopping veroorzaakt.

Evenzo trekt het maken van een programma op een openbare plaats meestal een menigte mensen aan. Als de persoon die verantwoordelijk is voor het aantrekken van de menigte, kunt u vervolgd worden voor het veroorzaken van een opstopping. Wanneer uw productie er hoe dan ook een is die de aandacht trekt of een opstopping kan veroorzaken, bel dan te voren even met de plaatselijke politie. Ze zullen waardering hebben voor het feit dat u er rekening mee houdt en u kunnen informeren over de vraag wat u wel en niet mag doen. En wees u ervan bewust dat wanneer u ergens dicht bij een militair object filmt of op een 'verboden plaats', u inbreuk maakt op de staatsveiligheidswetten, wat een ernstige overtreding kan zijn.
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]