Van knoppie naar koppie, koppie

Slaat de club een nieuwe richting in? Gezien de aanpak van de laatste tijd lijkt het er zeker op. We proberen steeds meer inhoudelijk te gaan werken. Voorheen werd vooral aandacht besteed aan de technische aspecten van het filmen. De huidige voortgang van techniek heeft ertoe geleid, dat de camerafabrikanten producten met als het ware een eenknopsbediening produceren.

Het video filmen stamt van het gewone filmen af. Wie met smalfilmcamera’s trillingsvrij wilde opnemen, moest wel een stevig statief hebben. Bij de videocamera zijn we met Steady Shot voor een flink deel van dat probleem af. Bij de smalfilm-camera’s moest de afstand met de hand worden ingesteld en vervolgens ook het diafragma of de sluitertijd. De videocamera wordt elektronisch geregeld en de automaat stelt de afstand in alsook het diafragma.

Sommige zaken konden of moesten naar gelang de omstandigheden op de video-camera nog met de hand worden ingesteld. Een goed voorbeeld is de witbalans. Bij vele camera’s is dit niet meer nodig. Via het menu kunnen diverse zaken met de hand worden ingesteld, zoals sluitertijd, diafragma en de versterkingsfactor. Je kon dan onder extreme omstandigheden gaan filmen. Nu filmen videocamera’s wel bij 0 Lux op de automaat wel te verstaan.

Bij de club hebben we in het verleden veel tijd gestopt in het onderwerp: Leer je camera kennen. Waar dienen al die knopjes voor, wat kun je ermee doen, wanneer en waarom? Dat dreigt door de voortschrijdende techniek allemaal overbodig of minstens zelden nodig te worden. Willen we echt met de hobby goed omgaan, dan moeten we er rekening mee houden van de technische kant steeds meer naar de inhoudelijke kant te gaan. We gaan dus van knoppie naar koppie.

Dat koppie slaat zeker op de laatste tijd. We hebben inmiddels een paar speelfilmpjes gemaakt. Het zijn filmpjes van korte duur, die eigenlijk spontaan tot stand komen. Er wordt een simpel onderwerp bedacht en we gaan de straat op. Uitdagend is het feit, dat we een club zijn met beperkte middelen en het daarmee moeten doen. We hebben geen volledig uitgeruste reportagewagen met alles erop en eraan. Dus we filmen bij het beschikbare daglicht op locaties, die niet optimaal zijn. Een script of draaiboek wordt snel en vaak ter plekke bedacht. Het is reuze leuk om zoiets te doen.

Na terugkeer in het clubhuis proberen we alvast de film met de computer te monteren. Dan pas gaan we er wat van maken. Het geeft veel voldoening en is voor de deelnemers een stimulans om verder te gaan. Wat voor filmen geldt, is natuurlijk ook van toepassing op de digitale fotografie. Daar lijkt het er zeker op, dat de toestellen gemaakt zijn voor de druk op een knop methode. Het echte resultaat wordt pas bereikt als de foto’s in de computer worden geladen en verder worden bewerkt. Het ziet ernaar uit, dat het geven van inhoud aan film of foto de richting van onze club wordt. Dus daarom een oproep voor allemaal: Kom naar de club en geniet mee!

Ton Groot
 

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]