Het was Martin
die aan het einde van een clubavond met een nieuw beeldbewerkings- programma op de proppen kwam. Het was een nieuw programma waarmee je kon sorteren en ook nog heel goed fotos kon rechtzetten. Hij had het van een kennis gekregen. Je kon het op internet vinden en het heet Picasa. Thuisgekomen maar meteen even Googlen en ja hoor nu werd het pas goed duidelijk dat het om een gratis programma van Google ging. Binnen drie minuten draaide Picasa op de PC. Daarna ging het snel.

Van de ene verbazing wekkende mogelijkheid naar de andere. Picasa begon met het inlezen van alle afbeeldingen en filmpjes die op de PC stonden en deze beelden werden op een zeer overzichtelijke manier gepresenteerd. Enorm snel werden alle plaatjes zichtbaar. Er waren nu ook plaatjes te herkennen die allang vergeten waren.

Afbeeldingen bewerken met Picasa

Met de geavanceerde afbeeldingbewerkingsmogelijkheden van Picasa kunt je met n muisklik bijna elke afbeelding verbeteren, je kunt de kleuren en de belichting aanpassen en wel twaalf verschillende effecten toevoegen.

Enkele algemene bewerkingstips:

Dubbelklik op een miniatuur in de lichtbak om het scherm "Afbeelding bewerken" te openen. Daarin wordt de afbeelding weergegeven die je momenteel wilt bewerken. Rechts naast de afbeelding bevinden zich drie tabbladen "Basisbewerkingen", "Afstellen" en "Effecten."

Boven in het scherm "Afbeelding bewerken" kunt je met behulp van de twee pijltoetsen aan beide zijden van de filmstrip de andere afbeeldingen in dat album weergeven.

Als je bewerkingen ongedaan wilt maken, klik je op elk gewenst moment in de bewerking op de knop "Ongedaan maken".

De bewerkingen die je op een afbeelding toepast, gelden alleen binnen Picasa en hebben GEEN gevolgen voor de oorspronkelijke afbeelding op de vaste schijf van uw computer. Als je bewerkte afbeeldingen in andere programma's buiten Picasa wilt bekijken, moet je deze eerst exporteren met behulp van het "Afbeeldingenvak" en de bijbehorende besturingselementen.

Raadpleeg voor meer informatie over de bewerkingsschermen het menu Help van Picasa.

Tabblad BasisbewerkingenBijsnijden

Gebruik de knop "Bijsnijden" om delen van een afbeelding die je niet wilt zien, te verwijderen. In de weergave "Afbeelding bijsnijden" kun je een vooraf ingesteld afbeeldingsformaat kiezen (bijvoorbeeld 4x6) of het gedeelte van de afbeelding dat u wilt behouden handmatig selecteren. Om een afbeelding bij te snijden sleep je het bijsnijvak naar de afbeelding. Vervolgens klik je op de hoeken van het vak om een groter of kleiner gedeelte te selecteren. De proporties van het door u gekozen formaat worden hierbij in stand gehouden. Klik op "Toepassen" om de bewerking in Picasa op te slaan of op "Annuleren" om terug te keren naar het tabblad "Basisbewerkingen".

Recht maken
Met deze optie kun je foto's recht maken die in een scheve camerastand zijn genomen. Selecteer een afbeelding en klik vervolgens op de knop "Recht maken". In de weergave "Afbeelding recht maken" lijn je met behulp van de schuifbalk onder in het scherm de afbeelding uit op het afbeeldingsraster. Klik op "Toepassen" om de bewerking in Picasa op te slaan of op "Annuleren" om terug te keren naar het tabblad "Basisbewerkingen".

Rode ogen
Met deze functie kun je uit elke afbeelding de rode ogen verwijderen. Klik om te beginnen op de knop "Rode ogen". In de weergave "Rode ogen" selecteer je rond ieder oog een gebied door met de muis te slepen. Boven het gebied wordt een selectievak weergegeven. Laat de muisknop los om de selectie te voltooien. De afbeelding wordt automatisch zonder rode ogen weergegeven. Klik op "Toepassen" om de bewerking in Picasa op te slaan of op "Annuleren" om terug te keren naar het tabblad "Basisbewerkingen".

Ik doe een gok
Klik op de knop "Ik doe een gok" en Picasa verbetert de afbeelding door de kleur en het contrast van de afbeelding aan te passen. Je ziet alleen een verandering als de kleurbalans van de afbeelding niet in orde was. Klik op "'Ik doe een gok' ongedaan maken" onderaan om de wijziging ongedaan te maken.

Auto-contrast
Klik op "Auto-contrast" om het contrast in uw afbeelding in Picasa aan te passen. Klik op "Auto-contrast ongedaan maken" onderaan om de wijziging te verwijderen.

Auto-kleur
Klik op de knop "Auto-kleur" om de kleur in je afbeelding automatisch in Picasa aan te passen.Klik op "Auto-kleur ongedaan maken" onderaan om de wijziging te verwijderen.

Licht invullen
Voeg met de schuifbalk Licht invullen licht toe aan de voorgrond van afbeeldingen met een te lichte achtergrond, om ze evenwichtiger te maken. Klik op de knop "Licht invullen ongedaan maken" om de wijziging te verwijderen.


Tabblad Afstellen:

Schuifbalk Licht invullen

Voeg met de schuifbalk "Licht invullen" licht toe aan de voorgrond van afbeeldingen met een te lichte achtergrond, om ze evenwichtiger te maken. Klik op de knop "Licht invullen ongedaan maken" om de wijziging te verwijderen.

Schuifbalk Accenten
Met de schuifbalk "Accenten" kun je de lichtpunten of accenten in uw afbeelding versterken of verzwakken. Klik op de knop "Accenten invullen ongedaan maken" om de wijziging te verwijderen.

Schuifbalk Schaduwen
Met de schuifbalk "Schaduwen" kun je meer schaduw aan je foto toevoegen. Klik op de knop "Schaduwen invullen ongedaan maken" om de wijziging te verwijderen. Tip: je kunt met de n-klik-knop rechts van de schuifbalken "Licht invullen," "Accenten" en "Schaduwen" belichtingsbewerkingen op je afbeelding toepassen zonder de schuifbalken te gebruiken.

Kleurtemperatuur
Gebruik de schuifbalk "Kleurtemperatuur" om je afbeelding warmer (naar rechts) of koeler (naar links) van kleur te maken.

Neutrale kleur uitzoeken
Geef met de pipet "Kleur kiezen" aan welk gedeelte van je afbeelding Picasa als grijs of wit moet beschouwen. Picasa zal de kleuren rondom die selectie op basis van de geselecteerde kleur uitbalanceren.

Tabblad Effecten:

Het tabblad "Effecten" bevat twaalf effecten die je op elk stilstaand beeld kunt toepassen. De effecten kunnen in stappen worden toegevoegd en je kunt te allen tijde het laatste toegepaste effect ongedaan maken of opnieuw toepassen. Dit zijn de effecten die je kunt gebruiken om uw afbeeldingen in Picasa te verbeteren:

Scherper maken Maakt de randen van objecten in uw afbeelding scherper.

Sepia Creer een "ouderwets" effect door de afbeelding een roodbruine tint te geven.

Z/W Maak van elke kleurenfoto een zwart/wit-foto.

Warmer maken Maak een koele foto warmer en geef de huid meer kleur.

Korrel Voeg een "korrelige" film-uitstraling aan de afbeelding toe ziet er op een afdruk goed uit.

Tint Kies met de pipet een kleur en pas die duotoon of tint toe op de hele afbeelding.

Verzadiging Hiermee vergroot u de kleurverzadiging.

Softfocus Hiermee verzacht u de focus rond een geselecteerd middelpunt.

Glans Geeft de afbeelding versluierde contouren.

Gefilterd Z/W Hiermee lijkt de afbeelding genomen te zijn met zwartwit-film en een kleurenfilter.

Focus Z/W Verminder de verzadiging rond een middelpunt met schuifbalken voor het aanpassen van de grootte en scherpte.

Geleidelijke Tint Voeg een verloopfilter toe aan een door u geselecteerde kleur. Handig voor het blauw maken van grijze luchten.

Titels

Je kunt in het scherm "Afbeelding bewerken" een titel aan de foto toevoegen. Klik onder de afbeelding op de tekst "Maak een titel". Typ de titel. Met de knop links kun je de titel van de foto weergeven of verbergen. U verwijdert de titel door rechts op het prullenbakpictogram te klikken.

Titels in Picasa worden in de EXIF-gegevens van de afbeeldingen opgeslagen en blijven bij de afbeeldingen aanwezig. Als je een afbeelding deelt met een vriend die ook Picasa heeft, verschijnen de titels ook in diens weergave in Picasa en vice versa.

In Picasa kan naar titels worden gezocht.

Op de clubavond van 5 juli zullen we Pacasa eens flink aan de tand voelen. Picasa is heel eenvoudig te downloaden. Zoek Picasa op met Google en de weg wijst zichzelf. Zorg ervoor dat je vr 5 juli al wat met Picase gespeeld hebt want dan kunnen we die avond het programma pas echt goed leren kennen.

 

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]