Resolutie

De resolutie beschrijft de duidelijkheid van een digitaal beeld of de mate waarin de details zichtbaar zijn. Bij digitale camera’s en computers wordt de resolutie in pixels uitgedrukt. Bij scanners wordt de resolutie in pixels per inch (ppi) of dots per inch (dpi/punten per inch) uitgedrukt; bij printers in dpi. Geďnterpoleerde resoluties worden bereikt door een softwarematige berekening en zijn niet altijd even nauwkeurig.


Pixels

Een digitaal beeld bestaat uit een rooster van kleine vierkantjes, die bekend staan als beeldelementen of pixels. Pixels zijn de kleinste bouwblokjes van een beeld – de kleinste elementen waarmee computerschermen of printers tekst, grafieken en beelden kunnen weergeven.


Bitdiepte

De bitdiepte bepaalt hoeveel tonen of kleuren elke pixel kan hebben. Hoe groter de bitdiepte, hoe dieper de kleur en hoe groter het kleurenpalet (of grijsschaal). 24 bits maken bijvoorbeeld een groot gamma kleuren mogelijk. 30 bits daarentegen leveren wel miljoenen kleuren op wat voor een hogere definitie en betere resultaten in de schaduwdetails zorgt.

Een pixel met een bitdiepte van 1 kan twee waarden hebben, zwart en wit. Een pixel met een bitdiepte van 8 heeft 28, oftewel 256 mogelijke waarden. en een pixel met een bitdiepte van 24 heeft 224, oftewel ongeveer 16 miljoen mogelijke waarden. De meest voorkomende bitdiepten variëren van 1 tot 64 bits per pixel.

Een RGB-afbeelding heeft een bitdiepte van 24, want 8 bits x 3 kanalen.
Een CMYK-afbeelding heeft dus een bitdiepte van 32, want 8 bits x 4
kanalen.

1-bits afbeelding zwart-wit
Deze afbelding uit één kleurenbit,
dus zwart of wit
8-bits grijswaarden-afbeelding
Deze afbeelding bestaat uit 8 bits per pixel.
Hier worden dus 256 grijswaarden 
(0 tot en met 255) weergegeven


Beeldresolutie

Beeldresolutie van een afbeelding is een belangrijke factor bij de bepaling van de afdrukkwaliteit. Beeldresolutie geeft het aantal pixels per strekkende inch aan van de afbeelding. Dat wil zeggen dat wanneer een afbeelding 72 ppi (pixels per inch) is,
dat er dan 72 x 72 = 5184 pixels op een vierkante inch zijn. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels de afbeelding bevat. Hogere resoluties geven meer detail en vloeiender kleurovergangen aan het beeld bij het afdrukken. Het zal dus duidelijk zijn dat een hogere resolutie ook meer geheugenruimte vraagt. Bij een resolutie van bijvoorbeeld 300 ppi heb je namelijk 300 x 300 = 90.000 pixels op een vierkante inch. Wanneer de beeldresolutie eenmaal is vastgesteld, zal bij verandering van de maat van de afbeelding de resolutie toe- of afnemen. Dit komt omdat het totaal aantal pixels van de afbeelding niet verandert.

Wanneer de beeldresolutie wordt veranderd van 72 naar 144 dpi dan wordt de afbeelding tot een kwart van de oorspronkelijke grootte teruggebracht. 


Toepassing van beeldresolutie 

Voor het web en op TV 

Als je afbeeldingen op het Web wilt publiceren, gebruik hiervoor dan
geen resolutie hoger dan 72 dpi. Alles op het Web met een hogere resolutie is pure verspilling. Ook voor een diapresentatie die je op TV gaat bekijken heb je geen hoge resolutie nodig, want de hogere resolutie leidt niet tot een beter plaatje op het relatief ‘zwakke’ beeldscherm van je TV. Foto’s die je dus in je videomontageprogramma gebruikt kunnen dus ook 72 dpi zijn.


Voor drukwerk

Dit onderwerp heb ik in een vorig nummer reeds behandeld. Daarom hierbij alleen enige vuistregels. 

Foto’s voor drukwerk 225-300 dpi
Foto’s voor afdrukcentrale 180-300 dpi
Zwart-wit tekeningen als bitmap > 600 dpi

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]