Fouten in de digitale opname

Ondanks dat het fotograferen met de digitale camera steeds eenvoudiger wordt, kan er nog veel misgaan met je opname.

Uitsnede

Wanneer je een na de opname nog de uitsnede moet gaan bepalen van je beeld dan gooi je dus eigenlijk een deel van je resolutie weg. Je doet er verstandig aan om al tijdens de opname goed na te denken over de uitsnede.

Witbalans

Bij veel camera’s is het mogelijk om de witbalans automatisch te regelen. Van tevoren kun je dan aangeven of het om kunstlicht gaat of om daglicht. Ieder licht heeft zijn eigen setting om de kleuren zo neutraal mogelijk weer te geven. Als de verkeerde instelling wordt gebruikt kan dit een gelige of blauwe zweem in het beeld veroorzaken.


Overbelichting

Overbelichting zorgt ervoor dat er in de lichte partijen van het beeld een zekere onscherpte ontstaat. Door de overbelichting worden de diodes van de CCD overladen waardoor de aangrenzende diodes worden beïnvloed. Dit effect wordt ook wel blooming genoemd.


Onderbelichting

In conventionele fotografie maak je gebruik van filmmateriaal. Hoe lichtgevoeliger de film, hoe meer korrel je gaat zien in een uitvergroting van je foto of dia. Digitale camera’s gebruiken weliswaar geen filmmateriaal, maar vertonen toch een vergelijkbare eigenschap. 

Wanneer je een te grote lichtgevoeligheid kiest zul je al gauw een storende ruis in de schaduw partijen waarnemen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat het er uitziet alsof er sprake is van een ernstig kleurzweem


In JPEG opslaan

Vele camera’s slaan de beelden op in JPEG-compressie. Bedenk hierbij dan wel dat hoe meer compressie wordt toegepast, hoe verder de kwaliteit van je opname achteruit gaat. Kies bij de instellingen voor opslaan dus altijd voor JPEG met de minste compressie. Wanneer je naderhand nog wat wilt veranderen in de foto met behulp van je bewerkingsprogramma sla de foto dan eerst op in TIFF en ga dan je foto bewerken.

Als dat dan klaar is, dan kun je de foto alsnog weer opslaan als JPEG om bijvoorbeeld naar de afdrukcentrale te versturen. Beter is het natuurlijk om in je camera ook TIFF te gebruiken, maar dat kost heel wat geheugen. Wanneer het met je camera mogelijk is om met Raw op te slaan, dan moet je dat kiezen.

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]