PhotoShop.

Zaterdagochtend 8 uur. Ik trek de huisdeur achter mij dicht. Gewapend met een viergatsringband loop ik naar de parkeerplaats van de Huesmolen. Daar aangekomen staan al enige anderen van de videoclub. Wat gaan we in vredesnaam doen op dit vroege tijdstip?

Nu we gaan "shoppen"!

Maar niet in de Huesmolen maar in Haarlem zuid in het Linnaeus College. Wat moet je nu shoppen in een school? Wel we gaan Photoshoppen!! Henk Klopper komt er ook aan en we gaan op pad naar Haarlem.

Henk gewapend met een grote plastiek tas gaat ons voor de school in en wij betreden zijn domein. Een grote ruimte waarin diverse Macís zijn opgesteld. De nieuwste zijn bestemd voor video bewerking en de andere machines worden gebruikt voor Photoshop. Photoshop, een grafisch programma, zowel voor Mac als Pc, gaan we met hulp van Henk proberen ons een beetje eigen te maken. Allerhande teksten kan je er mee samenstellen en ook alle soorten plaatjes, fotoís, enz. zijn ook te bewerken. Henk heeft allerlei informatie voorhanden en deelt tevens enige opdrachten uit.

Verder praat hij over resolutie van beelden, beeldschermafbeelding, over paletten, additieve en subtractieve kleurmenging, het scannen en de bijbehorende scansoftware, Moirť en rasterstructuur, transformatie en schalen, selecteren en stempelen, een kwast kiezen met bepaalde eigenschappen, het toverstafje, tekst toevoegen en verplaatsen, en zeker niet te vergeten omlijnde tekst te maken. Snapt u het nog. Nu wij ook niet in het begin, maar na een aantal keren in Haarlem te zijn geweest, brengen we er toch al wat van terecht.

We lassen even een pauze in en drinken een kopje koffie. Ben heeft een mandje bij zich met daarin thermoskannen koffie, wat suiker en melk. Er wordt niet uitgebreid koffie gedronken hoor, want niemand wil er echt de tijd voor nemen. Het werken op de Mac is nu even veel belangrijker. Dus de koffie mee naar de werkplek en tussendoor eventjes opgedronken. Het smaakt

Aan de hand van de opdrachten van Henk wordt er geknipt, geplakt, kleur gecorrigeerd, grootte gewijzigd. Teksten worden toegevoegd, omlijnd en gevuld! Een meisje achter een raam zetten!!! Henk laat zien hoe dit moet en daarna mogen we het zelf proberen. We hebben ook gekopiŽerd binnen de diverse lagen waar een tekening uit kan bestaan. In de CMYK kleuren praten we dan over de lagen cyan, magenta geel en zwart. Heel wat anders dan RGB, wat vooral in de video weer ter sprake komt. Het gevolg is dat dan de kleur van de kopie gewijzigd gaat worden en afhankelijk van het dekkings percentage kan je geheel naar eigen believen de uiteindelijke kleur bepalen.

Een fotoítje scannen maar u had het liever andersom gehad. Nu dan draait u het toch gewoon horizontaal om! Prachtig effect kan dit weer geven. Nu na vijf keer is het bij iedere deelnemer toch zo duidelijk geworden dat er naar hartelust verder geŽxperimenteerd kan gaan worden.

We zijn erg enthousiast geworden en zijn zelfs in staat geweest om ons eigen "Diploma" te maken. Een complexe samenstelling van tekst, Fotoís waarvan een licht getint moest worden, een andere foto moest worden uitgesneden en de laatste foto, die van onszelf, moest worden geschaald en ook worden toegevoegd. En als klap op de vuurpijl moest de tekst in elkaar worden gemaakt. U weet wel het effect van de Olympische ringen. Ze zijn aan elkaar geregen.

Erg eenvoudig hoor zei Henk. Even een kopie maken en dan wat wegknippen. Dan gewoon die tekstlagen achter elkaar schuiven en klaar is kees. Simpel gezegd, maar je moet het maar doen!

Dan moet ik gelijk weer denken aan die al eerder genoemde Olympische ringen. Heb ikzelf al eens eerder gemaakt. Vanaf een voorbeeldje eerst die ringen gemaakt in de juiste kleur en even groot. Dan op zijn plek schuiven. Wat gebeurt er dan? Precies de ringen zijn niet "geregen" maar liggen gewoon plat op elkaar! Toen heb ik die overgangen goed vergroot en met een kwastje de overgangen gekleurd in de juiste kleur. Het resultaat was inderdaad het geregen effect, alleen ben ik er heel erg lang mee bezig geweest. Dat gebeurt me nu niet meer.

 

Wanneer u dit leest is de zesde zaterdag geweest en is deze cursus afgesloten.

Namens alle deelnemers mag ik denkelijk wel stellen dat Henk zich behoorlijk heeft ingespannen om ons dit allemaal bij te brengen. Met veel praktische tips en vooral de uitgekiende voorbeelden met bij behorende opdrachten, hebben we er veel van op gestoken.

Het is een leuk stukje materie dat heel goed te gebruiken is bij het video bewerken.

Leuk om nu weer eens wat anders te kunnen toevoegen aan je film in de vorm van tekst of gemanipuleerde foto of plaatje.

Jammer dat u niet mee gedaan hebt?

Ik kan me dat voorstellen!

Henk, je wordt bedankt voor de doeselaar!


[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]