Altijd weer . . . (opname fouten)

Regelmatig worden er op clubavonden door leden gemaakte filmpjes vertoond. Na vertoning worden deze dan van opbouwende kritiek voorzien. Wat hierbij dan opvalt is dat het heel vaak dezelfde fouten zijn die regelmatig weer terugkeren. Ook zijn het niet alleen de beginners die deze fouten ‘begaan’. Ook bij de degenen die toch het voorbeeld moeten geven zie je het soms nog voorkomen.

Wat kan daar dan de oorzaak van zijn. Ik denk dat het komt doordat men vaak te gefixeerd is op het onderwerp en daardoor soms de beeldregie vergeet. Daarom wil ik hierbij nog maar eens enige regeltjes op een rijtje zetten.

Regel 1: 
Bestudeer met de camera erbij nauwkeurig de bijbehorende gebruiksaanwijzing, zodat je de toepassing van alle instellingen goed leert kennen.

Regel 2: 
Gebruik buiten overdag zoveel mogelijk een zonnekap. Dat voorkomt dat zonnestralen het objectief bereiken. Ook heb je dan minder kans op ‘valse reflecties’.

Regel 3: Ga niet met de camera staan tuinspuiten. Houd de camera stil en laat het onderwerp bewegen. Je kunt best een panorama maken, maar zorg dan dat je de camera 'zeer langzaam' beweegt, niet korter dan 15 seconden en vanaf een statief.

Regel 4: Gebruik zoveel mogelijk een statief en start de opname dan met een afstandsbediening. Hierdoor voorkom je dat de eerste beelden van je opname staan te trillen. Wanneer je een ‘normaal’ statief te zwaar vindt, probeer dan eens een éénpoot statief of ga eens op zoek naar een licht statief.

Regel 5: Zorg voor verschillende camerastandpunten bij je opnames. Afwisseling in opnamehoogte maakt de film boeiend. Kniel eens, zoek een hoog of laag standpunt, film desnoods eens liggend op je buik. Houd hierbij in de gaten dat je kinderen op ooghoogte van de kinderen (dus op je hurken) filmt.

Regel 6: Verander bij iedere volgende opname van camerastandpunt. Wanneer je dat niet doet ontstaan er ‘springers’.

Regel 7: Beperk het zoomen tijdens de opname zelf tot een minimum van hooguit driemaal in één film, een zoomlens is geen film 'pomp'!

Regel 8: Film gezichten en andere onderwerpen in close-up niet midden op de dag met de zon hoog aan de hemel. Zorg later op de dag dan ook nog dat de zon schuin achter je staat. Hierdoor ontstaat een betere schaduwwerking.

Wanneer je deze ‘regeltjes’ in gedachten houdt kun je veel fouten voorkomen.

 

Veel voorkomende filmfouten
Beeldfout  Oorzaak  Oplossing
Helderheid van beeld verandert steeds Doordat de camera bij bewegen lichte  donkere en partijen tegenkomt, gaat de belichtingsautomaat‘pompen’ Belichting vastzetten
Horizon staat scheef  Camera scheef gehouden  Let op horizontale en verticale lijnen
Gebruik waterpas op statief
Onderwerp onscherp Scherpte op de verkeerde plaats Handmatig instellen. De automatische scherpstelling kan de situatie niet aan Camera dichter bij onderwerp plaatsen (maar niet dichterbij dan de minimum afstand!)
Over de lijn  De persoon of het onderwerp gaat in opeenvolgende beelden in tegengestelde richting  Zorg ervoor dat je aan de zelfde kant blijft filmen,of maak een goed tussenshot
Scherpte verloopt Onderwerp afwisselend scherp en onscherp Afstand handmatig instellen
Slechte beelduitsnede Bijv. geen ruimte tussen onderwerp en beeldkader  Uitzoomen of camera naar achteren verplaatsen
Springer  Camera op dezelfde plaats stoppen en weer aan zetten terwijl het onderwerp verplaatst is Camerastandpunt verplaatsen en beeldhoek veranderen
 Bij montage eventueel oplossen met een tussenshot
Kleur De volgende scène heeft een andere kleurtemperatuur  Handmatige witbalans
Tijd  Onderwerp is bij opeenvolgende scènes op een andere locatie of later in de tijd Tussenshot of overvloeier
Tuinspuiten Onrustig heen en weer zwaaien zorgt voor onrustig beeld  Houd de camera stil bij bewegende beelden. Maak alleen bij stilstaande beelden rustige pan

[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]