Scenario met behulp van de grote W

Je hoort het wel eens zeggen: "Eigenlijk zou je voor je opnamen gaat maken een scenario moeten maken". Dan zou je geen overbodige dingen opnemen. Je zou ook geen dingen vergeten op te nemen die je bij de montage van je ruwe materiaal hard nodig hebt. Tijdens het monteren wil je zonder al te veel gedoe een complete en logische film maken. Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet soms van tevoren waarschijnlijk niet wat je te wachten staat.

Toch is het mogelijk te werken met een standaard scenario dat er onder alle omstandigheden voor zal zorgen dat je het juiste materiaal opneemt, voldoende voor het maken van een goede montage. Waar gaat het in de regel om? . . . De uiteindelijke film moet bepaalde informatie overbrengen. De kijker wil dan antwoord op een aantal niet expliciet gestelde vragen maar je kunt zelf bedenken welke vragen dat zullen zijn:

De zogenaamde WWW-vragen met als eerste en belangrijkste vraag:

WAAR?
Deze vraag moet absoluut beantwoord worden. Anders zal de kijker zich gedurende de hele film zitten af te vragen waarnaar hij eigenlijk zit te kijken. De eenvoudigste manier om deze vraag te beantwoorden is een karakteristieke overzichtsopname. Maak er een aantal. Dan heb je wat keuzemogelijkheden bij het monteren. Als je een ‘Pan’ maakt doe dat dan met het oog op meer keuzes bij het monteren op de juiste wijze een keer van links naar rechts en een keer van rechts naar links. Vergeet ook niet er rekening mee te houden dat het kader voor en na de beweging voldoende lang stil staat. Als deze opnamen nog niet voldoende informatie bieden kun je ter plaatse verklarende opnamen maken van opschriften of iets dergelijks. Denk hierbij aan wegwijzers, plaatsnaamborden, richtingborden van openbaar vervoer e.d. In het
uiterste geval kun je bij het monteren een titel toevoegen. Hoe je het ook doet; laat weten waar je bent geweest.

De volgende vraag is meestal:

WAT?
Het antwoord op deze vraag is meestal niet zo moeilijk te geven want er zijn vele mogelijkheden om weer te geven wat er ergens te zien is of gebeurt. Neem de onderwerpen zo afwisselend mogelijk op. Dat wil zeggen dat je per onderwerp kan kiezen voor een totaal-, half totaal- of close-up opnamen. Je kunt als het praktisch mogelijk is ook opnamen maken van hetzelfde onderwerp op verschillende manieren. Je kunt ook nog kiezen voor camerabewegingen (die wel goed moeten worden afgerond) en vaste kaders. Bij het maken van vaste kaders is het van belang
minimaal goede beelduitsneden te maken en als het even kan wat interessante of artistieke.

De beelduitsneden zijn in hoge mate te beïnvloeden door het innemen van
bijzondere camerastandpunten. Maak de meeste opnamen met een vast kader
vanuit een camerastandpunt op ooghoogte. Laat de kijker over het
algemeen meekijken met wat je zelf ziet.

De daarop volgende vraag is niet zo belangrijk maar toch een vraag:

WANNEER?
Op creatieve wijze is antwoord te geven op deze vraag. Je kunt bijvoorbeeld aan de hand van bepaalde omstandigheden laten zien welk jaargetijde of tijdsbepalende festiviteit het betreft. Door een klok, kalender of aankondiging in beeld te nemen kun je een exacte datum en tijd laten zien. Ook hier kan een titel uitkomst bieden. Kijk hiermee wel uit dat je niet al je problemen oplost met titels. Je bent namelijk een film aan het maken en niet een tijdschrift. Te veel tussendoor lezen wordt veel kijkers als storend ervaren.

De laatste vragen die kunnen worden beantwoord maar waarvan het niet
altijd echt nodig is deze te beantwoorden zijn:

WIE? en WAAROM?
Eigenlijk de moeilijkste vragen om alleen met beelden te beantwoorden. Titels zijn altijd een mogelijkheid maar op deze vraag is eigelijk alleen een behoorlijk antwoord te geven in gesproken tekst. Het zij als ‘voice over’, opgenomen teksten op locatie of een interview. Uiteraard zijn op deze manier ook de voorgaande vragen te beantwoorden maar het verdient de voorkeur de beelden zoveel mogelijk voor zich te laten spreken.

Als je bij het maken van opnamen voorgaand standaard scenario volgt heb je bij het monteren altijd voldoende bruikbaar materiaal om een keuze uit te maken voor het maken van een definitieve fim.


[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]