Speelfilmpje: De weg vragen [door: Hans Pronk en Edu Rol]

Zo de vakantie zit er weer op. Om toch nog een beetje met video in de weer te blijven had ik dit jaar de casablanca meegenomen op vakantie. Lezen is niet mijn hobby, dus een beetje in de weer met de casablanca is een mooie ontspanning in de vroege uurtjes wanneer het vrouwtje ligt uit te slapen.

De eerste woensdag na de vakantie, dus 8 augustus, gingen we de korte speelfilm opnemen.

Met de titel: ‘De weg vragen’

korte inhoud van het filmpje:

1 -

Toerist bezoekt Hoorn

2 -

Hij is op zoek naar een bepaalde straat

3 -

Hij ziet twee inwoners van Hoorn

4 -

Hij vraagt de weg naar een bepaalde straat

5 -

Beide inwoners van Hoorn geven tegenstrijdige informatie

6 -

Na alle uitleg wordt de toerist succes gewenst met het vinden van de straat

7 -

De inwoners van Hoorn vervolgen hun weg

8 -

De toerist is in verwarring achtergelaten

9 -

Nu blijkt dat de toerist in de straat staat die hij zocht


Het team bestond uit:

1 -

regisseur

Wim

2 -

cameraman

Hans

3 -

toerist

Nico

4 -

inwoner van Hoorn 1

Edu

5 -

inwoner van Hoorn 2

Henk

De Opnamen
Zoals je ziet worden hier negen shots gemaakt om de situatie uit te beelden dus we spreken hier ook over een echte nine-shot (dit is toeval) de opdracht is de lengte van de montage niet langer te maken dan nodig zodat het de moeite waard is om naar te kijken. Er is zorgvuldig rekening gehouden met de lessen van Henk van het afgelopen seizoen en getoetst aan de praktijk.

Op de heenweg lopend naar het grote Noord nam regiseur Wim met de gehele cast door hoe hij het een en ander in beeld wilde brengen. Nico koos een mooie plek uit op het Grote Noord met het naambordje op de achtergrond. Hans zocht een mooi standpunt uit van deze toerist en zorgde dat op de achtergrond het naambordje zichtbaar was om in te zoomen aan het eind.

Zoals je ziet is dit het laatste shot nr. 9, maar het maakt niet uit waar je begint, met het monteren komt alles weer op zijn plaats. (Als de regiseur zijn script maar vasthoud). Lees nog maar eens na in ‘Video nader bekeken’:hoofdstuk Preproductie. Hans bemerkt net op tijd dat Nico niet goed in het kaderstaat omdat hij naar links wegdraait, hij moet aan de andere kant in beeld staan, dit in verband met de zichtruimte. Zie ook ‘Video nader bekeken’: hoofdstuk Kaders. Maar al goed de regiseur heeft het niet gezien dus geen uitbrander!!!. Na drie keer opnemen hadden we een prima shot.

Wat bemerkte Hans bij de opname klopte de kleurbalans niet. Het Neon licht van een etalage en het avondlicht zorgde bij het inzoomen voor een lichtcorrectie van de camera. Dit is zeer storend, dus dit werd opgelost door de witbalans te vergrendelen. Zie ‘Video nader bekeken’: hoofdstuk ‘De Camera’. Op deze plaats nemen we ook meteen het shot op dat de toerist aan komt lopen en naar de straat zoekt. Dit wordt een totaal. Tevens nemen we er enkele medium- en close-upshots op om wat montagemogelijkheden te hebben. Daarna draaien we een kwart slag rond en filmen Edu en Henk die als behulpzame inwoners van Hoorn aan komen lopen. Er wordt nu even gevraagd om een beetje snel door te lopen omdat anders de film te traag zou worden. We maken hier een ‘over schoulder’-shot van en een gewone totaalopname. Vervolgens houdt een ieder op verzoek van de regiseur zijn plaats vast waar hij staat. De camera moet nu worden verplaatst maar de opstelling van de personen moet wel hetzelfde blijven.

Nu wordt het moeilijk want de behulpzame inwoners gaan de toerist de weg wijzen op een zeer tegenstrijdige manier, dit levert lachwekkende situaties en veel onbruikbare opnamen op. Ook het onmiddellijk weglopen na de uitleg is voor onze topacteurs blijkbaar nog erg moeilijk. Steeds langslopende kinderen en snorrende brommers zorgen ervoor dat de opnames lang gaan duren. We maken nu een medium shot ‘over schoulder’; in dit geval de schouder van Nico. We laten de inwoners aan komen lopen en meteen (verwarrend) aan de ‘toerist’ uitleggen waar het Grote Noord is. Meteen daarna lopen ze weg en laten de toerist in verwarring achter. Dit blijkt een prima opname te zijn en zo zie je maar het hoeft niet lang te duren, in 30 seconden staat het er op.

Zo, en nu zijn we klaar met de opnames. Zo hebben wij een zeer gezellige clubavond gehad, en gaan lachende, en voldaan weer naar het clubgebouw.

Hans Pronk

 

De montage

Na de opnamen volgt vanzelfsprekend de montage. Nadat alles binnengehaald is (in dit geval in Magix) kan het geheel in diverse fragmenten opgedeeld worden. Elk fragment vertegenwoordigt hierbij eigenlijk een plaatje van het storyboard.

Hierbij kunnen meerdere fragmenten (takes) van hetzelfde plaatje (scène) aanwezig zijn. Niet alles gaat namelijk bij het filmen in één keer goed. De meest geschikte take wordt gekozen en de andere worden op een lager spoor gezet, zodat voorlopig alles behouden blijft.

Wanneer van elke scène uit het storyboard een take op het bovenste spoor staat kunnen deze in de juiste volgorde achter elkaar gezet worden. Uiteraard hoeft niet alles in de juiste volgorde te zijn opgenomen. In ons voorbeeld ‘De weg vragen’ is namelijk begonnen met het einde waarbij de gezochte straatnaam in beeld komt.

We beginnen de montage dus met het deel waarin een toerist zoekend rondloopt en om zich heen kijkt. Hierop aansluitend komen twee inwoners aanlopen vanuit een zijstraat. Aangezien er met één camera is gewerkt zijn beide opnames afzonderlijk gemaakt. Dit moet nu logisch in elkaar overgaan. Gezocht is naar het moment dat de toerist in de richting van de aankomende inwoners kijkt en in de nabijheid is van de ontmoetingsplek (de omgeving moet ook kloppen). Op dat moment gaat beeld over naar de inwoners die aankomen lopen. Aangezien het aankomen lopen evengoed nogal lang duurde is dit ingekort waardoor alleen het laatste stuk in beeld komt. Het is tenslotte de bedoeling om een vlot doorlopend filmpje te maken. Dus scènes moeten niet al te lang worden.

In de volgende scènes is er uiteindelijk voor gekozen een deel van het geluid uit onderdeel [B] al te laten beginnen bij onderdeel [A]. Het gaat hier om het fragment waarbij de inwoners aan komen lopen [A] en die waarbij de toerist om hulp vraagt [B]. In Magix ziet dat er als in bovenstaande figuur uit *)

Bij 1 zie je de beide volledige scènes. Bij 2 zijn geluidsspoor en videobeelden van beide fragmenten van elkaar gescheiden. Hierdoor is het mogelijk om in [A] het geluidsspoor in te korten en in [B] dit te doen met het videospoor. Door ze onder elkaar te zetten kun je door schuiven van het onderste beeld makkelijker het juiste overgangspunt vinden. Dit gaat overigens alleen op voor het beeld, waarbij het onderste spoor dat voorrang op alle bovenliggende beelden. Het geluid van de geluidssporen wordt gemengd zodat je alle geluidssporen tegelijk kunt horen. Wel kun je eenvoudig een spoor volledig (tijdelijk) uitschakelen. Heel belangrijk is om bij het verplaatsen van een fragment ervoor te zorgen dat geluid en beeld van elke scène bij elkaar blijven. Als in 2 het beeld in [B] los van het geluid iets naar links geschoven wordt gaat het fout. Geluid en resterend beeld moeten synchroon blijven. Het uiteindelijke resultaat wordt weergegeven in 3. Hierbij zijn [A] en [B] weer samengevoegd en kunnen we doorgaan met de volgende scène.

Bij elke nieuwe scène moet dus steeds gekeken worden naar het juiste punt van overgang tussen zowel beeld als geluid, waarbij de overgang tussen beeld en geluid niet gelijktijdig hoeft plaats te vinden. Als uiteindelijk alle scènes achter elkaar staan kan het totaal een aantal keren bekeken worden. Eventueel kan hierbij nog wat fine-tuning plaatsvinden. In dit filmpje is bijvoorbeeld in de laatste scène het inzoomen op de straatnaam iets versneld omdat dit te traag overkwam. Als finishing-touch kan er tenslotte nog een passend muziekje onder gezet worden zodat eventuele storend achtergrond geruis wegvalt.

*) Afgebeelde scènes in tekening zijn van een andere opname.


[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]