Nieuwe DVD systemen op komst 

In mei 2003 hebben wij de diverse DVD-systemen in dit blad besproken. Er zijn in DVD-land op dit punt veel interessante ontwikkelingen gaande, zodat het tijd wordt dat we ook hiernaar eens kijken. DVD wordt nog als opslagmedium met een extreem hoge capaciteit gezien. Maar langzaam maar zeker begint de capaciteit van 4,7 GB voor een enkellaags en 8,5 GB voor een dubbellaags DVD's onvoldoende te worden. HDTV begint laangzaam maar zeker de markt te veroveren. Video-opnames hiervoor vragen meer opslagruimte, dus is er een opslagmiddel nodig met een hogere capaciteit. De huidige DVD- en DVD+. hebben hiervoor onvoldoende capaciteit. 

De twee grootste nieuwkomers zijn op dit moment Blu-ray en HD-DVD. Beide formaten gebruiken een blauwe laser voor het lezen en schrijven van het medium, maar zijn anders van ontwerp. Ook hier zien we weer dat de fabrikanten weer verschillende formaten op de markt brengen, die weer tot consumentenproblemen zullen leiden. 

Blu-ray 

Het Blu-ray formaat wordt ontwikkeld door de ‘Blu-ray founders group’ die bestaat uit de volgende bedrijven: Hitachi, LG, Matsushita, Mitsubishi, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony en Thomson. Dell en HP hebben ook hun steun aangekondigd voor de ontwikkelling van de Blu-ray standaard. Blu-ray schijven hebben een capaciteit van 27 GB per laag (dubbellaags 54 GB), waarbij er gebruik gemaakt wordt van een blauwe laser met een golflengte van 405 nm en er een gereduceerde bovenlaag is van 0,6mm voor DVD naar 0.1 mm. 

De Blu-ray schijfjes zullen voorzien zijn van een beschermende cartridge, wat als voordeel heeft dat de schijfjes veel beter beschermd zijn tegen beschadigingen maar als nadeel dat de productiekosten omhoog gaan. In Japan zijn er al recorders op de markt verschenen, maar voor de Europese markt zal dit nog wel even duren, want HDTV is hier nog niet echt doorgebroken. 

Een voorbespeelde versie (BD-Rom genaamd) zal gebruikt gaan worden voor het uitbrengen van films. Deze zullen medio 2006 op de markt verschijnen op voorwaarde dat de filmindustrie meewerkt. 

Inmiddels heeft Sony bekend gemaakt dat zij samen met een aantal partners de filmmaatschappij Metro Goldwyn Maier heeft aangekocht. Hierdoor krijgt de Blu-Ray groep dus meer invloed op het doordrukken van deze standaard. 

HD DVD

Een alternatieve standaard is ontwikkeld door Toshiba en NEC, en door het DVD Forum goedgekeurd als nieuwe standaard en mag dus de naam DVD in de naam gebruiken. De originele naam was AOD (Advanced Optical Disc), maar deze is inmiddels gewijzigd in HD DVD. Net als de Blu-ray techniek wordt er bij HD DVD gebruik gemaakt van een blauwe laser met een golflengte van 405 nm. De schijfjes die gebruikt worden om op te nemen zijn fysiek gelijk aan DVD-schijven aangezien zij net als DVD een top laag van 0,6 mm gebruiken. Hierdoor kunnen de HD DVD schijven gemaakt worden met de huidige apparatuur. Begin september heeft NEC bekend gemaakt dat deze producent als derde het HD DVD-systeem zal gaan promoten. NEC heeft ongeveer 30 á 40% van de markt in handen bij de fabricage van optische schrijfkoppen. 

Voor HD-DVD zijn 3 verschillende versies in ontwikkeling: 

- HD DVD-ROM,voorbespeelde schijfjes met een capaciteit van 15GB per kant. 
  Deze kunnen gebruikt worden voor het uitbrengen van films. 
- HD DVD-RW, met 20GB op te nemen ruimte per kant en herschrijfbaar. 
- HD DVD-R , eenmalig te beschrijven met een capaciteit van 15GB per kant. 


Video Codering 

De beelden die opgenomen worden, worden gecodeerd en gecomprimeerd opgeslagen Door gebruik te maken van bepaalde videocodecs kan er een mate van compressie toegepast worden zodat er met dezelfde beeldkwaliteit, meer opgeslagen kan worden. 

DVD-Video maakt gebruik van MPEG-2 video compressie techniek. Blu-ray zal ook gebruik maken van deze compressie methode. HD DVD zal gebruik maken van de MPEG-2, MPEG-4 en WMV-9 compressie methodes. 

Hieronder staat een vergelijkingstabel van de 2 nieuwe standaards en de huidige DVD. 

Specificaties DVD Blu-ray HD-DVD
Capaciteit 4,7 GB / 8,5 GB 27 GB / 54 GB 20 GB / 32 GB
Golflengte van de laser  650 nm 405 nm 405 nm
Doorvoersnelheid 11,08 Mbit/s 36 Mbit/s 36 Mbit/s
Videocompressie MPEG-2 MPEG-2 MPEG-2, MPEG-4, WMV9*

* WMV9 is de SMPTE standaard gebaseerd op Microsoft's Windows Media Series 9. 


Conclusie 

Net als bij in het verleden zien we dat de industrie niet tot één standaard kan komen. Dus ook nu weer is het weer afwachten welk systeem het uiteindelijk zal gaan winnen.

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]