DVD Systemen

DVD-branders

Bij de opneembare DVD hebben de producenten weer geen kans gezien om duidelijke afspraken te maken over één standaard hiervoor. Hierdoor zijn er tegenwoordig drie soorten op de markt, nl: dvd-, dvd+ en dvd-RAM. Reden dus om de diverse systemen dus eens te vergelijken.

DVD-RAM

De DVD-ramschijf zit in een speciaal beschermkastje van hard plastic. Hiervoor is een speciale schrijver nodig die voor niets anders gebruikt kan worden. Dit systeem zal dus ongetwijfeld verdwijnen. Dan blijven er dus nog twee systemen over die met elkaar moeten concurreren voor de gunst van de gebruiker.

DVD-rw/r

De DVD-r is een systeem dat speciaal is ontworpen voor de consumentenmarkt. Het voordeel van dvd-r is dat het in elke DVD-romlezer wordt herkend, ook de oudste. Dit voordeel geldt niet voor de DVD-rw. Beide formaten zijn wel zonder problemen bruikbaar op elke DVD-lezer die je op een tv aansluit. Pioneer en Kicoh zijn de twee belangrijkste fabrikanten van 'min'-media en apparatuur. Apple is één van de bekendste promotors van dvd- en met 4x-schrijvers lopen Pioneer en Apple momenteel voorop in de ontwikkelingen.

DVD+rw/r

Bij het ontwikkelen van het plus-systeem is men er van uit gegaan dat computergebruikers de eerste zullen zijn die met DVD-schrijvers zullen gaan werken. Vandaar dat het plus-formaat beter is in het willekeurig wegschrijven van gegevens, precies zoals de computer dat doet met harde schijven. Net als bij CD-r ondersteunt het plus-formaat zowel willekeurig als opvolgend wegschrijven. Het systeem wordt ondersteund door een groot aantal fabrikanten zoals Philips, Sony, HP, Yamaha en -raar maar waar- ook Ricoh. Deze groep fabrikanten heeft ook al formaten voor de toekomst ontwikkeld die door het plus-formaat worden ondersteund. Zo zal er een DVD-schijf van 8 centimeter komen met een opslagcapaciteit van 1 GB. 

Volgens deze fabrikanten zal het plus-formaat het enige zijn dat uiteindelijk overblijft. Maar volgens marktonderzoeker Dataquest is dat nog maar helemaal de vraag. Voorlopig zullen er nog wel twee systemen naast elkaar blijven bestaan en zal deze ruzie in de industrie dus ten koste gaan van de consument. Ook DVD+ is prima leesbaar in alle DVD-apparatuur.

DVD-multischrijver

Sinds het begin van dit jaar is er van Sony een multischrijver op de markt. Deze DVD-recorder kan de formaten DVD-rw, DVD+rw en DVD-r verwerken. Afspelen kan uiteraard ook in deze drie formaten, maar ook in DVD+r, CD-r en CD-rw. Zeer opvallend is hierbij dat Sony zich in het plus-kamp bevindt en dus zegt dat plus het zal gaan maken, maar ondertussen wel een recorder op de markt zet die het min-systeem ondersteunt.

Overzicht van uitwisselbaarheid DVD-R and DVD-RW

DVD-R/W washet eerstet DVD recording formaat rdat was compatible met standalone DVD

spelers.

DVD-R is een non-rewriteable formaat en is compatible met ± 88% van alle DVD spelers en

DVD-ROMs.

DVD-RW is een rewriteable formaat en is compatible met ± 69% van alle DVD spelers en

DVD-ROMs.

DVD-R/W ondersteunt eenzijdig 4.7 GB DVDs (zgn. DVD-5) en dubbelzijdig 9.4 GB DVDs

(zgn. DVD-10).

Deze formaten worden ondersteund door fabrikanten die aangesloten zijn bij DVD Forum.

DVD+R and DVD+RW

DVD+R/W heeft enkele extra kenmerken in vergelijking met DVD-R/W zoals willekeurig

wegschrijven.

DVD+R is een non-rewriteable formaat en is compatible met ± 84% van alle DVD spelers en

DVD-ROMs.

DVD+RW is een rewriteable formaat en is compatible met ± 70% van alle DVD spelers en

DVD-ROMs.

DVD-R/W ondersteunt eenzijdig 4.7 GB DVDs (zgn. DVD-5) en dubbelzijdig 9.4 GB DVDs

(zgn. DVD-10).

Deze formaten worden ondersteund door fabrikanten die aangesloten zijn bij de DVD+RW Alliance.

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]