WAAR BEN IK MEE BEZIG?  (Ervaringen van een beginner)

Na anderhalf jaar een videocamera en ruim een half jaar bij de video club Hoorn leek het me wel aardig om eens op een rijtje te zetten waar ik nu eigenlijk al die tijd aan heb besteed. Misschien ter leerlinghe ende vermaeck voor anderen. Ooit eens bezig geweest met super-8. Knippen en plakken met behulp van een viewer en een plakpersje en geluid gebruikte ik niet. Wat was het leven eenvoudig toen zong Wim Sonneveld al in een van zijn liedjes.

In het huidige digitale tijdperk is er een scala van mogelijkheden waaraan natuurlijk ook een prijskaartje hangt. Begint al met de aanschaf van een videocamera. Ben er minstens een paar maanden mee bezig geweest om eens uit te zoeken wat er allemaal is. En uiteindelijk hoop je dat je qua prijs/prestatie het beste hebt aangeschaft. Verder weet je dat dit binnen de kortst mogelijk tijd al weer achterhaald is. Voor hetzelfde geld meer, of dezelfde mogelijkheden voor minder.

Dan begint het feest. Het filmen zelf is niet zo’n probleem. Ok je bent geen Jan de Bont dus te veel beweging, zoomen of pannen maar je mini tape komt wel vol. Opslagmedium zelf was (en is) bij mij nog wel een punt. Ook hier weer een verscheidenheid aan merken en types en uiteraard dus ook weer prijzen. En het is toch niet zo dat bij een Sony camera alleen sony tapes gebruikt hoeven te worden? Zelf in het bezit van een Panasonic camera en hierbij toch wel slechte ervaring met Sony minidv premium opgedaan. Een paar tapes bleken in het begin soms te blijven hangen (plakken), hoewel de kwaliteit mij verder wel goed leek. Later is mij duidelijk geworden dat dit aan het type tape lag. Inmiddels vond ik op internet een artikel over dit verschijnsel (zie Mini DV tapes).

Na de opnames wordt het pas echt interessant. Ik kon wel direct aan de slag want bij de camera werd een eigen videopakketje meegeleverd met een uitgebreide beschrijving. Een pc had ik ook, dus starten maar. En dan blijkt dat er nog wel wat tijd in gaat zitten voor je het een en ander onder de knie hebt. En verder wil je na enige tijd meer mogelijkheden met betere resultaten dus maar eens kijken naar een echt pakket. Want uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling om familie en vrienden te verbluffen met je opnames.

Volgens diverse videopakketten kom je door de aanschaf van hun pakket eenvoudig tot grootse resultaten. Inmiddels ben ik zo ver gekomen dat dat iets minder eenvoudig ligt. Natuurlijk kun je alles even snel met wat video effecten achter elkaar zetten en kan dat de familie versteld doen staan maar of dat in positieve zin is, is de vraag.

Het voor mij meest bekende pakket was Pinnacle, maar bij navraag bleek niet iedereen hier tevreden over te zijn. Dus verder zoeken en dan blijken er heel wat mogelijkheden te zijn Uiteindelijk kwam ik terecht bij Magix wat qua prijs/prestatie goed scheen te zijn. En inderdaad tot nu toe ben ik zeer tevreden over de eenvoud en mogelijkheden. Alleen waren heel wat handelingen net weer anders dan in mijn vorige pakket.

Inmiddels was ik lid geworden van videoclub Hoorn en liet Wim tijdens de clubavonden het een en ander zien van de mogelijkheden van dit pakket dus dat kwam mooi uit. Je moet wel veel tijd en geduld hebben want allerlei trucs blijken niet altijd direct te lukken. En daarna wil je zelf meer.

Mijn uitgangspunt was vakanties vastleggen en dan is het altijd leuk om even te laten zien waar je zit en waar je naar toe gaat. Een lopende lijn op een kaart dus. Na veel zoekwerk vond ik een toepassing in SSMM of te wel Slide Show Movie Maker. Blijkbaar kon je hierin zelfs een auto, vliegtuig of schip op de kaart laten verplaatsen maar het had me al genoeg tijd gekost dus een lopend lijntje vond ik voldoende.

Toen kwam ook een beperking van mijn eerste pakket te voorschijn. Het avi- bestand wat ik met SSMM aanmaakte werd niet opgepakt. En dat bleek te gelden voor elk avi-bestand wat niet origineel in dat pakket was binnengehaald.

Het begrip codec kwam toen naar voren. Dat blijkt dan een stuk soft- of hardware te zijn dat toelaat data te coderen/decoderen of te comprimeren/decomprimeren. En daar bestaan nogal wat verschillende van. Heb je niet de juiste codec kun je zo’n bestand niet gebruiken. Het een en ander geprobeerd met verschillende codecs maar ik ben er niet achter gekomen wat nu de oorzaak was.

Overigens ook in Magix kreeg ik te maken met codecs. Bij het samenstellen van een nieuw bestand (filmpje) kun je het op diverse manieren wegschrijven. Wanneer je dat exporteert als avi bestand kun je onder geavanceerd kiezen voor verschillende codecs. En dat maakt nogal wat verschil zowel in beeld als in opslag hoeveelheid. Ook daar ben ik tijden mee bezig geweest, maar het is me nog steeds niet duidelijk welke je nu het beste gebruiken kan. Overigens als je het wegschrijft als Mpeg bestand kom je bij Magix onder geavanceerd ook nogal wat opties met instellingen tegen. Daar ben ik maar niet aan begonnen om dit uit te proberen. Een en ander blijkt allemaal te vallen onder de noemer renderen.

Bij het branden naar CD of DVD hebben ze het ineens over encoden (=omzetten?). Maar bij dat encoden kom ik dezelfde verscheidenheid aan instellingen tegen als die bij het renderen van een Mpeg bestand. Lijkt me niet onlogisch omdat er Vob bestanden gecreëerd worden die zoals Aad al eens liet zien met de extensie Mpg als zodanig bruikbaar zijn.

Gelukkig ontdek je zo af en toe ook wel verbeteringen. Er was mij direct al gezegd dat het beeld op TV minder goed zou zijn dan op pc. O.a. vallen er vaak randen van het beeld weg. Dat kun je in Magix aardig oplossen met het verschijnsel anti-cropping. Hier heb ik een aparte beschrijving van gemaakt voor de liefhebbers (zie Anti-bijsnijden).

Dan is er nog zoiets als geluid. Dat bleek alleen via mijn tv hoorbaar. Daar heb je natuurlijk geen geluidsinstallatie voor. Om die installatie rendabel te maken heb ik bij het encoden in Magix het een en ander aangepast. Bij de instellingen encoder, geavanceerd openen en hierna voor audio kiezen. Bij audio codec moet je dan kiezen voor pcm i.p.v. mpeg. Hoewel het geluid nu via mijn geluidsinstallatie hoorbaar is blijken er nu problemen met mijn menu’s op te treden. En zo blijf je bezig.

Dat is dan het het technische gedeelte. Maar tijdens één van de bijeenkomsten van de clubavonden vraag je je toch ook af waar ben ik aan begonnen. Bij het fenomeen 9-shots zag ik 2 heren die op de brug bij de Oosterpoort de Oosterpoort niet konden vinden. Een dame bij een volière voerde een soort vogeltjesdans uit (wat zullen die parkieten blij geweest zijn dat er gaas tussen zat). Zelf ben ik bezig met een borduurschaartje een slot van een fiets door te knippen. Dan moet je je misschien toch wel eens afvragen "Waar ben ik mee bezig?"

Edu

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]