Video perikelen

Na een 'heftige' bijeenkoms waren we de week daarop gelukkig weer bezig met de
wat meer eigenlijke bezigheden van een videoclub, in dit geval het bekijken en beoordelen van video's. Als ik zo op die discussieavond terugkijk denk ik dat dit allemaal niet zo'n probleem geworden was als een aantal zaken van te voren bij de clubleden bekend was geweest De web site liep schijnbaaar al veel langer maar voor mij en blijkbaar veel anderen ook, was het volkome nieuw. 

Ook het meercameraproject in de Goorn kwam in feite voor mij en anderen uit de lucht

vallen. Hoewel het definitieve doorgaan ervan blijkbaar pas in de laatste dagen bekend werd was het toch beter geweest als hier van te voren meerbekendheid en duidelijkheid aan gegeven was. Evenals Nico had ik hierbij in eerste instantie ook het idee dat het hierbij om een actie vanuit en voor de videoclub ging. Het kan anders en dat zien we nu aan het project in Delft. Uiteindelijk is het afgeblazen maar ver van te voren was iedereen al op de hoogte gebracht.

Over naar de groepsfilmpjes.Helaas niet zoveel resultaten.Blijkbaar valt het toch niet zo mee om als groepje tot een resultaat te komen. Merkwaardig dat er dan op de avond waarbij de eerstere sultaten zouden worden besproken niets over gemeld wordt. Overigens opzich is het niet doorgaan al eenfilmonderwerp op zich. Een enthousiast groepje dat een onderwerp kiest, het helemaal ziet zitten er druk over beraadslaagt waarna er uiteindelijk niets uitkomt.

Maar met name voor Henk niet leuk. Er is door hem veel tijd en aandacht in de cursus gestoken en dan is het wel zo leuk als daar goed gebruik van gemaakt gaat worden.

Zelf benik zeer tevreden over de cursussen en het cursusmateriaal. Met het maken van een vliegroute ben ik dagen bezig geweest. Met als bijkomend voordeel dat ik het pakket (PaintShopPro) ook wat meer onder de knie kreeg. En er daardoor nu ook meer gebruik van maak.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar zoveel tijd voor heeft. Er zal nog wel wat tijd overheen gaan voordat ik alles goed toepas, maar het begin is er, want ik kom er aardig achter wat ik allemaal verkeerd doe en dan vooral bij het filmen.

Inde praktijk loop ik er dan ook stevig tegenaan. Een van de eerste vakantiefilms die ik maakte was op IJsland. Gewoon raak gefilmd, ging allemaal prima. Nu probeer ik er
wat van te maken. Tsjongejonge, mooie beelden soms, maar erg onrustig. Voor alles
wat tijdens de cursus al als fout aangegeven werd (veel zoomen,pannen etc.) heb ik gezorgd en liefst alles nog een paarkeer herhaald ook. Maar ja elk nadeel heeft zijn voordeel zou Cruijf wel zeggen want je krijgt veel ervaring met editen. Een pan moet je dus eigenlijk beginnen van uit stilstand en daar ook weer mee eindigen. Nou dat was praktisch nergens het geval. Geen probleem. Pak het eerste en laatste beeld maak er een 'still' van en plak dat ervoor en erachter. Soms vlieg ik van links naar rechts en pal daarna weer omgekeerd O.k, gewoon stukje film achterstevoren afspelen gaat het allemaal dezelfde kant op. Kannatuurlijk niet altijd. Probeerde ik ook met een stoomlocomotief die achteruit reed. Deze reed hierna prima vooruit maar de rookwolken werden naar binnen gezogen wat wel een beetje raar stond. Heel milieuvriendelijk natuurlijk.

Het kost allemaal wel zeen van tijd om van zulke opnames iets te maken. Dus ben ik er inmiddels van overtuigd dat het toch wel handig is om van te voren er toch maar eens over na te denken wat en hoe je gaat filmen.

Had ik uit de praktijk en de cursus al begrepen dat er heel wat fout ging, komt de heer Meskers ook nog eens zout in mijn wonden strooien door al dit soort zaken nog eens op te sommen. Nu vind ik wel dat voor vakantiefilms wat soepelere normen gehanteerd moeten worden. 'Kill your darlings' werd o.a.genoemd. Nou het moet al heel erg uit de toon vallen als je juist je mooiste filmbeelden van je vakantie weglaat. Het zal overigens nog wel even duren voor ik in depraktijk allebehandelde zaken onder de knie heb. Een eerste vingeroefening was dus het maken van een filmpje.

Henk had al eenaantal ideen aangedragen waar we (Henk Allart,Wim Schuts en mijn persoon) er n uitgepikt hadden. Behalve de filmging het natuurlijk om meer zaken zoals synopsis, story board etc. Tijdens de 'beoordeling' van de resultaten is daar verder niets mee gedaan en ook op de films zelf kwamen praktisch geenop- of aanmerkingen. Ik weet ook niet hoever je daarin moet gaan. Zelf wil ik wel graag horen wat er nu fout of goed is of wat beter kan. Om ietsgoed te kunnen beoordelen zou je een video ook meer dan n keer moeten zien vind ik. Tot nutoe vind ik de kritiek over het algemeen erg mild en voorzichtig. Ligt misschien ook gevoelig zeker als je denkt iets geweldigs gemaakt te hebben en er blijkt nog van alles aan te mankeren..

Maar van fouten maken leer je juist en kritiek kan heel opbouwend zijn..

Verder is het een kwestie van er veel mee bezig zijn omdat je dan tegen diverse zaken

aanloopt en je ook steeds meer uit gaat proberen. Althans dat is mijn ervaring. Het laatste halfjaar heb ik overigens meer bijgeleerd dan het jaar daarvoor. Uiteraard mede dankzij de cursus,dus ik hoopwel dat een en ander het volgend seizoen een vervolg krijgt.

Edu

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]