Uitslag Videorally 2006 in Medemblik

De jury had er op woensdagavond 27 september 2006 een zware dobber aan om de gemaakte opnames van de videorally in Medemblik te beoordelen. Waar er vroeger nog wel eens sprake was van vastomlijnde opdrachten waar de deelnemers aan moesten voldoen, daar was ditmaal gekozen voor een route die tevens gevuld was met vrije opdrachten en opnames van zo ongeveer alles wat de deelnemers onderweg tegen kwamen. 

Voorheen had een jury simpelweg te beoordelen of de gemaakte opnames aan de opdracht voldeden. Een makkie natuurlijk, zo’n beoordeling. Maar nu moest de jury zich tevens door een rijstebrij van tussenliggende opnames zien te worstelen. Opnames die af en toe ook nog van bedenkelijk allooi waren. Blote dames, weliswaar op tijdschriften maar toch. Een vrijend stelletje op een bankje. Ditmaal in het echt. En meer van zulks. De aandacht op de onderwerpen werd voortdurend afgeleid door de begeleidende beelden. Toch heeft de jury zich goed van zijn taak gekweten. In een vlammend en vurig betoog werden de gemaakte opnames besproken en beoordeeld. En er viel heel wat te bespreken. De jury waande zich bij de beoordeling terug in de tijd. 

De videoclub was nog maar net opgericht, de leden hadden van Sinterklaas een videocamera gekregen en zwaaiden (letterlijk) en filmden er vrolijk op los met hun camera’s. Sterk bewegende en onrustige beelden en voortdurend in- en uitzoomende camera’s? Wat donderde het. Als het er maar op stond. Naar kwaliteit keken we toen nog niet zozeer. 

In de loop der jaren verbeterden wij onze techniek en de kwaliteit van de opnames tot op een zeer aanvaarbaar niveau dat wij thans met zijn allen bereikt hebben. Behalve dan op zondag 10 september in Medemblik. Uit de opnames bleek al dat het erg mooi weer was en waarschijnlijk massaal bevangen door de hitte togen de deelnemers aan de rally door Medemblik. Schuddend en af en toe enigszins onwel wordend achter de jurytafel aanschouwden de juryleden de gemaakte opnames. Met een razende rotgang uitgevoerde tilt-ups en –downs. Werkelijk over het scherm heen denderende huizen en hofjes, montages van drie shots in één seconde, pittoreske gevels waarbij het autoverkeer rustig door het beeld heen denderde. Bijna kritiekloos werd alles op de videoband vastgelegd en vervolgens op deze avond vertoond. Kerken leken bij een tilt-down bijna op het projectiescherm gelanceerd te worden en de bakstenen van de gevels vlogen bijkans door de zaal van ons clubgebouw. 

Een weldadige rust bij dit alles waren de beelden van de uiteindelijke winnares. Sfeervolle opnames met vooral een rustgevende cameravoering. De kijker had rustig de tijd om de gefilmde onderwerpen te aanschouwen en vooral er van te genieten. Dat Medemblik zo mooi kan zijn. Ik heb het niet eerder geweten. Een kleine kanttekening bij een enkel wiebelig beeldje of een scheef pandje, maar voor het overige een verdiende eerste plaats voor een lid dat treffend en op een knappe manier de rustieke hoogtepunten van Medemblik in een filmpje van een vijftal minuten wist te vereeuwigen.

De uitslag

 

1e plaats – Els Harting

2e plaats – Leo Steginga

3e plaats – Einar Nordgaard

 

namens de jury, Nico Lieshout

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]