Mini DV-tapes (Artikel gevonden op een internet forum)

De hoeveelheid data die tussen de koppen van de camcorder en de DV tape wordt uitgewisseld is gigantisch groot, daarnaast is de informatiedichtheid ook heel hoog. Voor een goede dataoverdracht luistert de geleiding van de tape in het loopwerk bijzonder nauw en moet er optimaal contact zijn tussen de tape en de koppen. Enkele stofdeeltjes kunnen dit al ondermijnen, waardoor er een blokkerig beeld ontstaat.
Om het contact tussen koppen en tape te optimaliseren is er een dunne film smeermiddel (lubricant) op de tape aangebracht. De meeste fabrikanten gebruiken hiervoor een nat smeermiddel; Panasonic is de enige die ook cassettes met droge smering toepast. Bij het gebruik van deze laatste cassettes zijn er, zover bekend, nog nooit problemen opgetreden. Het probleem is juist dat de verschillende merken natgesmeerde cassettes verschillende smeermiddelen gebruiken die elkaar niet verdragen. Als verschillende merken cassettes door elkaar worden gebruikt kan hierdoor een residu op het loopwerk en op de koppen achterblijven, waardoor het tapetransport hapert (tape loopt vast) en het dataverkeer tussen koppen en tape wordt verstoord (blokkerig beeld). Dit probleem schijnt zich met name voor te doen als Sony tapes met een willekeurig ander merk door elkaar wordt gebruikt. Hierbij dient als kanttekening te worden geplaatst dat er maar 3 producenten van DV tapes zijn: Panasonic is marktleider met zo'n 70%, zij produceert ook oa JVC en Canon tapes, daarnaast zijn Sony (25%) en TDK (5%) in de markt aktief.

De eerste signalen van incompatibiliteit van verschillende merken tapes dateren (voor zover ik kan nagaan) uit 1998, het duurde daarna een flinke tijd voordat het probleem door de fabrikanten onderkend werd. Er zijn vervolgens afspraken gemaakt om de tapes beter op elkaar af te stemmen, en de fabrikanten beweren dat het euvel sindsdien verholpen is. Echter, de problemen die veel camcorderbezitters momenteel ondervinden lijken er sterk op te duiden dat dit geenszins het geval is.

Hoe dit te voorkomen? In eerste instantie lijkt het verstandig om slechts 1 soort miniDV tapes te gebruiken. Wissel je toch van merk tape, gebruik dan altijd een schoonmaak tape tussen het wisselen door.

links:

http://www.sonyhdvinfo.com/showthread.php?t=1744

http://www.philpang.com/tips/minidv_lubricants.html

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]