Kerst playback

We hebben het al eens eerder gedaan met de middelen die ons toen ter beschikking stonden. We willen het nu ook eens doen en gebruik maken van de nieuwste apparatuur en hulpmiddelen. Het resultaat zou beter moeten zijn dan het eerder behaalde resultaat want toen moest alles met eenvoudige middelen bereikt worden. Zo hadden we alleen een videorecorder met insertmogelijkheid en het blue screen had maar een breedte van een meter of twee en had bovendien niet de juiste kleur blauw. Nu beschikken we over een blue screen van een meter of vier, vijf breed en ruim drie meter hoog.

De videomixer is nog steeds dezelfde maar als we het blue screen effect aan de PC of Casablanca overlaten zal de mixer alleen gebruikt hoeven te worden om te zien of de beelden geschikt zijn voor het toepassen van het blue screen effect.

Het is al eerder gebleken dat nieuwe techniek wel betere resultaten kan opleveren maar daar staat tegenover dat de procedures ook anders en vaak ook ingewikkeld zijn. Zo kon op de videorecorder eerst het geluidsspoor worden opgenomen waarna tijdens het afspelen hiervan de playback act direct kon worden opgenomen.  Probleem was het starten want de recorder begon al na twee seconden met opnemen. Hierdoor was het begin van een opname vaak nog niet synchroon. Met computertechniek kun je een ruime aanloop nemen waardoor beeld en geluid wel synchroon kunnen beginnen. Je kunt ook een aantal opnamen maken van hetzelfde stukje en later bepalen welke opname je gaat gebruiken. Het gaat dus allemaal wel wat langer duren. Winst is wel dat het resultaat veel beter  kan zijn.

Wat betreft de blue screentechniek ligt de verandering vooral in de verbeterde omstandigheden. We hebben inmiddels een blauw scherm van meer dan voldoende afmetingen en de belichting is verbeterd. De videomixer is eigenlijk alleen nodig om het eindresultaat  vooraf te beoordelen. De kwaliteit van het blue screen effect van de videomixer blijft wat achter bij de kwaliteit die te behalen is met de PC of Casablanca. Het blijft nodig om het beeld vooraf te controleren op de werking van het effect want als de belichting niet goed is zal het uiteindelijke resultaat  met de PC of Casablanca ook niet goed zijn.     

Ook hier zal het om de kwaliteit zo goed mogelijk te krijgen meer tijd gaan kosten. Deze tijd gaat zitten in de montagetijd omdat op dat moment pas het blue screen effect kan worden toegevoegd. Omdat het nog niet helemaal bekend is wat het resultaat zal zijn als de beelden wel alvast  met de videomixer worden gecombineerd. Houden we de mogelijkheid open dat er wel met de videomixer wordt gewerkt. 

Om geen verrassingen tegen te komen tijdens de opnamen zullen we ons dus goed moeten voorbereiden. Het is de bedoeling dat we een kerstliedje gaan playbacken. Als het bij het verschijnen van deze Videoclub Mafgazine nog niet bekend is welk kerstliedje gebruikt wordt zal de tekst op tijd gemaild worden. Zo kan iedereen zich goed voorbereiden. Op de avond zelf wordt bepaald wie welk deel van het kerstliedje voor z’n rekening zal nemen. Met de blue screen techniek zullen de playbackers in een achtergrond van kerst kaarten worden geplaatst. Als u nog een mooie kaart heeft? Neem maar mee en u krijgt uw eigen kaart als achtergrond.

Zorg er voor dat de kleur blauw niet in je kleding voorkomt. Ook te donkere tinten zijn moeilijk te combineren met de blue screentechniek.
  

Kerstfeest in Nederland

Hoor de kerstklokjes klingelen.
En de kinderen zingen.
Een ster voor het raam,
De kaarsjes gaan aan.
Kerstfeest in ons mooie Nederland.
Volop sneeuw in de straten.
En de stad lijkt verlaten.
Men blijft lekker thuis.
Gezellig in huis.
Kerstfeest in ons mooie Nederland.
Moeder maakt zich zorgen om het eten.
Pa vertelt een mooi, oud kerstverhaal.
Want we mogen één ding niet vergeten.
Dat is die nacht in Bethlehem’s stal.
Met z’n allen naar oma.
En wat stoeien met opa.
Weer zijn bij elkaar.
Zoals ieder jaar.
Kerstfeest in ons mooie Nederland.
Hoor de kerstklokjes klingelen.
En de kinderen zingen
Een ster voor het raam.
De kaarsjes zijn aan.
Kerstfeest in ons mooie Nederland.
Volop sneeuw in de straten.
En de stad lijkt verlaten.
Men blijft lekker thuis.
Gezellig in huis.
Kerstfeest in ons mooie Nederland.
Moeder maakt zich zorgen om het eten.
Pa vertelt een mooi, oud kerstverhaal.
Want we mogen één ding niet vergeten.
Dat is die nacht in Bethlehem’s stal.
Met z’n allen naar oma.
En wat stoeien met opa.
Weer zijn bij elkaar.
Zoals ieder jaar.
Kerstfeest in ons mooie Nederland.
Weer zijn bij elkaar.
Zoals ieder jaar.
Kerstfeest in ons mooie Nederland.
 


Welke apparatuur hebben
we nodig:

  • camera met statief voor het opnemen van de playback artiest

  • camera met statief en licht voor het opnemen van de achtergrondbeelden

  • blue screen constructie

  • belichting: twee bouwlampcombinaties met paraplu

  • PC met monitor en geluidsprogramma voor het afspelen van het te   playbacken kerstliedje

  • Versterker met boxen

  • Videomixer voor het mengen van voor en achtergrondbeelden (blue screen mode)

  • Casablanca met monitor voor het opnemen van de playbackartiesten 

  • Amiga met monitor voor het projecteren van de te playbacken teksten

 

Wat is de procedure?

Om de beurt en soms in groepjes zullen opnamen gemaakt worden  van de ‘artiesten’ die een stukje van een kerstliedje playbacken. Door middel van de blue screentechniek kunnen we de ‘artiesten’ in een achtergrond plaatsen. Deze achtergronden zullen bestaan uit kerstkaarten of andere afbeeldingen in kerstsfeer. De achtergronden worden door de tweede kamera opgenomen en via de videomixer gemengd met het beeld van de playback artiest.

Het kerstliedje is als geluidsbestand opgeslagen in de PC en met het geluidsprogramma worden de stukjes geluid waarop geplaybackt moet worden via luidsprekers afgespeeld. Tegelijkertijd wordt de tekst op een monitor naast de hoofdcamera zichtbaar. Dit geheugensteuntje zal de mensen die niet zo tekstvast zijn kunnen helpen bij het playbacken.

 

Om er zeker van te zijn dat er goede opnamen gemaakt worden is het mogelijk dat iemand soms een aantal keren hetzelfde stukje over zal moeten doen. Als alle opnamen gemaakt zijn kunnen de afzonderlijke opnamen tot een geheel worden gemonteerd. Of dat nog op dezelfde avond lukt is de vraag maar  op 28 december verwachten we het resultaat te kunnen laten zien.

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]