Filmen van de vierdaagse Toerclub Grootebroek 
ook wel Improviseren en het leren omgaan met tegenslag!

Van 19 tot en met 22 juni 2006 organiseerde de Toerclub Grootebroek weer haar traditionele fietsvierdaagse, die elk jaar wordt gehouden voor jong en oud. Daarbij gaat het niet alleen om de echte racefietsers, doch in het bijzonder om mensen met een gewone fiets. Er is voor elk wat wils. Zo zijn er afstanden van 15, 30 en 60km. Elke dag wordt er een andere rit gereden en op die manier zie je zo nog eens wat van West-Friesland. Vanuit de Videoclub Hoorn en de Regio werd hulp geboden om dit festijn te filmen en tot een film te verwerken. Ons belang is dat de toerclub goede kontakten heeft met het Noordhollands Dagblad en zij zijn bereid om ons weer bij dit blad spreekwoordelijk in beeld te brengen. Van beide zijden – toerclub en videoclub – werden de nodige voorbereidingen gedaan. Van onze kant hadden we de nodige beperkingen aangekondigd. Zo zouden we absoluut niet gaan filmen bij regen. Het heeft geen zin om de apparatuur te beschadigen.

Al gauw zouden we constateren, dat we met de nodige tegenslag te kampen hadden. De start en finish waren het gebouw van de Streker Atletiek Vereniging in Grootebroek. Daar heeft de toerclub haar onderkomen. Twee uur voor de start op maandag, 19 juni kregen we te horen, dat de gemeente Stede Broec het verboden had om op het terrein te komen. De atletiek vereniging had een nieuwe sintelbaan besteld, doch door het slechte weer van de afgelopen weken was het werk uitgelopen. Op het terrein stonden flessen en containers met chemicaliën. Niemand mocht het terrein betreden.

De gemeente had begrip voor de situatie en stelde prompt het jongerencentrum R17 met personeel ter beschikking. De mensen daar hebben alles gedaan om een zaal te ontruimen en voor ons in te richten. Helaas was er in deze ruimte geen daglicht aanwezig, doordat er geen enkel raam in zat. Wel werd er een buitendeur geopend, doch dat bracht weinig licht. Binnen waren spotlights aanwezig voorzien van groene en rode filters. Snel werden deze verwijderd en zodoende konden wij bij een menging van enig daglicht en kunstlicht de inschrijvers filmen.

Einar Nordgaard, Henk Klopper, Martin Harinck en Luit Kwantes stonden met ondergetekende aangetreden. Luit Kwantes had een fantastisch leuke Mercedes Benz van wel 38 jaar oud, een type cabriolet waarvan het dak was verwijderd. In de auto stond het statief met camera gemonteerd om achterwaarts te filmen. De bedoeling was om voor een groep fietsers te rijden en ze zo te filmen.

Hier trad een tweede tegenslag op. Het totale aantal inschrijvers was slechts 145 personen en dat nog verdeeld over de drie afstanden. Het WK voetbal eiste dus zijn tol, de beeldbuis won. Kort na 18:00 uur gingen we er op uit. Helaas fietsten de deelnemers niet in grote groepjes. Men reed individueel of met hooguit twee à drie personen. Dat maakte het filmen absoluut niet leuk en vooral niet voor de Mercedes Benz filmers.

Wij hebben ons op de fietsers geconcentreerd, die de 30km ritten deden. De eerste dag was een rit door Zwaagdijk, het Egboetswater, Wervershoof en zo weer terug naar Grootebroek. Bij het Egboetswater stond de controlepost en we hebben zeker wel leuke plaatjes van het Egboetswater kunnen filmen. De resultaten hebben we nog niet gezien, daarvoor is het op het moment van schrijven van dit stukje nog te vroeg

Op de tweede dag – dinsdag 20 juni – zijn we in eerste instantie op het verkeerde been gezet. Vanuit de toerclub was de wens geuit om de molen bij Bovenkarspel te filmen. Daar hebben Henk en ondergetekende een hele tijd gestaan. Er kwam geen fietser langs, want de route lag net anders. We zijn dan ook heel vlug naar Enkhuizen gereden en hebben bij het station, de Dromedaris en de Bocht gefilmd. Op zich zijn het zeer pittoreske plekken in de stad en prachtig om te filmen. De plaatjes zullen er dan ook wel naar zijn. Maar het doet niet leuk aan om fragmenten van twee fietsende personen te filmen. Uit niets blijkt, dat zij deelnemers zijn. Het hadden ook gewone voorbijgangers kunnen zijn.

Op de derde dag – woensdag 21 juni – had het WK en het weer ons flink te pakken. In de ochtend kwam de regen al met bakken uit de lucht. Het hield niet op en zodoende besloten we om de filmers in de loop van de dag af te bellen. We gingen op een "nootdienst" met Henk Klopper en ondergetekende over. We waren al ruim voor de starttijd aanwezig, doch wie schetste onze verbazing om te ervaren, dat al een groot aantal fietsers ver voor tijd was vertrokken. Men wilde op tijd thuis zijn om Nederland – Argentinië te niet te missen. Ook stond er een loeiharde wind. Het meetpunt op de sluizen bij Lelystad vertoonde een volle windkracht 7, dus kun je nagaan wat dat voor sterkte in West-Friesland was. Voor de deelnemers was ook dat een reden te meer om veel te vroeg te vertrekken.

De 30km rit ging via Wervershoof door de Vlietlanden. Het is een prachtig gebied. Je kunt er met de auto niet doorheen, wel loopt er een fantastisch mooi fietspad door. Zowel bij de in- als bij de uitgang hebben we een aantal leuke plaatjes kunnen schieten. De controlepost was in het café de Welkomst in Onderdijk. De lichtomstandigheden waren daar slecht en we zijn benieuwd, hoe het resultaat geworden is. Het volgende filmpunt was op de Westfriese Omringdijk bij de Buurtjeshaven in Andijk. De wind woei om ons heen en je zou denken, dat de sokken uit je schoenen werden geblazen. Als laatste hebben wij nog bij Lutjebroek gefilmd op de kruising N302 en De Weed.

De laatste dag – donderdag 22 juni – zag er goed uit. Het was droog weer met wel veel wind. Bij de start hebben we eerst de mensen van de ploeg Nederlandse landskampioenen toerfietsen 2003 en 2005 gefilmd. Deze reden nu 60km. Het was een leuk gezicht vanwege de rode fietsjasjes. Daarna zijn we ons met de 30km fietsers weer bezig gaan houden. Zij hadden een mooie tocht door de karakteristieke dorpen Schellinkhout, Wijdenes, Oosterleek en Venhuizen. Het probleem van de kleine groepjes fietsers bleef bestaan en dat hebben we het bestuur ook duidelijk gemaakt. Bij de finish filmden we nog het dankwoord van de voorzitter. Blijkbaar was er toch 10% meer aan fietsers dan vorig jaar. Ook een oudere fietser kreeg een bos bloemen aangeboden, omdat hij al voor de 30ste keer meedeed. Natuurlijk hebben we de toespraak en de bloemenuitreiking vastgelegd.

Zelf hebben wij veel geleerd over het filmen van zulke festiviteiten alsook de aanpak van de organisatie. Een drukke tijd dringt nu aan, omdat een paar uur aan beeldband eerst bekeken en daarna netjes gemonteerd moet worden. Het resultaat zal t.z.t. op de club worden vertoond.

Ton Groot

 

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]