Beamers

De club is al enige tijd aan het zoeken naar een geschikte Beamer.

Zo was ik er enige tijd mee bezig, je moet je er in verdiepen en vergelijken met andere soorten. Volgens een test in video uit en thuis zou de focus X1 een zeer goede keus zijn geweest. Het is alweer enkele maanden geleden dat ik dat las in het blad. Maar voor de open dag zou het wel mooi zijn om er zelf een te hebben als club dus vooruit we gaan ons er weer in verdiepen. Wat schetst mijn verbazing de focus X1 is alweer uit de markt en inmiddels is er alweer een X2 dus we gaan ons er maar weer in verdiepen wat de verschillen zijn. Hier enkele belangrijke gegevens die van belang zijn.

ANSI Lumen

Dit is de maatstaf voor lichtopbrengst. Wat cm is voor lengte is ANSI voor licht. Het wordt gemeten door een projector een beeldoppervlak van 1 m2 te laten vullen. Op dit oppervlak worden 9 punten uitgezet waar de lichtintensiteit wordt gemeten met een lichtmeter. Vervolgens worden alle waarden bij elkaar opgeteld en wordt de gemiddelde waarde van de 9 punten bepaald. Dit is de daadwerkelijke lichtopbrengst. Vaak hanteren de leveranciers echter een "marketing" lichtopbrengst die maximaal 15% hoger mag zijn dan de daadwerkelijke lichtopbrengst.

Contrast Ratio

Dit is de maatstaf voor kleuren contrast. Het meet de verhouding tussen zwart en wit, uitgedrukt in het aantal stappen ertussen. Hoe hoger de contrastratio hoe groter het aantal stappen, hoe beter de kleurweergave van het beeld. De notatie is 100:1, oftewel 100 stappen tussen een compleet zwarte pixel en witte pixel.

DLP

Digital Light Processing. Dit is een reflectie techniek die ontwikkeld is door Texas Instruments. 

De techniek maakt gebruik van een DMD chip en een kleuren wiel. 

De techniek maakt zeer compacte constructie mogelijk en is goedkoop ten op zichtte van Polysilicon.

 

 
DMD

Digital Mirror Device, ontwikkeld door Texas Instruments. De chip bestaat uit een reflecterend oppervlak dat bestaat uit een evenredig aantal spiegeltjes als de resolutie (SVGA resolutie is dus 800 x 600 spiegeltjes). 

De spiegeltjes kunnen op aan (reflecteren van licht) of uit (niet reflecteren van licht) staan.

Doorlussen

Men spreekt van doorlussen op het moment dat men gelijktijdig een geprojecteerd beeld wil zien op het scherm en op een beeldscherm. De laptop wordt hierbij aangesloten op de LCD projector en via een monitor uit wordt het signaal uit de LCD projector doorgegeven aan de monitor van de computer.

Extra ingang: (monitor)

Sommige monitoren bieden naast de standaard VGA ingang nog een andere aansluiting. Hierbij kan het gaan om een RGB ingang (voor de aansluiting van computer zonder VGA uitgang) of een USB hub.

Dit zijn enige punten waar je dan op let. Vooral de lichtopbrengst is belangrijk. Bij de DLP techniek is deze vaak erg goed vandaar dat de focus X1 zo goed scoorde indertijd. Wie schetste mijn verbazing toen ik op diversen sites van leveranciers ik deze opmerking las. De Focus X1 wordt niet meer geleverd omdat er veel klachten kwamen over het regenboog effect van deze beamer. Dit ziet niet iedereen maar komt door het gebruik van de DLP techniek.Dus voor de open dag gebruiken we de beamer maar weer van een ander en zoeken zelf nog weer even verder.

H.P.

  
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]