Vreemde batterijperikelen

In navolging van de opschudding bij ontploffende accupacks in GSM-toestellen is er een gelijksoortige rel ontstaan bij niet-merkeigen lithium-ion-batterijen voor digitale foto- en videocamera’s. Daar zijn nogal wat tegengestelde belangen mee gemoeid. Voor de fabrikanten van de camera’s zelf vormen accessoires een aardige melkkoe. De consument ziet echter prijsverschillen van 40-50% en meer voor eenzelfde accupack van een onafhankelijk merk.

En dan is er ook nog de dealer/verkoper, die in de eerste instantie aangesproken wordt als het product niet werkt of de dure fotocamera naar zijn groetje is geholpen. Zeker bij no-name merken een behoorlijk risico voor verkoper of dealer. De consument wil nog wel eens proberen de geleden schade op hem te verhalen.

Onlangs hebben Canon, Nikon, Olympus en andere gerenommeerde camera- fabrikanten weer eens de waarschuwing laten uitgaan dat bij schade door een batterij van derden de garantie vervalt Canon spreekt diplomatiek van ‘Certain non-Canon lithium-ion-batterypacks’ om claims van fabrikanten te voorkomen, maar de schrik zit er weer eens lekker in.

Waar gaat al dat gekrakeel nu eigenlijk allemaal om? Inderdaad vormen slechte lithium-ion- accu’s een gevaar voor uw camera. Het bekende merk Hähnel reageert echter met dat men dan wel eerst het kaf van het koren dient te scheiden. Het risico is uiteraard nooit geheel nul, maar een batterypack dat aan alle specificaties voldoet en waar een gerenommeerde verzekerde fabrikant achter staat, kan gerust worden gekocht.
 

Daarbij zijn met name de volgende punten belangrijk: 

* temperatuursensor: wordt het accupack niet te heet tijdens gebruik of opladen of treedt er geen kortsluiting op?;
* is er een limitering voor het maximum voltage om overladen te voorkomen?;
* idem voor overontlading;
* is er een powerswitch op de print aanwezig die het accupack kan uitschakelen?

Bij het merk Fujongpruts waarschijnlijk niet, maar de ware accessoirefabrikant houdt zich nauwkeurig aan de door de originele merkfabrikant gestelde specificaties. Kortom, koop alleen lithium-ion-accupacks van vertrouwde merken, die voldoen aan de
gestelde specificaties.

En vergeet vooral niet te vragen naar de garantievoorwaarden.

(overgenomen uit ‘Publish’, magazine voor publishers)
 

  
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]