Aankomst Sint en Hoorn 650

Met de komst van Sinterklaas in Hoorn, op zaterdag 18 november, zijn de eerste beelden opgenomen in het kader van Hoorn 650. Uitverkorenen voor dit gebeuren waren Ton Groot, Peter Matthesius en mijn persoon Edu Rol. Door Leo was al een soort rolverdeling bedacht nl. Ton en ik op het podium en Peter zou opnamen maken van publieksreacties. In feite ging het eigenlijk alleen om de overhandiging van een taart in het kader van het komende 650-jarig bestaan van Hoorn. Ruim van te voren stonden we al te trappelen bij de foto en filmstudio van Wim Schuts vanwaar we per auto naar een speciaal gereserveerd plekje bij de Oosterkerk zouden gaan. Tenslotte was het voor ons allemaal al weer jaren geleden dat we de aankomst van de goedheiligman bijwoonden. Qua liedjes bleek er bij aankomst wel iets veranderd. Vanuit de verte hoorden we al een soort rapachtige muziek, waarvoor later (gelukkig) het kinderkoor "Kids on Stage"in de plaats kwam. Allemaal kleurrijk verkleed, bekende liedjes maar veel vlotter gezongen dan vroeger en wat danspasjes erin.

Het was verder ook nog eens heerlijk zonnig weer, dus de entourage was in orde. Misschien voor het filmwerk een beetje te felle zon. Ondertussen was er ook een kleine wijziging gekomen in de rolverdeling. Er kon ook vanuit een slaapkamer schuin tegenover de aankomstplek worden gefilmd. Het was Ton die dat wel zag zitten. En inderdaad zagen we hem voor het openraam zijn apparatuur in stelling brengen en later lekker in het zonnetje zitten. Leo en Wim stonden verder met de heer van Luit strategisch aan de overkant van de straat tussen het publiek. Het viel Peter op een gegeven moment trouwens wel op dat het slaapkamerraam voor enige tijd weer dicht was. Met het zonnetje erop en uit de wind? Waar zou die nou mee bezig zijn, nou ja hij zal wel even een kopje koffie hebben gedronken.

Het was nu een kwestie van wachten. De burgemeester was ondertussen gearriveerd dus echt lang kon het niet meer duren. Het scenario van de taart was niet helemaal duidelijk. Wat ik er zelf van had begrepen, was dat de taart door de Sint aan de burgemeester zou worden overhandigd. Maar dat bleek toch anders te gaan.

Peter en ik hadden het juist over mogelijk te filmen bloopers waarbij de Sint naast het paard zou stappen of iets in die trant, toen er een superlange witte limousine voorreed. Oh dus geen paard, maar modern vervoer. Uiteindelijk bleek er een hele oude zwarte Piet uit te stappen. Krom, trillend en bevend met een zakje groen uitgeslagen pepernoten werd hij moeizaam naar het podium geholpen. Het ging om ene Fossilius en ja toen werd ons wel duidelijk dat nu het taart moment was gekomen. En inderdaad uit dezelfde limousine kwamen 2 jongens met de taart tevoorschijn, die dus naar het podium werd gedragen. Even anders dan gedacht. Het werd dus tijd om in actie te komen. Toch weer minder gemakkelijk dan ik had gedacht, want op het podium draaiden ze zich nogal eens een keertje om of sprong er weer iemand tussen. Op onze beurt stonden wij voor Ton, die het totaal kon filmen, weer in de weg begreep ik later. Mooiste zou natuurlijk zijn als bv. Leo als regisseur in verbinding stond met ons en dan alleen maar hoefde te roepen: camera 2 naar achteren, camera 1 inzoomen etc. Dan ben je echt professioneel bezig. Leuk idee voor de toekomst.

Maar hopelijk hebben we toch wat geschikt beeldmateriaal overgehouden. Het was ook niet de bedoeling om er een uitgebreide reportage van te maken. In feite zat onze opdracht er nu eigenlijk al op, maar ja Sinterklaas hoort toch wel in beeld te komen bij dit gebeuren. Dus toch nog maar even wachten op de stoomboot. En inderdaad niet veel later kwam die uiterst langzaam door de sluis naar de kade varen. Alle zwarte pieten voorop, wat het heel kleurrijk maakte maar tegelijkertijd er voor zorgde dat ze vanuit de stuurhut geen zicht hadden. Volgens de havenmeester moesten ze wel voorop omdat de diepte in de sluis nauwelijks voldoende was voor deze boot. In ieder geval hebben we van de aankomst nog wat filmbeelden gemaakt en helaas toch weer gemist het moment dat bij het bestijgen van het paard de mijter afviel. Verder heeft Wim er al voor gezorgd dat de volgende dag al een foto impressie van dit gebeuren op de website van onze video club staat. http://www.vidap.nl/videoarchief/

 

   
[ Video Club Hoorn en de Regio | Video club magazine inhoud | H & R Video ABC ]

[ blocqx11 ]